mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  21.09.2022 08:55:47

Myanmar, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh - souhrnná teritoriální informace

Myanmar je nejchudší zemí společenství ASEAN, nicméně vzhledem k relativně početné populaci tvoří 7. největší ekonomiku tohoto sdružení. V kalendářním roce 2020 si země navzdory pandemii udržela hospodářský růst, avšak v následujícím roce došlo k hlubokému propadu HDP o 17,9 % a k výraznému nárůstu inflace. Hlavním důvodem byl vojenský převrat provedený 1. února 2021, po kterém následovala dosud trvající krize a de facto občanská válka. Přerušení dodavatelských řetězců, ochromení finančního sektoru a mezinárodní sankce v souhrnu způsobují, že negativní růst bude trvat nejméně do října 2022. Podle optimistických scénářů by v dalších letech měl přijít mírný růst a po roce 2026 by myanmarská ekonomika mohla dosáhnout svého objemu z roku 2019. Růst bude tažen zemědělstvím, které bylo méně zasaženo ekonomickými šoky roku 2021, a to zejména pokud Myanmar uspěje ve svých plánech na rozvoj návazné potravinářské výroby. Vojenský režim plánuje posilovat také sektor těžby. Tento vývoj může být podlomen stále pokračujícím ozbrojeným konfliktem. Na druhou stranu dlouhodobě rostoucí poptávka po plynu, ropě i jiných surovinách může způsobit zájem o těžbu v zemi navzdory značným bezpečnostním, právním, reputačním i ekonomickým rizikům. Kvůli cílenému omezování dovozu spotřebního zboží země dosahuje kladné obchodní bilance, čímž generuje prostředky pro investice do vybavení a přístrojů potřebných pro další modernizaci ekonomiky.

Myanmar - Hospodářské ukazatele

EIU, OECD, IMD

Myanmar 2020 2021 2022 2023 2024
Růst HDP (%) -17,9 -3,8 2,4 2,3 2,7
Průmyslová produkce (% změna)
Veřejný dluh (% HDP) 55,2 59,3 58,5 59,2 59,7
Míra inflace (%) 3,8 8,0 19,3 15,8 12,0
Populace (mil.) 54,4 54,8 55,2 55,7 56,1
Nezaměstnanost (%) 12,0 11,7 10,5 10,2 9,5
HDP/obyv. (USD, PPP) 4 423,8 4 370,0 4 560,0 4 750,0 4 960,0
Bilance běžného účtu (mld. USD) -0,8 -2,6 -2,3 -2,4 -2,4
Saldo obchodní bilance (mld. USD) -1,4 1,0 -0,3 -1,4 -1,9
Exportní riziko OECD 6/7 6/7 7/7
Konkurenceschopnost - -

Vývoj HDP

Myanmar 3,2 -17,9 -3,8 2,4 2,3
Svět 2,3 -3,7 5,6 3,5 3,1
Rozvojové ekonomiky 2,6 -2,8 6,2 2,7 3,4

Podíl sektorů

zemědělství 30,7
průmysl 38,0
služby 31,3

Myanmar - Import dle zemí

Čína 37,1
Singapur 14,0
Thajsko 11,0
Indonésie 6,1
Malajsie 5,6

Myanmar - Import dle zboží

Celkem 18,0
Oleje ropné, oleje z nerostů živičných (ne surové), přípravky z nich j. n.; odpadní oleje 2,4
Tkaniny z vláken textil. umělých (ne úzké, speciální) 0,9
Stroje točivé elektrické a jejich díly j. n. 0,6
Tyče, pruty, úhelníky, profily ap. železné, ocelové 0,6
Tuky, oleje nevysychavé rostlin. surové (ne "vláčné") 0,6

Myanmar - Příležitosti pro český export

Zemědělský a potravinářský průmysl

Vojenská správa země od převzetí moci usiluje o modernizaci zemědělství a potravinářství s důrazem na budování soběstačnosti, navýšení exportu zemědělských výrobků nad současných 3 mld. USD a zvýšení přidané hodnoty vyvážených výrobků. Znamená to zvýšenou poptávku po zemědělských strojích, hnojivech a další chemii, ale potenciálně též po osivu a genetickém materiálu. Speciální důraz má být v rámci modernizace kladen na živočišnou výrobu, což navíc přináší příležitosti v oblasti veterinární medicíny (léčiva, vakcíny, přístroje a vybavení) a plemenářství. Velký potenciál mají výrobky vhodné pro použití v ekologickém zemědělství, jakož i služby spojené s certifikací biopotravin pro evropské trhy.

