mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  06.10.2022 13:16:00

Atraktivní příležitosti pro české těžařské firmy ve Vietnamu

Atraktivní příležitosti pro české těžařské firmy ve Vietnamu

06.10.2022 / 12:23 | Aktualizováno: 06.10.2022 / 13:16

Před mnoha lety se Vietnam v tom, jak těžit a zpracovávat nerosty, učil a zaostával za ostatními zeměmi světa. Tato skutečnost se však výrazně změnila a stala se dávnou minulostí! Vietnam si nyní navíc uvědomuje, že podpora udržitelné těžby a zvyšování hodnoty přírodních zdrojů jsou zásadními aspekty přispívajícími k ekonomickému růstu. Pro většinu zemí světa byla těžba tradičně základním kamenem hospodářského růstu a rozvoje infrastruktury. Co se Vietnamu týče, odhaduje se, že dosud bylo objeveno pouze asi 10 % zdrojů běžných i drahých kovů. Země dosud metodicky nezkoumala, jak pomocí moderních technologií najít hlubší, bohatší či větší ložiska. Zaměření vietnamského těžebního průmyslu bylo téměř výhradně na levnější nebo povrchové energetické materiály, jako je uhlí, železná ruda, bauxit, písek a vápenec.

Veletrh Mining Vietnam 2022

Veletrh Mining Vietnam 2022

PŘÍLEŽITOSTI V OBLASTI TĚŽEBNÍHO PRŮMYSLU

Největší státní těžební společnost ve Vietnamu je společnost Vinacomin, s jejímiž představiteli měli zástupci Ministerstva obchodu a průmyslu společně s několika českými firmami v Hanoji exkluzivní schůzku, při které otevírali perspektivy možné budoucí spolupráce a příležitostí. Vinacomin obecně přiznává, že je nutno vyřešit nedostatky jako používání zastaralých technologií, nedostatek mechanizace, nedostatečnou infrastrukturu, pracovní sílu s nízkou produktivitou, nadměrnou spotřebou energie, bezpečnostní nedostatky a nepřijatelné znečištění životního prostředí. V Rozhodnutí č. 2356-TKV ze dne 15. června 2016 Vinacomin stanovil prioritu technologických inovací. Výzvou proto je modernizace vietnamského těžebního průmyslu a zpřístupnění těchto inovací. Ve Vietnamu je registrováno přes 1500 těžařských společností, z nichž je asi 55 % státních, 36 % soukromých vietnamských společností a pouze 9 % představují zahraniční firmy.

České firmy mají na vietnamském trhu již vybudovanou velice dobrou pověst při dodávkách pro místní doly, elektrárny či v rámci geologického průzkumu. Česká republika považuje Vietnam za jeden z nejvýznamnějších mimoevropských trhů. Mimo jiná odvětví můžeme očekávat rozvoj příležitostí právě v oblasti těžebních technologií a geologického průzkumu. Nabízí se rozšíření spolupráce s vietnamskými společnostmi jako Vinacomin, EVN, Petro Vietnam a dalšími státními podniky, které by mohly mít zájem o české technologie a služby v dolech a elektrárnách. Za atraktivní a žádané technologie se zde dají považovat systémy řízení kvality uhlí, termovizní systémy, elektrická zařízení pro těžební jednotky, systémy pro projektování a přepravu podzemních dolů, kolové a pásové stroje, hydraulické ruční nářadí, lana, jeřáby a také celé závody na zpracování rudy a uhlí.

Seminář na DGMV

Seminář na DGMV

PERSPEKTIVNÍ BUDOUCNOST A AMBICE PRO ROZVOJ A UDRŽITELNOST

Vietnam plánuje navýšení obnovitelných zdrojů energie ze současných 14 % na 24 % v roce 2030 a cca 52 % v roce 2045, ale i zvýšení energetické účinnosti uhelných elektráren. České společnosti mohou disponovat právě tolik potřebným know-how, dovednostmi a technologiemi, které mohou pomoci naplnit energetické plány Vietnamu.

Mimo tyto příležitosti skrývá Vietnam také neodkrytá ložiska surovin v horských oblastech a prahne po investičních projektech, které pomohou v realizaci jejich potenciálu. Moderní těžební projekty by však kromě pozitivního ekonomického dopadu přinesly též výhody a rozvojové příležitosti pro obyvatele z těchto odlehlých oblastí, jakožto i tolik potřebné zlepšení infrastruktury.

ÚSPĚŠNÁ PREZENTACE ČESKÝCH TĚŽAŘSKÝCH FIREM

Na veletrhu Mining Vietnam 2022, který se konal ve dnech 4.-6. 10. 2022, vystavovaly firmy CDT, Enelex, RPS Ostrava, ŽDB Drátovna, ale i Ferrit, Zam Servis a Hansen Electric. Tyto firmy měly však v rámci PROPED za podpory Velvyslanectví České republiky v Hanoji možnost prezentovat své profily před početným obecenstvem i na odborném semináři pořádaném v prostorách Odboru geologie a minerálů Vietnamu. Pod střechou této významné instituce spadající pod Ministerstvo přírodních zdrojů a životního prostřední Vietnamu mohly tak cílit na odborné publikum, ve kterém našly důležité kontakty pro rozvoj obchodní spolupráce.

Stánek, který české firmy na veletrhu s pomocí Ministerstva průmyslu a obchodu ČR prezentovaly, byl s přehledem tím nejvýraznějším na celém veletrhu a upoutal pozornost mnoha návštěvníků. Podporou jim byl také stánek Velvyslanectví České republiky v Hanoji, který hosty o firmách informoval, nabádal je k další návštěvě, ale též vzbouzel jejich zájem o Českou republiku jako zemi plnou příležitostí v nejrůznějších odvětvích.

Nikola Sichlerová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Hanoji


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688