Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  27.10.2022 09:33:30

Meta po výsledcích oslabovala kolem 20 %

Akciové trhy v USA přerušily 3denní "jízdu" výše a klesaly i přes intradenní růst, podnícený měnově-politickým rozhodnutím kanadské centrální banky o nižším než očekávaném zvýšení hlavní úrokové sazby na 3,75% místo 4%. To krátkodobě podpořilo trhy výše se spekulacemi na implikaci rozhodnutí i pro méně jestřábí FED, jenž se sejde příští týden ve středu. Nakonec ale převážil negativní vliv negativně hodnocených výsledků Microsoft a Alphabet, z úterý večer po uzavření trhu. Ty poslaly akcie obou firem včera dolů o 7% resp. 9%.

Včera po uzavření trhu pak reportovala výsledky také Meta, jež trh interpretoval ještě hůře a akcie v poobchodní fázi klesly o 20%. Microsoft byl na tom ze zmíněných firem ohledně výsledků relativně nejlépe. Výsledky za uplynulý kvartál překonaly mírně odhady na tržbách i na zisku (meziročně +11% resp.-13%), za očekáváními ale zaostal hlavně výhled na růst tržeb v dalším kvartále zejména v segmentu personal computing kvůli zpomalujícímu PC trhu a o 5% mezikvartálně pomalejší očekávaný růst u cloudové služby Azure na 37%. Podle nás ale výsledky celkově v kontextu aktuálního prostředí vyzněly ve střednědobém horizontu pozitivně, kdy lze nyní cyklické zpomalení očekávat. Alphabet se svými výsledky dopadl o něco hůře s mírným zaostáním za odhady jak na úrovni tržeb, tak o něco výrazněji (asi 15%) u zisku. Za odhady o 5% zaostaly jádrové příjmy z reklamy kvůli cyklickému útlumu, což ale není tak překvapivé, naopak růst v cloudové divizi byl mírně nad odhady (meziročně cca +37%). Meta u výsledků mírně překonala odhady na tržbách s růstem počtu uživatelů a pěkným růstem počtu zobrazených reklam, i když meziročně se jedná stále o pokles 4% kvůli poklesu průměrné ceny za reklamu. U zisku zaostala za odhady s meziročním poklesem kolem 50%. Hlavním negativním faktorem je silný růst nákladů a investic, v němž firma hodlá pokračovat se zveřejněným výhledem na vyšší náklady o 9-15 mld. USD v roce 2023 a capex o 2-6 mld. USD meziročně vyšší, zatímco trend tržeb je klesající. Trh tak poklesem po výsledcích managementu dává najevo, že by se měl nad nákladovou stránkou zamyslet, zejména v kontextu toho, že růst nákladů táhne nový segment metaverza, který však zatím nepřinesl prakticky žádné příjmy, zatímco polyká obrovské náklady.

Dnes po uzavření trhu zveřejní výsledky Apple a Amazon, ke kterým trh může nyní hledět trochu s obavami. Předtím bude nicméně trh ještě sledovat zasedání ECB s očekávaným zvýšením hlavní úrokové sazby na 2%, v USA bude zveřejněn první odhad HDP za třetí kvartál a objednávky zboží dlouhodobé spotřeby. Čeká nás tedy nabitý den. 

Jan Šafránek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688