muni.cz (Masarykova univerzita)
Studium  |  14.10.2022 09:17:51

MUNI Brno: Kam se ukrýt s učením? Tipy na nejlepší místa na univerzitě

Kam se ukrýt s učením? Tipy na nejlepší místa na univerzitě

Ve které knihovně jsou nejpohodlnější křesla? A kde je největší ticho? To a mnohem více se dozvíte v přehledu vlastností jednotlivých knihoven Masarykovy univerzity.

V knihovně univerzitního kampusu zájemci najdou knihy primárně pro studenty fakulty sportovních studií, farmaceutickou, lékařskou a částečně přírodovědeckou. Je velká a mohlo by se zdát, že už zde není místo na relaxaci a učení. Stoly jsou umístěny hned vedle sebe, takže nezajišťují téměř žádné soukromí. Pokud ale student zatouží po klidu, může využít jeden z individuálních studijních boxů, kam se zavře a nikdo ho při učení nebude rušit. Pokud někdo dává přednost učení s přáteli, rozhodně doporučujeme rezervovat si skupinovou studovnu. Těm, kteří nikdy v univerzitním kampusu nebyli a chtějí tuto knihovnu navštívit, doporučujeme pečlivě prostudovat plán budovy, aby ve spletitém bludišti chodeb a budov knihovnu vůbec našli.

Část knih této knihovny je navíc uložena v dílčích knihovnách, které se nachází na jednotlivých fakultách a také ve fakultních nemocnicích. Mají jednu výhodu - každý tam pohodlně najde místo na své studium.

Také knihovna právnické fakulty je jednou z větších knihoven, která však svým prostorem připomíná útulnou kavárnu. Jednotlivá studijní místa - stoly s židlemi - jsou většinou schované mezi regály s knihami. Lze se zde učit, aniž by měl student pocit, že se na něj všichni knihovně dívají. Tomu, kdo by zde chtěl strávit celý den, rozhodně doporučujeme usadit se v jednom z křesel ve vyvýšené části knihovny. Není zde takové soukromí, protože křesla jsou umístěna těsně za sebou, ale jsou mnohem pohodlnější než obyčejné židle. Pro ty, kteří by toužili po úplném klidu, je tady možnost zarezervovat si jeden ze čtyř studijních boxů. Skupinovou studovnu tato knihovna nemá.

Menší knihovna, která počtem gaučů a křesel připomíná obývací pokoj se nachází na ekonomicko-správní fakultě. Oficiální název je Středisko vědeckých informací. Do knihovny se vchází přes šatnu, kde si do skříňky mohou v zimních měsících zájemci zamknout kabáty a bundy. Jako velké plus je zde také fakt, že u stolů se sedí v pohodlných křeslech. Židle jsou pouze u stolů s počítači a v pěti skupinových studijních boxech, kde se mimo jiné nachází i televize. Kopírky se nachází v místnosti hned vedle vstupních dveří. A kdo by se chtěl při čtení knih i občerstvit, může k tomu využít malé bistro v atriu fakulty. S jídlem a knihou si pak může sednout na balkon v atriu, protože v knihovně se nesmí jíst.

Velká knihovna se nachází na filozofické fakultě. Ústřední knihovna FF knihám vyčlenila samostatnou čtyřpatrovou budovu. V každém patře se naproti vstupu nachází pult, kde studentům zaměstnanec knihovny poradí, kde požadovanou knihu najít. Hned za ním jsou pak jednotlivé regály s knihami, a po stranách místnosti stoly, kde se lze učit. Pro lepší pohodlí je pak v zadní části knihovny umístěno několik křesel se stolečky. Kopírky a scanery se pak nachází v přízemí hned u vstupu. Nejen ten, kdo na filozofické fakultě studuje, má také možnost využít šesti skupinových studoven. Ty je nutné si dopředu zaregistrovat a nachází se v jiné budově než knihovna. Kromě studoven zde studenti mohou využít také čítárnu nebo kuchyňku. A čím je tato knihovna výjimečná? Má otevřeno celý týden, tedy i v neděli, kdy mají všechny ostatní knihovny zavřeno.

Nejmenší knihovnu má Masarykova univerzita na fakultě informatiky. Většina knih je zde v angličtině a studenti zde najdou pouze 20 studijních míst a tři počítače. Pokud by tedy bylo v knihovně obsazeno, k učení mohou využít pohovky v atriu fakulty.

Knihovna přírodovědecké fakulty se od ostatních liší tím, že studentům nabízí kromě knih i další věci k zapůjčení - fixy na tabule, nabíječky, sluchátka, geometrické pomůcky i deskové hry. Útulná příchozí hala je plná stolů s židlemi a křesly. Ve dvou patrech se pak nachází tematické místnosti - studovna fyziky, studovna matematiky. Také tam studenti kromě knih naleznou i místa vhodná k učení. Kromě individuálních studijních boxů mohou na studium využít i tři skupinové studovny v přízemí.

Pěti barevně odlišenými studovnami pak disponuje knihovna na fakultě sociálních studií. V každé se nachází tři dlouhé stoly, dva bez a jeden s počítači. A aby nebylo míst s počítači málo, v této knihovně se nachází i speciální počítačová studovna. Studentům fakulty sociálních studií pak knihovna nabízí možnost zarezervovat si na učení s přáteli jednu ze tří skupinových studoven. Všechny studovny jsou pak propojeny chodbou s křesly a regály s časopisy.

Poslední knihovna na MU je ta na pedagogické fakultě. I zde studenti v každém patře najdou jak individuální studijní místa, tak skupinové učebny. Stejně jako na ekonomicko-správní fakultě i do této knihovny se vchází přes šatnu. Velkým plusem je pak kavárna, která se nachází hned naproti knihovně.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688