Vlada.cz (Vláda)
Investice  |  21.10.2022 16:47:02

Evropská rada se shodla na opatřeních ke snížení cen energií

Předseda vlády ČR Petr Fiala se ve dnech 20. a 21. října zúčastnil v Bruselu zasedání Evropské rady, které tematicky navázalo na úspěšné neformální jednání v Praze před dvěma týdny. Lídři unijních států se shodli na opatřeních, která povedou ke snížení cen energií, další podpoře Ukrajiny a jednali o budoucnosti vztahů s Čínou.

Prezidenti a premiéři EU se v oblasti energetiky dohodli zejména na dobrovolných společných nákupech plynu, nástroji na zavedení dočasného limitu na cenu plynu či změně fungování trhu s plynem, aby lépe zohledňoval současné možnosti dodávek LNG. „Nebylo jednoduché dosáhnout dobrého kompromisu. Nakonec se to podařilo a z hlediska českého předsednictví to považuji za úspěch. Podařilo se prosadit klíčové nástroje, o které jsme stáli, ať už jde o zastropování cen, reakce na prudké výkyvy cen, společné nákupy plynu a další opatření, které jsou důležité pro to, abychom dokázali zkrotit ceny energií v Evropě. Já jsem s tím výsledkem velmi spokojen,“ uvedl premiér Fiala.

V následujících týdnech budou na návrzích předložených Evropskou komisí intenzivně pracovat ministři pro energetiku. Ti se poprvé sejdou příští týden v úterý. Cílem je dosáhnout dohody v listopadu. Více v závěrech jednání Evropské rady: https://www.consilium.europa.eu/cs/press/press-releases/2022/10/21/european-council-conclusions-on-energy-and-economy-20-october-2022/

„Dále jsme také dali úkol Evropské komisi pracovat na návrhu na zastropování ceny plynu pro výrobu elektřiny. Komise předloží detailní analýzu dopadů. To by nám mělo umožnit posunout se k realizaci tohoto opatření, které může také bezprostředně přispět ke snížení ceny elektřiny,“ dodal premiér.

Lídři také potvrdili odhodlání pokračovat v podpoře Ukrajiny v boji proti ruské agresi. Prostřednictvím videokonference k nim promluvil prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj z Kyjeva, na který stále dopadají ruské střely. „České předsednictví bude aktivně posouvat debatu o nastavení dlouhodobé a předvídatelné podpory pro Ukrajinu, abychom garantovali základní funkce ukrajinského státu během války,“ dodal premiér. Dalším tématem jednání byla budoucnost vztahů s Čínou.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688