Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  19.09.2022 17:33:00

Inflace za vrcholem, co na to sazby a akcie?

Podle některých názorů jsou inflační tlaky v USA již za vrcholem, takovými predikcemi operuje například Deutsche Bank. Co by to znamenalo pro sazby a akcie?

Deutsche Bank v následujícím grafu ukazuje své predikce vývoje americké inflace u dvou cenových indexů a to na úrovni celkové a jádrové (očištěné o ceny energií a potravin). V podstatě ve všech případech by inflační tlaky měly být nyní už za vrcholem. Jádrová PCE inflace by se pak ke konci roku 2024 měla pohybovat u cíle Fedu, tedy u 2 %. Celková CPI inflace (pro Fed zřejmě nejméně relevantní, alespoň nyní), by tou dobou měla dosahovat asi 3 %:

13
Zdroj: Twitter

Druhý graf ukazuje predikce BofA, a to pouze pro CPI. Měřítka jsou zde poněkud hůře vyznačena, ale zdá se, že BofA o dalším inflačním vývoji uvažuje podobně jako v DB. Tedy tak, že v roce 2024 by se inflace měla pohybovat zhruba u inflačního cíle Fedu. A nyní se nacházíme za jejím vrcholem:

15
Zdroj: Twitter

Co by popsaný postupný návrat k inflačními cíli přinesl na straně monetární politiky? V jednom extrému by Fed mohl přestat se zvedáním sazeb již relativně brzy ve chvíli, kdy by bylo jasnější, že inflace se vydala směrem dolů. Takový pohled se opírá zejména o zpoždění, se kterým ekonomika reaguje na změny monetárního kormidla. A o signály, které nyní naznačují na ochlazování americké ekonomiky. Jak to ale snad až nevyhnutelně bývá, proti tomu stojí opačný názor. Podle něj je třeba utahovat dál a neriskovat, že se inflační tlaky klesnou jen přechodně.

Poslední dnešní graf ukazuje predikce sazeb od DB. Porovnány jsou předpovědi staré a nové, které jsou posunuty směrem k druhé verzi zmíněné v předchozím odstavci. Přesněji řečeno, DB ani předtím nečekala, že Fed během pár měsíců otočí a začne sazby snižovat. Nyní ekonomové banky ještě zvýšili očekávanou konečnou výši sazeb a to z úrovně 4 % na necelých 5 %. Příčina onoho zvýšení očekávaných sazeb je zřejmá z grafu: Současné predikce PCE jádrové inflace jsou vyšší, než ty předchozí:

16
Zdroj: Twitter

Hodnota akcií a snad i jejich ceny jsou dány (i) tím, kolik by měly svým držitelům vynést hotovosti a (ii) požadovanou návratností. Jednoduše řečeno, poměrem této návratnosti a očekávaného růstu zisků a dividend. Výše uvedený graf se k tomuto poměru výrazně vyjadřuje – vidíme z něj, že sazby (promlouvající do požadované návratnosti) se postupně dostanou znatelně nad inflaci (promlouvající do nominálního růstu). Tj., onen poměr by na této rovině podle nových predikcí DB měl být horší než podle předpovědí starých. Těžko říci, co konkrétně čekali a čekají akcioví investoři. Nicméně z valuačních násobků je zřejmé, že to není žádné troškaření (pro detaily viz mé komentáře z minulého týdne).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688