kr-zlinsky.cz (Zlínský kraj)
Z regionů  |  31.10.2022 00:00:00

Prezident republiky udělil státní vyznamenání šesti osobnostem ze Zlínského kraje

29.10.2022
Prezident republiky udělil státní vyznamenání šesti osobnostem ze Zlínského kraje

PRAHA - Ve Vladislavském sále Pražského hradu předal v pátek 28. října prezident republiky Miloš Zeman 78 státních vyznamenání. Mezi vyznamenanými bylo i šest osobností ze Zlínského kraje. Slavnostního večera se zúčastnil také hejtman Radim Holiš s manželkou.

Prezident republiky propůjčil Řád Bílého lva vojenské skupiny I. třídy, in memoriam armádnímu generálovi inženýru Vojtěchu Borisi Lužovi za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost.  Řád Bílého lva vojenské skupiny I. třídy propůjčil, in memoriam také plukovníku ve výslužbě Josefu Stehlíkovi za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost.  

Prezident republiky dále udělil Medaile Za hrdinství, in memoriam Jaroslavu Filovi a Marku Vrbovi za hrdinství při záchraně lidských životů a značných materiálních hodnot. Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel lékař Pavel Stodůlka za zásluhy o stát v oblasti vědy a Medaili Za zásluhy I. stupně, in memoriam prezident udělil také Ivaně Trumpové za zásluhy o stát.

„Bylo mi ctí se zúčastnit slavnostního ceremoniálu. Mezi vyznamenanými byla řada lidí s výjimečnými zásluhami o náš stát i silnými životními příběhy. Mám k nim velkou úctu. Chtěl bych také vyjádřit poděkování oceněným osobnostem ze Zlínského kraje a vyjádřit uznání a respekt i těm, kteří už mezi námi bohužel nejsou. Jejich práce, houževnatosti a obětavosti si velmi cením, jsou pro nás příkladem a motivací," uvedl Radim Holiš. 

Vojtěch Boris Luža (26. března 1891 Uherský Brod – 2. října 1944 Hřiště u Přibyslavi) byl český generál, legionář první světové války, čelný představitel československého protifašistického odboje.

Josef Stehlík (26. března 1915 Pikárec, Rakousko-Uhersko - 30. května 1991 Slavičín, Československo) byl člen československého zahraničního leteckého odboje. Účastnil se bojů ve Francii, Velké Británii a na Slovensku. Na svém kontě má deset potvrzených sestřelů a je jediným československým stíhačem druhé světové války, který dosáhl vzdušných vítězství jak během bojů ve Francii a bitvy o Británii, tak na východní frontě.

Jaroslav Fila (35) a Marek Vrba (45) byli dobrovolní hasiči, kteří 15. září 2021 tragicky zahynuli při výbuchu rodinného domu v Koryčanech. Oběma hasičům už dříve udělil Záslužné vyznamenání 2. stupně in memoriam hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Pavel Stodůlka (25. března 1965 Havířov) je český lékař specializující se na oftalmologii – převážně na refrakční chirurgii, operace šedého zákalu a transplantace rohovky. V tomto oboru dosáhl několika významných úspěchů a světových prvenství. Ve Zlíně založil v roce 2003 oční kliniku GEMINI, největší soukromou oční kliniku v Česku, která má dnes 11 poboček v ČR a v Rakousku. Ve Zlíně také založil výzkumné centrum pro oční chirurgii.

Ivana Marie Trumpová, rozená Zelníčková, (20. února 1949 Gottwaldov – 14. července 2022 New York) byla česko-americká podnikatelka, lyžařka a modelka. V letech 1977–1992 byla první manželkou podnikatele, miliardáře a pozdějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zlínská rodačka prorazila ve světě byznysu, módy i literatury.

Na snímku hejtman Radim Holiš s pozůstalými zesnulých dobrovolných hasičů, kteří na Pražském hradě převzali z rukou prezidenta republiky Medaile Za hrdinství, in memoriam udělené Jaroslavu Filovi a Marku Vrbovi.

29. 10. 2022


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Z regionů:

Út 17:41  Jarní design market v GASK s rekordní návštěvností Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Út 17:02  V Roudnici nad Labem se se starosty řešila VRT Ústecký kraj (kr-ustecky.cz)
Út 10:33  Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688