mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  21.09.2022 08:55:47

Lucembursko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh - souhrnná teritoriální informace

Lucemburská ekonomika je vysoce rozvinutá a může se pochlubit nejvyšším HDP na obyvatele (PPP) na světě (zhruba 130 000 USD). Reálný HDP země se v roce 2021 vrátil k růstu, k čemuž přispělo oživení investic, soukromé spotřeby a vývozu. Ekonomika v roce 2021 překročila svůj objem před pandemií (2019). Dominantními odvětvími země jsou bankovnictví a finanční služby. Finanční služby zůstanou dominantním odvětvím a budou i nadále hnací silou hospodářského oživení v letech 2022 a 2023.

Lucembursko výrazně investuje do podpory moderních technologií, inovací, ekonomiky řízené daty, specializuje se také na průzkum vesmíru a tamní těžbu surovin. Výrazným faktem je vysoká závislost na prakticky denně dojíždějících přeshraničních pracovnících (až 48 % z nich je nerezidentních). To vládu vede k podpoře hledání řešení zlepšení mobility a projektů cirkulární ekonomiky. Lucemburské hospodářství je jedním z nejotevřenějších na světě. V obchodní otevřenosti se řadí na první místo (US News and World Report 2019), v prostředí vhodném pro start-upy je rovněž první (Cisco’s Digital Readiness Index 2019), v udržitelnosti má druhé místo (Environmental Performance Index 2020) a v kvalitě života stojí na třetí příčce (AIRINC’s Global 150 Cities Index). V zemi žije odhadem 600 tisíc obyvatel, dlouhodobě zde panuje poměrně nízká míra nezaměstnanosti kolem 5 % a dle predikcí EIU by se tato míra měla udržet i v následujících letech.

Lucembursko - Hospodářské ukazatele

EIU, OECD, IMD

Lucembursko 2020 2021 2022 2023 2024
Růst HDP (%) -1,8 7,0 3,9 2,9 2,7
Průmyslová produkce (% změna) -9,5 10,3 1,4 1,8 1,7
Veřejný dluh (% HDP) 24,8 24,3 22,4 21,0 19,7
Míra inflace (%) 0,0 3,5 3,8 1,7 1,6
Populace (mil.) 0,6 0,6 0,6 0,6 0,7
Nezaměstnanost (%) 6,6 5,6 5,4 5,2 5,3
HDP/obyv. (USD, PPP) 119 603,2 130 230,0 139 340,0 145 470,0 151 840,0
Bilance běžného účtu (mld. USD) 3,0 4,1 3,5 4,3 4,3
Saldo obchodní bilance (mld. USD) 2,4 1,0 1,6 1,0 1,6
Exportní riziko OECD - - -
Konkurenceschopnost 15/63 12/64

Vývoj HDP

Lucembursko 3,3 -1,8 7,0 3,9 2,9
Svět 2,3 -3,7 5,6 3,5 3,1
Vyspělé ekonomiky 1,7 -4,5 5,2 3,3 2,4

Podíl sektorů

zemědělství 0,2
průmysl 11,9
služby 87,9

Lucembursko - Import dle zemí

Belgie 34,2
Německo 27,6
Francie 10,9
Nizozemsko 5,6
Čína 1,2

Lucembursko - Import dle zboží

Celkem 20,9
Automobily osobní aj. vozidla pro dopravu osob 2,3
Oleje ropné, oleje z nerostů živičných (ne surové), přípravky z nich j. n.; odpadní oleje 1,0
Předměty obchodu zvláštní 0,8
Léčiva (vč. léčiv veterinárních) 0,5
Vozidla železniční a zařízení související 0,5

Lucembursko - Příležitosti pro český export

Civilní letecký průmysl

Lucembursko intenzivně podporuje dlouhodobě výzkum a vývoj v oblasti kosmických technologií. Pro firmy nejen z tohoto odvětví, ale i specialisty na moderní technologie a akademickou sféru se tak naskýtá příležitost vzájemné spolupráce.

Lucembursko se orientuje na satelitní a vesmírné technologie. Existuje řada specializovaných firem, investujících do tzv. „těžby minerálů z vesmíru“ (asteroid mining) a tzv. „nových, ultra-lehkých materiálů“.