Zemědělství a navazující potravinářský průmysl tvoří 37,5 % HDP země a zaměstnává přibližně 70 % ekonomicky aktivních obyvatel, což jej činí zdaleka nejvýznamnějším sektorem ekonomiky. Po vojenském převratu v roce 2021 a následném utlumení provozu řady průmyslových firem navíc význam tohoto odvětví ještě vzrostl, což reflektuje i vojenský režim v zemi, pro který je podpora zemědělství jednou z priorit hospodářské politiky. Hlavní důraz je přitom kladen na posílení soběstačnosti země a navýšení produkce výrobků, které jsou dosud převážně dováženy, a zvýšení objemu vyvážených zemědělských a potravinářských výrobků.

Konkrétně tento vývoj přináší zvýšenou poptávku po strojích a zařízeních na zpracování zemědělských výrobků (lisy na oleje, sušičky plodin apod.), stejně jako po zařízeních pro potravinářské závody (konzervárny, masokombináty). Zájem je také o zavlažovací zařízení a systémy pro zajištění celoroční produkce a současně snížení spotřeby vody. Myanmar teprve zavádí moderní formy chovu zvířat, což s sebou nese rostoucí poptávku po plemenných zvířatech a genetickém materiálu (zejm. kur a skot), po zařízeních pro velkokapacitní chovy a porážku, ale také po veterinárních léčivech, přípravcích a vybavení. Na místním trhu navíc došlo v roce 2021 ke třetinovému nárůstu cen hnojiv, čímž se také cena těchto výrobků přibližuje nabídce českých firem a činí je konkurenceschopnějšími.

Vlastní obchodní výměna s řadou uvedených položek probíhá čistě na rovině B2B. Exportéři se tudíž nemusejí zapojovat do tendrů pořádaných neuznaným a mezinárodně sankcionovaným režimem s doprovázenými právními, reputačními a finančními riziky. Oproti tomu zemědělské stroje (traktory, kombajny apod.) často nakupuje ve velkém ministerstvo zemědělství a následně je distribuuje jednotlivým farmářům.

Nad rámec státní politiky, která je poměrně úzce zaměřená na produkci pro domácí trh, také vzrůstá zájem samotných zemědělských a potravinářských firem o navýšení exportního potenciálu svých produktů. Proto nyní ve větší míře poptávají jednak služby v oblasti certifikace potravin (zejména mezinárodní certifikáty Bio/Organic), ale též šetrná a povolená hnojiva a další přípravky vhodné pro použití v ekologickém zemědělství.

Zdravotnický a farmaceutický průmysl

Nestabilita způsobená vojenským převratem spolu s koronavirovou pandemií vedly ke zhoršenému přístupu obyvatel ke zdravotní péči. Vzrůstá proto poptávka zejména po zdravotnickém vybavení a přístrojích určených k domácímu použití. Myanmarské zdravotnictví je ze 76 % financováno přímými platbami pacientů, poptávka se posunula od služeb směrem k léčivům a vybavení. Pandemie rovněž vyvolává zájem o nákup kvalitních ochranných prostředků, léčiv a vitamínů.

Myanmar zažil téměř naprosté ochromení systému zdravotní péče, když většina lékařů a zdravotníků vstoupila do stávky proti vojenskému převratu v únoru 2021. Jakkoli se situace postupně stabilizuje, myanmarské zdravotnictví se dosud z tohoto otřesu vzpamatovává a dopady na způsob, jakým obyvatelé řeší své zdravotní potíže, lze již nyní označit za středně- až dlouhodobé. V době zhroucení veřejného systému se zdravotní péče do značné míry přesunula od klinik a nemocnic do sítě více než 10 tisíc lékáren, které po celé zemi působí a svůj provoz nepřerušily.

