Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.10.2022 09:17:00

Spotřebitelské ceny v září dále zrychlily růst, meziročně vzrostly o 18 procent

Aktualizováno

Meziroční inflace v září dosáhla růstu o 18 % po 17,2% růstu v srpnu. Skončila tak nad konsensem trhu předpokládajícím 17,2 %. Meziměsíčně ceny vzrostly o 0,8 % oproti 0,4 % v srpnu. Hlavní příčinou vyšší inflace byly ceny energií, a zejména plynu, které oproti předešlým měsícům začaly opět citelněji stoupat, méně významně pak přispěly i ceny potravin.

Nejvýznamnější vliv na růst inflace v září měly ceny energií. Ty v minulých měsících rostly překvapivě slabě, naopak v září byl růst nad očekávání. Ceny zemního plynu meziměsíčně zrychlily o 15 %, ceny elektřiny o 3,6 % a ceny tuhých paliv o 7 %. Meziroční dynamika tak u elektřiny dosáhla 38 %, u plynu 86 % a u cen tuhých paliv 56 %. Pouze z titulu cen energií, a zejména zemního plynu, zrychlila meziroční inflace o 0,7 procentního bodu. Dalším proinflačním faktorem byly ceny potravin, kde meziroční dynamika přidala z 20,2 % na 21,8 % yoy a příspěvek k meziročnímu růstu se zvýšil o 0,3 p.b. Mírně také dále rostly ceny stravování.

02

V souvislosti se začátkem nového školního roku se zvýšily ceny v oddíle vzdělávání o 6,4 %. Poplatky v mateřských školách vzrostly o 5,7 %, školné na soukromých gymnáziích a na středních soukromých školách o 6,7 %, poplatky za výuku jazyků o 9,2 %, školné v základních uměleckých školách o 7,7 % a poplatky ve školních družinách o 8,7 %.

V opačném směru působil pokles cen pohonných hmot o 4 % a imputované nájemné, kde se projevuje vyšší srovnávací základna z minulého roku, ačkoli meziměsíčně tato položka dále vzrostla. Její meziroční dynamika v září zpomalila z 18 na 16,4 %, což z meziroční inflace „ukouslo“ 0,15 p.b. Také zde působil pokles cen v oddíle rekreace a kultura, kde v důsledku končící letní sezóny klesly ceny dovolených s komplexními službami o 20,5 %.

03

Ceny služeb z meziročního pohledu mírně vzrostly z 13,5 % na 13,7 % (-0,3 % mom), ceny zboží pak z 19,6 na 20,7 % (+1,5 % mom).

Inflace v září skončila nad očekávání trhu, který předpokládal stagnaci, ačkoli rozptyl odhadů se dle šetření Reuters pohyboval mezi 17 až 18,7 %. Nejistota odhadů je tak významná a týká se zejména toho, jak se v konečných cenách projeví růst cen energií. Ten v minulých měsících překvapoval slabší dynamikou, v září naopak citelněji zrychlil. V říjnu však inflaci patrně ovlivní úsporný tarif, který inflaci posune opět k nižším hodnotám.

"Čísla inflace tak budou do konce roku rozkolísaná z titulu metodických a administrativních změn a odhady tak budou poměrně obtížné. Pokles inflace pod 10% hranicí nyní však čekáme až v polovině příštího roku," uvádí hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler. "Náš výhled na kroky ČNB se prozatím nemění, úrokové sazby ČNB již pravděpodobně dále zvyšovat nebude, ponechá je však na vyšší úrovní delší dobu."

Zdroj: ČBA, ČSÚ

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688