Lucembursko je určitým katalyzátorem spolupráce, technologických inovací a komerčního rozvoje vesmíru a spojuje odborné znalosti a financování potřebné k vytvoření udržitelného vesmírného hospodářství budoucnosti. V současné době patří podíl lucemburského kosmického sektoru na HDP země k nejvyšším v Evropě.

Prostřednictvím iniciativy spravované Lucemburskou vesmírnou agenturou (LSA) SpaceResources.lu se Lucembursko staví do pozice evropského hubu v rámci globálních vesmírných zdrojů. Lucembursko nabízí v rámci tohoto programu pobídky pro společnosti ze soukromého sektoru, které se snaží rozvíjet možnosti těžby ve vesmíru. Možnosti jsou i pro start-upy nejen z tohoto oboru, ale i pro další ze sektoru high-tech, zejména pro robotiku, umělou inteligenci, bio a nano technologie. Pro tyto účely ministerstvo hospodářství má určenou podporu v rámci programu Fit 4 Start. Cílem je vybrat nejslibnější začínající podniky a umožnit jim přístup k financování v rané fázi a individuálnímu koučinku.

Česká republika v roce 2018 s Lucemburskem uzavřela memorandum o spolupráci v kosmickém výzkumu a využívání vesmírných zdrojů. Obě země jsou členy Evropské vesmírné agentury (ESA) a skutečnost, že v Praze sídlí Agentura EU pro kosmický program (EUSPA) činí Česko pro lucemburské partnery zajímavé.

Zdravotnický a farmaceutický průmysl

Lucembursko ve zdravotnictví výrazně podporuje vědu a výzkum zejména v rámci své univerzity. Nové trendy medicíny stejně jako výzkum a vývoj v biotechnologiích patří mezi priority. Vzhledem k zaměření na moderní a inovativní technologie je zde prostor i pro oblast nanotechnologií. Pro výzkumná pracoviště a firmy by se tak mohla otevřít možnost spolupráce na akademické i firemní úrovni.

Zdravotnické vědy a technologie v Lucembursku zažívají v posledních letech rozmach a v současné době se specializují na oblast personalizované medicíny, diagnostiky, bioinformatiky a lékařské informatiky.

Biotechnologie a zdravotnické vědy jsou klíčovým prvkem diverzifikační strategie lucemburské ekonomiky a země se chce stát centrem excelence v oblasti molekulární diagnostiky, která je hlavním pilířem personalizované medicíny. Hlavní pozornost místních podniků, start-upů a veřejných výzkumných laboratoří je zaměřen především na biomedicínské analýzy, objevování sloučenin a biomarkerů, zubní a ortopedické implantáty, laboratorní a nemocniční vybavení, aplikace IT související se zdravotnictvím. Pozornost a prostor mohou získat i nanotechnologie zaměřené na oblast medicíny a zdraví.

Obor má výraznou podporu i ze strany státu prostřednictvím vládní agentury na podporu inovací LuxInnovation, konkrétně její specializovaná odnož HealthTech Cluster. Ten byl vytvořen s cílem dále rozvíjet toto odvětví a posilovat jeho kapacitu na mezinárodní úrovni. Sdružuje společnosti a výzkumné laboratoře s cílem navázat spolupráci a identifikovat nové obchodní příležitosti. Klastr rovněž podporuje mezinárodní subjekty, které zvažují zahájení činnosti v Lucembursku nebo navázání spolupráce s lucemburskými subjekty. V rámci podpory start-upů, které se chtějí v Lucembursku usadit, nyní patří i House of BioHealth. Inkubátor je určen pro společnosti specializující se na oblast věd o živé přírodě.

ICT

Země je dlouhodobě podporovatelem moderních ICT řešení a digitalizace. Nabízejí se příležitosti ve specifických oblastech zejména umělé inteligence a digitalizaci finanční sféry a také kybernetické bezpečnosti. Podporu v tomto sektoru mají i startupy.