Zákazníci/pacienti tak ve větší míře poptávají prostředky a přístroje, které mohou použít doma k samoléčbě či na radu neformálně působících lékařů. Vedle volně prodejných léků a doplňků se jedná např. o tlakoměry, glukometry, ale též fyzioterapeutické přístroje a vybavení pro domácí použití. Myanmarské lékárny a obchody se zdravotnickými pomůckami ročně utrží přibližně 25 mld. a tato částka se dlouhodobě zvyšuje přibližně o 10 % ročně.

Stále trvající koronavirová pandemie navíc přináší potřebu nákupu ochranných prostředků typu roušek a respirátorů, obličejových štítů, obleků, rukavic a dezinfekce. Jelikož jsou tyto předměty nošeny často po významnou část dne, klade střední a vyšší segment spotřebitelů důraz na účinnost i pohodlí nošených prostředků a svým způsobem je vnímá jako součást outfitu (zájem o design, značky apod.). Ochranné prostředky vyšších tříd účinnosti s potřebnými certifikáty a s image prémiového evropského výrobku mají velký potenciál se na myanmarském trhu prosadit.

Sklářský a keramický průmysl

Myanmarci v průměru uspoří až 55 % svých příjmů. Vzhledem k vysoké nestabilitě měny a finančního systému roste poptávka po komoditách a zboží, v němž lze uchovat naspořené prostředky. Z českých produktů je to zejména luxusní dekorativní sklo. Poptávka je rovněž po skleněných svítidlech vyšší kvality (křišťálové lustry).

Myanmarci jsou i na asijské poměry značně spořivý národ. Uvádí se, že průměrná domácnost až 55 % svých příjmů uspoří (pro srovnání: v sousedním Thajsku je to zhruba 30 %). Vzhledem k nestabilitě měny a nespolehlivosti místního finančního sektoru obyvatelé většinu svých úspor drží buď v hotovosti v cizích měnách, či ve hmotných aktivech, jako jsou zlato, drahé kameny, umělecké předměty, starožitnosti a jiné převážně luxusní výrobky, které spotřebitelé vnímají jako investici. Nový zákon o cizích měnách z roku 2021 výrazně omezuje možnosti Myanmarců legálně držet větší množství valut, což ještě zvyšuje význam a poptávku po předmětech, do nichž lze investovat.

Z českých výrobků se tak nabízí zejména prémiové dekorativní sklo. Uplatnění přitom naleznou jak výrobky vyšší střední třídy, tak špičkové ručně vyráběné kusy, v obou případech pro odlišnou příjmovou kategorii spotřebitele, či spíše investora. Pro uplatnění na myanmarském trhu je naprosto nezbytné, aby výrobce i distributor své produkty chápal a prezentoval jako luxusní a zdůrazňoval jejich dlouhodobou, nadčasovou hodnotu. U ručních výrobků lze jednoznačně doporučit prezentovat je de facto jako umělecká díla, s certifikátem pravosti, nejlépe i s uvedením mistra, který konkrétní kus vytvořil.

Omezená, ale stále existující je rovněž poptávka po užitkovém stolním či barovém skle vyšší kvality a po svítidlech z křišťálového skla. I zde platí, že výrobky je nutné prezentovat jako prémiové.

Důlní, těžební a ropný průmysl

Ekonomický plán předpovídá pro rok 2022 růst těžebního průmyslu až o 9,5 %. Takový růst bude vyvolávat poptávku po dobývací technice a souvisejících zařízeních. Existuje též potenciál pro export služeb v oblasti geologie a báňského inženýrství. Vzhledem k aktuálně platným sankcím a reputačním rizikům rovněž roste poptávka po certifikaci výrobků i těžebních závodů, aby byly způsobilé zapojit se do mezinárodních dodavatelských řetězců.

