Cyrrus (Cyrrus)
Investice  |  21.10.2022 14:34:19

Ohlédnutí za Online investiční konferencí 2022

„Pesimismus se nedal nikdy takto krájet“, shrnul náladu českých spotřebitelů hned v úvodu konference Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. Tuto náladu na Online investiční konferenci 2022 zčeřili trochou optimismu povolaní hosté, samozřejmě ve vší objektivnosti a odbornosti.

České peněženky netíží jen vysoká inflace, ale i dluhy, kterých s pandemií covidu-19 přibylo. Kritice se tak nevyhnula stávající politika státu ani České národní banky. Ta od boje s inflací zvyšováním úrokových sazeb spíše upouští, kvituje ji Jiří Rusnok, její bývalý guvernér. Nicméně úlevu podle optimistického scénáře nečekejme ani v příštím roce.

O vývoji inflace rozhodne i energetický sektor. „Nacházíme se v nejdramatičtější situaci od listopadu 1989,“ řekl Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR, která – stejně jako vláda – hledá řešení krize. A tou prochází i ČEZ, jehož akcie od začátku léta odepsaly 400 . Domácnosti i firmy se ale musí potýkat s astronomickými cenami energií, jejichž „nový normál“ se posunul na aktuálně zastropovaných 180 eur za megawatthodinu. Za velkými propady na trzích, a to i samotného ČEZu, stojí podle Anny Píchové, hlavní analytičky CYRRUS, nedbalé komentáře i kroky vlády.

„Dlouhodobě jsme neinvestovali do infrastruktury, výrobních zdrojů a nadále žijeme z toho, co bylo v energetice ustaveno v minulém století nebo na začátku tohoto a ty zdroje pomalu dožívají,“ vysvětlil příčinu energetické krize akcionář českého výrobce elektřiny Michal Šnobr. Velká transformace zdrojů energie je tak nasnadě, bát se jí ale nemusíme.

Jak prožít důstojné stáří?

Ekonomická a energeticko-válečná krize se odráží i na podobě důchodů. Abychom prožili důstojné stáří, podle Jany Brodani je nutné jej podpořit investováním, nestačí spoléhat jen na vládu. Plány na cestování, přispívání vnoučatům, nebo naopak plány na skromný život v závěrečné fázi života ovlivňují cílovou částku investice, ale i způsob, jak se k ní dopracovat.

Například skrze velmi oblíbené investiční certifikáty, pro které však v Česku chybí osvěta, a jsou tak výsadou především privátního bankovnictví. „CYRRUS je snad jediná firmaČeské republice, která umožňuje přístup k těmto produktům i běžnému investorovi,“ řekl Přemysl Plaček, ředitel ostravské pobočky CYRRUS.

Je ale nutné brát v potaz riziko i orientaci v oboru, pokud chce člověk investovat sám. A k portfoliu přistupovat jako k živoucímu celku: „Kdybychom neměli těžaře, nebyla by ani investice. Chceme přechod k zelené energii, chceme solární panely, větrné elektrárny a podobně. Ale aniž bychom těžili a používali třeba měď, to nepůjde,“ vysvětlila Anna Píchová, hlavní analytička CYRRUS, to, proč se nezaměřovat pouze na výsledek, ale i na zákulisní činnosti, které k němu vedou.

Co si ale především ze závěrečné panelové diskuse odnášíme? Vyplatí se kupovat akcie společností, které investoři znají nebo se o danou oblast zajímají – typicky videohry, udržitelná budoucnost nebo Netflix. Z pouhého udržování hodnoty peněz nebo přivýdělku se tak stane i radost.

Nestihli jste živé vysílání konference? Napište nám a my vám pošleme záznam.

Chci záznam konference (www.setkaniinvestoru.cz)

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688