ICT trh službami a technologiemi je do značné míry saturovaný, nicméně s ohledem na podporu státu v oblasti moderních technologií a inovací, jsou i nadále mnohé příležitosti v tomto odvětví. Lucembursko nabízí podporu rozvoje podnikání v cílených oblastech v souladu s prioritami Lucemburska: kybernetická bezpečnost, fintech, big data, vysoce výkonná výpočetní technika, umělá inteligence, blockchain, atd. Součástí vládní strategie je i podpora každoroční velké glob-tech konference ICT Spring. Na oblast ICT a zejména digitalizace počítá Lucembursko s 1/3 alokovaných prostředků v národním plán obnovy Lucemburska.

Specifickou pozici v tomto oboru má digitalizace a kybernetická bezpečnost. V rámci Institutu pro vědu a technologie LIST funguje Digital Innovation hub, jehož hlavním cílem je podpora technologií, jež napomáhají vytvoření bezpečného digitálního prostředí. V rámci Lucemburska funguje vládní kompetenční centrum kybernetické bezpečnosti, jež je založeno na třech pilířích (sledování hrozeb a zranitelností, testovací zařízení a výcviková + simulační platforma).

Dopravní průmysl a infrastruktura

Lucembursko je závislé na pracovnících z okolních zemí, a potýká se tak hustým provozem osobních automobilů, zejména jižní část země a hlavní město Lucemburk. To v současné době připravuje výraznou změnu fungování dopravy a zahájilo veřejnou debatu o plánu mobility pro hlavní město a napojení na bezprostřední okolí.

Razantní zlepšení neúměrně zatížené dopravní infrastruktury (zejména v hlavním městě a na jihu země) nelze v krátkodobé perspektivě předpokládat, plán investic ovšem počítá s novými dopravními tepnami (zejména severojižní), rozšiřováním dálnic (další pruh pro sdílené jízdy, autobusy, elektromobily), sběrných parkovišť (na okrajích větších měst) a rozvoje veřejné dopravy (od března roku 2020 je zdarma).

Zároveň lucemburská vláda v současné době finalizuje nový národní plán mobility 2035, který bude představen na jaře 2022. Tento plán vychází z číselné analýzy vývoje dopravy a perspektiv růstu v zemi. Odhaduje se, že Lucembursko bude muset do roku 2035 řešit nárůst poptávky po mobilitě o přibližně 50 %. Příliv lidí se výrazně zvýší. Výzvou je uspokojit tuto novou poptávku, aniž by se zvýšil podíl automobilů. Předpokládá se reorganizace stávající silniční sítě tak, aby poskytovala více prostoru pro aktivní mobilitu. Předpokládá se globální redefinice veřejného prostoru. To je příležitost i pro firmy navrhující technologie inteligentní dopravy, tzv. smartcities.

Vodohospodářský a odpadní průmysl

Lucembursko v rámci své národní strategie a zelené vládní politiky silně podporuje projekty udržitelného rozvoje, dosažení uhlíkové neutrality a cirkulární ekonomiky, což zároveň zapadá i do koncepce podpory nových technologií a startupů. Součástí vládní politiky je i fungování Luxembourg Circular Businness Hub, jehož prostřednictvím se mohou firmy zapojit do tohoto odvětví.

Lucembursko v roce 2021 vytvořilo tým Luxembourg Stratégie, jež působí v rámci ministerstva hospodářství. Jeho hlavním cílem je především podpora moderních a udržitelných ekonomických trendů a jejich rozvoj.

Součástí uvedené strategie je však i nabídka velmi stabilního finančního a investičního prostředí, jež je zastřešen prostřednictvím Luxembourg Circular Business hub. Ten má za svůj cíl především přilákat vhodné investory a moderní technologické projekty a vytvořit tak z Lucemburska inkubátor cirkulární ekonomiky, jenž by stimuloval další rozvoj a možnosti v rámci projektů udržitelného rozvoje a přeshraniční spolupráce.

Mnohé projekty udržitelného rozvoje vznikají v řadě lokalit, které byly do konce 20. století střediskem těžkého průmyslu a ocelářství (Belvaux, Dudelange). Spektrum příležitostí se nabízí zejména pro dodávky celostních ekologických technologických řešení (rekultivace). Pozornost a prostor mohou získat i nanotechnologie zaměřené na oblast sanace či recyklace odpadních vod apod.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688