S postupujícím odchodem zahraničních průmyslových firem nabývají na prominenci sektory zpracovávající přírodní zdroje, jimiž Myanmar oplývá. Naprosto zásadní roli tak vedle dlouhodobě nejvýznamnějšího zemědělství hraje těžební průmysl, u něhož se navíc vedle navýšení podílu na celkovém zmenšeném ekonomickém výkonu předpokládá také růst v absolutních číslech, tedy navýšení objemu těžby a otevírání nových nalezišť.

Oba trendy vyvolávají poptávku po nových technologiích, tedy dobývací technice. Poptávka přitom nemusí mít vždy podobu nákupu předmětných zařízení, stále častější je opatřování dobývacích strojů formou operativního leasingu, což může vést také ke zvýšenému zájmu o služby v oblasti servisování těchto zařízení.

Zájem o zahajování nových důlních děl s sebou navíc nese potřebu služeb v oblasti geologie, báňského inženýrství a ekonomie těžby. Vzhledem k poměrně silné roli centrálních orgánů – tedy v současné době orgánů neuznaného a mezinárodně sankcionovaného vojenského režimu – v těžebním sektoru poptávají stávající zahraniční prospektoři také služby v oblasti certifikace svých produktů i celých závodů, případně v oblasti EIA u nově zahajovaných či modernizovaných děl.

S ohledem na stávající sankce je třeba zejména v případě těžebního průmyslu všem zájemcům o vstup na myanmarský trh důrazně doporučit pečlivé prověření obchodních partnerů a vyhodnocení případných rizik. Těžba nerostů v Myanmaru představuje významné příležitosti, zároveň však ze všech uvedených sektorů s sebou nese patrně největší reputační, právní i finanční rizika. Určitě nelze za současných podmínek doporučit investování do nových těžebních projektů. Naopak při poskytování vybavení a služeb by tato rizika měla být podstatně menší.

Nábytkářský průmysl

Země je významným vývozcem celé řady druhů dřeva a dřevěných výrobků. Místní dřevozpracující průmysl usiluje o navýšení přidané hodnoty svých výrobků, která nyní činí přibližně 430 mil. USD ročně. Vzniká tak značný potenciál pro export technologií a přípravků pro moderní nábytkářskou a obecně dřevozpracující výrobu. Poptávka je také po službách v oblasti designu nábytku, certifikace dřevěných výrobků a podobně Obdobný potenciál pro technologie i služby lze nalézt také v oblasti výrobků z bambusu a ratanu.

Myanmar disponuje zásobami vzácných a tvrdých dřev světového významu a také má třetí největší zdroje bambusu a ratanu na světě. Zpracování dřeva, ale i bambusu a dalších rostlinných materiálů poskytuje významný potenciál pro rozvoj ekonomiky, zejména v kontextu utlumení průmyslové výroby i služeb v zemi. V současné době přitom dřevozpracující průmysl generuje obrat okolo 10 mld. ročně. Další růst odvětví nyní limitují jednak existující sankce, které komplikují vývoz dřeva do většiny vyspělých zemí, ale také skutečnost, že myanmarským firmám se dosud nedaří vyvážet hotové výrobky s vyšší přidanou hodnotou.

Soukromý sektor v zemi přitom má zájem o zapojení do globálních hodnotových řetězců a zajímá se o způsoby, jak svou výrobu modernizovat. V této souvislosti vyvstává poptávka po strojích a vybavení pro dřevařskou výrobu. Potenciál je ve všech článcích výrobního procesu, snad s výjimkou samotné těžby: tedy přístroje a vybavení pro pily, papírny či výrobny celulózy i koncové producenty nábytku a jiných dřevěných předmětů. V případě nábytkářství také existuje zájem o přípravky (laky, lepidla apod.) či služby v oblasti designu a marketingu. Vzhledem k sankcím a zvyšující se citlivosti spotřebitelů k ochraně klimatu a odpovědného lesnictví také existuje poptávka po certifikačních službách.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688