ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  27.10.2022 15:53:03

Americká ekonomika se vrací k růstu, hlavně díky zahraničnímu obchodu

První zpráva o výkonu americké ekonomiky ve třetím čtvrtletí nevyznívá pro trhy zrovna jednoznačně. HDP se po dvou negativních kvartálech vrátil k růstu o 2,6 procenta, zatímco se čekalo 2,4 (mezikvartální anualizované změny). To samo o sobě není úplně dobře v současné době, kdy se pozornost investorů znovu obrátila k Fedu a naději, že po listopadu bude další utahování měnové politiky pomalejší.

Podobně potom vyznívá také soukromá spotřeba, která sice zpomalila, ale růstem o 1,4 pct i tak překonala konsensus stojící na 1 procentu. Jádrový deflátor osobní spotřeby přitom v souladu s odhady vykázal 4,5procentní nárůst. Cenové tlaky tedy spotřebitelům klesají jen mírně. Naproti tomu sledujeme poměrně velké zpomalení deflátoru, tedy cenového indexu HDP. Po 9procentním růstu vykázal ve 3Q nárůst pouze o 4,1 pct. Ačkoli se tento index běžně moc nesleduje, současná větší pozornost věnovaná inflaci mu určitou váhu dává a lze ho přidat na pozitivní stranu.

Klíčovým tahounem ekonomiky byl ve 3Q zahraniční obchod, a to i přes výrazné posílení dolaru, které by naopak mělo (s určitým zpožděním) saldo zhoršovat. Z dat o obchodní bilanci za červenec a srpen můžeme usuzovat, že se do hry zapojují hlavně dva faktory: Prvním z nich je nárůst exportu ropy a plynu, ke kterému vzhledem k situaci na energetickém trhu dochází i při vyšších cenách, tj. poptávka je zde dosti neelastická. Druhým je potom vyprazdňování skladů obchodníků se spotřebním zbožím, které bilanci pomáhá skrze útlum dovozu.

Právě snižování stavu zásob pozitivní efekt nižších dovozů z větší části kompenzovalo. Navíc investice do fixních aktiv znovu propadly, a to skoro o 5 procent. Jejich struktura mimo jiné dokládá útlum na realitním trhu, když propadly investice jak do výrobních hal či kanceláří, tak do rezidenčních nemovitostí.

Naopak směrem vzhůru začala ekonomiku po dlouhé přestávce táhnout vláda. Rozjely se výdaje na spotřebu a federální vláda také zrychlila utrácení za obranu.

Report o HDP ukazuje řadu slabých míst v ekonomice. Je to investiční aktivita a realitní trh. Vývoj zásob naznačuje klesající důvěru firem. Naproti tomu soukromá spotřeba stále jede i přes výrazný nárůst cen. Velkou podporou zůstává trh práce, který jen tak na okraj dnes dodal další týdenní signál, že se příliš nepropouští. Fed by tedy i přes nepříznivé náznaky z ekonomiky riskoval s inflací, pokud by přestal s utahováním politiky. Jak se ukazuje, silný dolar není úplně argumentem proti, neboť pomáhá s inflací a zároveň nedusí ekonomiku skrze zahraniční obchod. Ten je naopak zatím odolný.

V pohybu finančních trhů se nyní mísí řada věcí, vedle amerických dat zejména konference ECB a firemní výsledky. Není to tedy dominantně o HDP - tento report podle nás nedává důvod k podstatné změně sentimentu.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688