Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  14.10.2022 17:24:56

V příštím týdnu bude trh sledovat především výsledkovou sezónu

V druhém říjnovém týdnu se investoři zaměřili na data o americké spotřebitelské inflaci CPI zveřejněné ve čtvrtek a na začátek výsledkové sezóny v USA. Zveřejněná data o celkové spotřebitelské inflaci CPI v USA byly mírně horší, než se očekávalo (+8,2 vs. oček. 8,1 % po 8,3 % r/r). Ovšem zásadní byl vývoj jádrové inflace (bez cen energií a potravin), která naopak dál zrychlila na nové 40leté maximum 6,6 % r/r (6,3 % v srpnu; oček. 6,5 %). Trh zmíněná data nejprve přivítal výrazným výprodejem napříč finančními aktivy, který se však ještě v průběhu čtvrtka otočil po dotčení technické úrovně na US indexech v nákupní náladu a vyrovnal týdenní ztráty.

Začátek výsledkové sezóny byl především o velkých investičních bankách. Ty dodaly samotná čísla celkově mírně lepší, než trh čekal, ale podrobné rozebrání je již posunulo více do neutrálna. Velmi rozkolísané obchodování v odezvě na inflační data nakonec přineslo jen relativně mírně negativní vyznění týdne.

Konkrétně tak USA prostřednictvím indexu S&P 500 odevzdalo 0,6 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 poklesla o 0,2 % t/t. Domácí index PX odepsal 1,9 % t/t na 1147,2 bodu.

Společnosti na BCPP

Komerční banka zveřejnila informace k valné hromadě, která bude schvalovat mimořádnou dividendu 55,5 na akcii (8,1% hrubý dividendový výnos). Vzdálené hlasování (per rollam) proběhne od 6. do 21. listopadu, výsledek pak bude oznámen 24. listopadu. Poslední obchodní den s nárokem na zmíněnou dividendu bude 28. 11. a samotná výplata proběhne od 22. prosince. Titul zakončil týden na 680,5 (-0,4 % t/t).

Finanční ředitel Kofoly Martin Pisklák uvedl v rozhovoru pro web Patria.cz, že hospodaření za 9 měsíců roku bylo objemově povedených. Z hlediska ziskovosti je podle něj v souladu s ročním výhledem na zisk EBITDA 1,08 – 1,15 mld. . Tržby by se měly blížit 8 mld. , což rovněž odpovídá poslednímu výhledu managementu, podle nějž tržby letos porostou o 19 %. Pokud se letos podaří dosáhnout zisku EBITDA nad 1 mld. , Kofola by podle Piskláka mohla vyplatit dividendu minimálně na letošní úrovni (11,3 /akcie). Finanční ředitel dále uvedl, že pokud bude pokračovat prudký růst nákladů v příštím roce, např. o 1,5 mld. (tj. cca o 20 % r/r), vyžadovalo by to zvýšení cen nápojů rovněž o 20 %, avšak to by mohlo poškodit prodávané objemy. V tom případě by firma hledala úspory v řádu stovek milionů , na což se již připravila snížením dividendy, pozastavením některých projektů a propouštěním. Titul zakončil týden na 237 (-2,9 % t/t).

Colt CZ oznámil, že kupuje zbývajících 75 % ve švédském výrobci zbraňové optiky Spuhr i Dalby. Společnost chce dlouhodobě rozšířit nabídku svých produktů i o optická zařízení, aby mohl na trhu nabízet kompletnější sady produktů, ať už pro ozbrojené složky či civilní zákazníky. Colt očekává, že Spuhr i Dalby letos dosáhne tržeb 9,4 mil. USD, tj. cca 240 mil. , což je pouze cca 1,7 % z očekávaných tržeb Coltu 14,3 mld. . Akcie zakončily páteční seanci na 550 (-0,7 % t/t).

Nejvíce rostoucí akcií týdne byla Erste Group (604 , +3,4 % t/t). Titul se obešel bez konkrétní firemní informace. Výsledková sezóna v USA byla odstartována relativně solidními výsledky velkých US bank, což podpořilo celkový sentiment vůči finančnímu sektoru i v Evropě. Naopak nejvíce klesající akcií týdne byl ČEZ (761,5 či -13,0 % t/t). Titulu výrazně škodí současné plánované nastavení tzv. daně z mimořádných zisků, kterou vláda plánuje zavést vedle zastropování cen ve výrobě elektřiny. Navíc nejasnosti kolem konkrétního znění návrhu dodatečně zvyšují riziko pro investory.

Výhled na příští týden

V příštím týdnu bude trh sledovat především výsledkovou sezónu za 3Q22. Vedle pokračování zveřejňování výsledků velkých amerických bank budou na pořadu dne již i technologie jako Tesla či AT&T. Trh může rovněž rozebírat víkendový výsledek 20. sjezdu komunistické strany Číny, kde by mělo být rozhodnuto mimo jiné o dalším pokračování současného prezidenta, resp. generálního tajemníka strany ve funkci. Jednalo by se o nezvyklé třetí volební období, což vyvolává spekulace ohledně možné nestability uvnitř země. Celkově jsme na příští týden neutrální vzhledem k očekávanému neutrálnímu vyznění výsledkové sezóny. Dění v Číně může být rizikovým faktorem na obě strany.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na úterní průmyslovou produkci za září (oček. +0,1 po -0,2 % m/m) a průběžná týdenní data o trhu zaměstnanosti. V Číně se zaměříme na úterní průmyslovou produkci za září (oček. 4,9 po 4,2 % r/r) a HDP za 3Q22 (oček. 3,4 po 0,4 % r/r). V Německu se zaměříme na úterní indexy ZEW, které by měly vykázat další zhoršení jak v hodnocení současné situace, tak v očekáváních.

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688