Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.09.2022 16:20:00

Tři věci, které sledovat v rozhodnutí Fedu

Americká centrální banka zahajuje dvoudenní rozhodování o sazbách a její oznámení by po dramatickém týdnu na akciových i dluhopisových trzích mohlo nastavit tón i pro zbytek roku, napsal server Morningstar. Tyto tři věci podle něj stojí za to ve středečním oznámení Fedu sledovat.


1. Další velký hike


Základní úroková sazba, kterou stanovuje Fed pro pro mezibankovní trh, se po zatím posledním zasedání v červenci nachází v pásmu 2,25 až 2,50 procenta. Na začátku roku byla takzvaná federal funds rate v blízkosti nuly. Tempo jejího zvyšování je nejrychlejší za poslední čtyři dekády, Fedu ale jako by to nestačilo. Trhy po datech o americké inflaci z minulého týdne očekávají další zvýšení cílové sazby o tři čtvrtě procentního bodu do pásma 3,00 až 3,25 procenta.

Měnící se očekávání pro zářijové nastavení klíčové americké úrokové sazby ukazuje graf níže:

17

Sazbu Federal Funds Rate stanovuje měnový výbor FOMC pro mezibankovní trh, odvíjí se od ní úvěrování na denní bázi. Sazba má podobu intervalu, Fed ji naposledy zvýšil v červenci o 0,75 procentního bodu. Zvýšení úrokové sazby zdražuje úvěry a snižuje poptávku. To pomáhá zpomalovat inflaci, zároveň ale oslabuje hospodářský růst.


2. Dot Plots

Otázkou pro trhy je ale předevšímto, jak vysoko ještě sazby půjdou, než si Fed udělá přestávku, nebo je začne dokonce snižovat. Nápovědu může ukrývat graf, kterému Wall Street říká „dot plots“.

Dot plots odráží prognózy jednotlivých představitelů americké centrální banky, pokud jde o ekonomiky a úrokové sazby. Takto vypadaly k měnovému jednání ze dne 15. června:

18

Zdroj: Bloomberg

Tyto prognózy plně nestanovují, kam se měnová politika bude ubírat, určitý směr by z nich ale investoři mohli být schopni vyčíst. V centru zájmu budou tedy především dot plots pro hlavní úrokovou sazbu.

Podle Jana Navruziho z NatWest Markets by dot plots mohly ukázal pro konec roku číslo kolem 4,125 % a pro příští rok 4,50 %. „Jakmile se stane, mají trhy sklon toto nacenění sledovat.“

3. Prognóza inflace

Oznámení Fedu se bude točit kolem prognózy inflace, kterou dnes předseda Fedu Jerome Powell představí. Důležitou otázkou mimo jiné je, jak bude Fed charakterizovat nejnovější inflační report. Podle analytiků spočívají problémová místa indexu spotřebitelských cen v nákladech, jako je nájemné nebo zdravotní péče, kde se změny obvykle odehrávají pomaleji. Dále je otázkou, jak moc Fed věří, že se inflace bude ubírat k jeho 2procentnímu inflačnímu cíli.

Důležitý bude také pohled Fedu na mzdové tlaky. Fed je na růst mezd silně zaměřený, ten je přitom pořád vysoký, upozornila Kathy Jones ze společnosti Charles Schwab. Jestliže je tedy smyslem destrukce poptávky, bude podle ní růst mezd muset zpomalit.

Data o růstu spotřebitelských cen v USA z minulého týden zarazila spekulace, že nákladové tlaky v největší světové ekonomice už dorazily na vrchol. Podle mediánového odhadu analytiků oslovených Bloombergem zvedne Fed úrokové sazby ve středu potřetí za sebou o tři čtvrtě procentního bodu. Dva z 96 oslovených analytiků počítají s hikem o celý procentní bod.

Na změnu měnové politiky v USA reagují nejcitlivěji americké státní dluhopisy s dvouletou splatností. Tyto papíry také současnému výprodeji v dluhopisech dominují. Výnos amerických dvouletých státních dluhopisů v úterý stoupl až o pět bazických bodů na 3,99 procenta (viz graf níže). Letos je zatím vyšší o tři procentní body a roční nárůst by pro ně mohl být největší od roku 1994.

12

Rozšířil se také rozdíl mezi dvou a desetiletými americkými výnosy, a to až na 48 bazických bodů.

Reálný výnos desetiletých amerických státních dluhopisů, který zhruba ukazuje, kolik tyto papírou nesou po očištění o vliv inflace, stoupl v úterý na úroveň, kde byl naposledy v roce 2011. Právě to je podle Bloombergu znepokojivé pro akciové trhy. Když se Fed během nedávné dekády oddával dodávání levných peněz na trhy, byly reálné výnosy v záporném pásmu a pomáhaly rizikovějším aktivům v jejich cestě nahoru.

Data banky Citigroup ukázala, že v prognózách ziskovosti amerických firem během posledních 15 týdnů převážila zhoršení nad zlepšeními. Se svými varováními pro zisky a akciové valuace už přišli také analytici společností Goldman Sachs a Morgan Stanley.

Zdroje: Morningstar, Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688