Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  11.10.2022 11:02:13

Dolar ukáže cestu akciím

Investiční ředitel společnosti Cresset Capital Jack Ablin se domnívá, že letošní pohyby cen na amerických akciích se dají téměř úplně vysvětlit růstem výnosů dlouhodobějších vládních obligací. Tedy jejich zvýšením z 1,5 % na úroveň 3,8 %. Další posuny pak bude dobře signalizovat vývoj na dolaru. V rozhovoru pro Yahoo Finance pak expert popsal svůj pohled na vztah mezi akciemi a dluhopisy a věnoval se výhledu pro finanční sektor.

Pokud se investoři začnou domnívat, že „se objevilo světlo na konci tunelu monetárního utahování“, dolar pravděpodobně dosáhne svého vrcholu a následně začne oslabovat. Pro akciové trhy by to podle experta měl být jasný pozitivní signál. Do té doby jsou pak výnosy dlouhodobých dluhopisů „rukojmím Fedu“. A pokud by měly akcie během této doby růst, může to investory přinutit k prodeji dluhopisů, což zvedne jejich výnosy a obratem sníží atraktivitu akcií.

Růst akciových trhů totiž zvyšuje bohatství domácností a mohl by tak podkopat snahu Fedu o utlumení poptávky v celé ekonomice. A právě proto by podle Ablina mohla vést akciová rally k vyšším výnosům dluhopisů a následně by přes tento efekt zastavila sama sebe. Primární jsou pak podle experta data týkající se inflace, stav trhu práce se stal až druhořadý.



Ablin na dotaz týkající se výhledu pro banky uvedl, že současné prostředí jejich akciím moc nenahrává. Jednak dochází k útlumu ekonomické aktivity a k tomu se přidává výnosová křivka, která moc nepomáhá čistým úrokovým maržím bank. Ty také zpřísňují své úvěrové standardy, což může naznačovat, že se zhoršuje platební schopnost u jejich klientů. V neposlední řadě klesá aktivita v některých oblastech investičního bankovnictví. Ablin ale není vůči bankám vyloženým skeptikem, poukázal na jejich silné rozvahy a dostatečnou kapitalizaci.

Investor následně zmínil Chevron, který je podle něj kvalitní firmou dlouhodobě zvyšující svou dividendu. Líbí se mu i General Dynamics a Archer Daniels Midland. Na závěr se pak investor vrátil k dolaru: Až bude na dohled konec zvedání sazeb v USA, největší příležitosti na rizikových aktivech budou podle experta na nedolarových trzích. Tedy například na japonském jenu.

Zdroj: Yahoo Finance



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688