Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  06.10.2022 09:36:25

Polsko po 11 zvýšení v řadě rozhodlo o stabilitě sazeb - Ranní okénko

Za pár minut dorazí informace z českého maloobchodu, který si za srpen připíše další meziroční pokles. Díky silnějším prodejům aut, i vyplácení jednorázového příspěvku na dítě by ale výsledek měl vypadat lépe než v červenci. Obdobná statistika pak o 2 hodiny později vyjde v eurozóně, kde analytici sází na meziroční i meziměsíční pokles. Větší šanci rozproudit evropské trhy budou mít spíše zveřejňované zápisky ze zářijového zasedání ECB. Investoři budou hledat jakoukoli zmínku o možné výši dalších hiků, vzhledem k opuštění forward guidance ale příliš konkrétnějších informací čekat nelze. Z USA pak dorazí klasická týdenní statistika z trhu práce, trhy ale již budou spíše vyčkávat na páteční souhrnná data za měsíc září. Včerejší ADP report nepřekvapil a v soukromém sektoru podle něj bylo vytvořeno 208 tisíc pracovních míst (oček. 200 tisíc). To sice indikuje určité zpomalení proti první polovině roku, stále jde ale o relativně silný výsledek.

Maloobchodní tržby dnes ukáží, že v srpnu pravděpodobně navázaly na trend meziročního poklesu trvajícího od letošního května. Odhadujeme pokles o 4,7 % vyjma prodejů aut, po očištění o jeden pracovní den navíc o 6,0 %. Zahrnutí prodejů aut by mělo výsledek tentokrát vylepšit (-4,4 %). Pozitivně se mohl projevit také během srpna vyplacený jednorázový příspěvek na dítě (5.000 ). Celkově ale zůstává situace v maloobchodu složitá s ohledem na velmi nízkou spotřebitelskou důvěru a vysokou cenovou hladinu.

V eurozóně by maloobchodní tržby měly meziročně klesat o 1,7 % a po červencovém meziměsíčním zlepšení očekávající analytici i v této statistice pokles, o 0,3 %.

Zápisky z posledního zasedání ECB mohou naznačit výši dalších hiků, přílišnou konkrétnost ale očekávat nelze. Prezidentka ECB Lagarde sice na poslední tiskové konferenci uvedla, že zvyšovat se bude na „několika dalších zasedání“, konec cyklu ale vidí ještě v dáli. My v naší prognóze předpokládáme zvyšování na 3 dalších zasedání, o 75bb v říjnu a o 50bb na prosincovém a únorovém zasedání. Depozitní sazba by se tak zastavila na 2,5 %. Trh aktuálně naceňuje růst k 2,7 %, v posledních dnech ale dochází ke snižování očekávání – minulý čtvrtek trh předpokládal vrchol na úrovni 3 %.

Pohled zpět:

Polská centrální banka včera překvapila, když po 11 zvýšeních v řadě rozhodla o stabilitě se základní sazbou na úrovni 6,75 %. Možná říjnová stabilita z důvodu slabšího ekonomického růstu byla již avizována na předchozích zasedáních, vzhledem k nečekaně vysoké zářijové inflaci (17,2 %) ale trh sázel na další zvýšení. Nakonec u polské bankovní rady ale převládly obavy ohledně dalšího vývoje ekonomiky.

Americký trh práce zůstává dále napjatý, a to alespoň podle reportu od ADP. Podle toho vzniklo v americkém soukromém sektoru během září 208 tisíc pracovních míst, revize se zároveň dočkal srpnový výsledek (ze 132 na 185 tisíc). Více trh ale budou zajímat oficiální data z trhu práce, které vycházejí v pátek.

Americké služby žádné větší problémy nehlásí a zářijová ISM index skončil na vyšší hodnotě než trh očekával (56,7 proti 56,9 v srpnu). Poptávka tak zůstává slušná. a to i navzdory vysoké inflaci. Popáté v řadě přitom klesal index měřící ceny, které podnikatelé ve službách musí platit – to nahrává i dále snižující se cenové hladině. Silný zůstává i index v oblasti zaměstnanosti, který stoupl na nejvyšší úroveň za poslední půlrok.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688