plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  14.09.2022 13:43:35

Plzeň: Modrozelená perla Slovan. Tak představuje budoucnost Jiráskova náměstí výstava. Čtvrteční vernisáž doplní program pro děti

Modrozelená perla Slovan. Tak představuje budoucnost Jiráskova náměstí výstava. Čtvrteční vernisáž doplní program pro děti

Už v příštím roce 2023 by měla začít rekonstrukce Jiráskova náměstí a klášterní zahrady v Plzni. Tento pro Plzeň ojedinělý projekt přibližuje nová výstava Jiráskovo náměstí – modrozelená perla Slovan. Její vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 15. září od 17 hodin v parku na Jiráskově náměstí. K vidění bude dlouhodobě. Zároveň je na celé čtvrteční odpoledne připraven zábavný program pro děti i dospělé. Cílem obou akcí je poukázat na potenciál místa, které čeká v nejbližší době nákladná rekonstrukce.

Vizuál výstavy Jiráskovo náměstí – modrozelená perla Slovan

Vizuál výstavy Jiráskovo náměstí – modrozelená perla Slovan

„Věřím, že na přelomu let 2025/2026 se sejdeme na obnoveném Jiráskově náměstí. Projekt je kompletně připraven a příští rok bychom chtěli začít. Nové náměstí bude příjemnější, funkčnější, zelenější a udržitelnější. Stěžejním přínosem bude otevření klášterní zahrady široké veřejnosti,“ uvedl primátor města Plzně Pavel Šindelář, který výstavu zahájí, a doplnil: „Vítězný návrh studia re:architekti byl vybrán na základě architektonické soutěže. Architektonický návrh obsahuje všechny důležité oblasti včetně soudobých výzev – hospodaření s dešťovými vodami, udržitelnost péče o zeleň, vyváženost různých druhů dopravy i rozličné způsoby užívání a přístupnosti jednotlivých částí prostranství. Návrh tak na jednu stranu citlivě zachovává vše, co je cenné a zachovat jde, včetně jedinečné atmosféry místa.“

Vizuál výstavy Jiráskovo náměstí – modrozelená perla Slovan

Vizuál výstavy Jiráskovo náměstí – modrozelená perla Slovan

Projekt je pro Plzeň v mnoha ohledech ojedinělý, především pak využitím modrozelené infrastruktury. „Kromě nového prostoru vhodného pro setkávání nabídne obnova náměstí více stromů a zlepší se podmínky pro jejich rozvoj, a tím se zajistí budoucnost náměstí i pro další generace. Zklidní a zpřehlední se doprava, vzniknou nová legální parkovací místa, pohyb pěších i cyklistů po náměstí bude bezpečnější a veřejnost bude mít možnost pravidelně využívat soukromou klášterní zahradu,“ řekl starosta Městského obvodu Plzeň 2-Slovany Lumír Aschenbrenner.

Projekt Obnovy Jiráskova náměstí a klášterní zahrady realizuje město Plzeň a Městský obvod Plzeň 2-Slovany s finanční a odbornou podporou Nadace Proměny Karla Komárka. Autorem návrhu je studio re:architekti. Dále se na projektu podílí spolek Pěstuj prostor, Klášter dominikánů Plzeň a Masarykova základní škola.

„Již samotný začátek projektu obnovy náměstí a klášterní zahrady je unikátní. Jedná se o spolupráci řady organizací. Se zájmem oživit záměr rekonstrukce náměstí přišel nejen obvod, ale také místní obyvatelé a organizace. Ve školním roce 2012–2013 navrhla Masarykova základní škola v rámci projektu Kreativní demokratická škola: Pěstuj prostor otevřít klášterní zahradu veřejnosti, začala jednat s klášterem a pořádat pravidelné akce na Víkend otevřených zahrad. V roce 2015 se spojili čtyři partneři – obvod, náš spolek Pěstuj prostor, Masarykova základní škola a Klášter dominikánů Plzeň, aby uvedli obnovu náměstí do pohybu. Záhy se připojilo město Plzeň a Nadace Proměny Karla Komárka,“ vysvětlil začátek projektu Marek Sivák, dramaturg výstavy.

„Díky vynikající spolupráci nadace, Plzně, městského obvodu Slovany, odborníků, církevních hodnostářů, místních spolků i občanů se Jiráskovo náměstí a klášterní zahrada stanou moderními prostory, které zároveň respektují svou původní jedinečnou atmosféru. Zvláštní důraz jsme kladli na zavádění prvků tzv. modrozelené infrastruktury. Vznikne tak unikátní systém hospodaření s dešťovou vodou, navazující systém péče o zeleň i nový způsob parkování,“ vysvětlil Luboš Veselý, pověřený řízením Nadace Proměny Karla Komárka.

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Výstava přibližuje architektonický návrh, kdy středobodem zůstává i nadále park před klášterem. Občané se dozvědí, jaká dopravní řešení se připravují, jak to bude s parkováním. Mezi hlavní devízy návrhu patří pokrokový přístup k modrozelené infrastruktuře, tedy udržitelnému řešení zeleně, zadržování a druhotné využívání dešťových vod i co nejefektivnější využití místních podmínek a zdrojů.

Podstatnou součástí rekonstrukce Jiráskova náměstí je obnova zeleně. Zachování alespoň části stávajících stromů, hlavně kaštanů, bylo často zmiňovaným tématem již v době přípravných participačních besed. V řešeném prostoru mimo zahradu zachovává téměř sedmdesát nejhodnotnějších stromů a v klášterní zahradě téměř všechny.

Jiráskovo náměstí žije – léto ještě nekončí

Jiráskovo náměstí ve čtvrtek 15. září ožije i zábavným odpolednem a již tradiční akcí Jiráskovo náměstí žije – léto ještě nekončí. V parku si malí i velcí mohou zahrát zábavné i výukové hry a vyzkoušet různé aktivity, včetně deskových her, hlavolamů a šachů. Nebude chybět skákací hrad a preventivní aktivity s Městskou policií Plzeň, ukázky techniky dobrovolných hasičů z Božkova, Den zdraví s Edukuj,“ pozvala na akci za Akademii nadání Lucie Jasovská. Vystoupí také žonglér Lukáš i s různými akrobatickými technikami. Děti si dále vyzkouší překážkovou dráhu na koloběžkách nebo si vytvoří výrobek v tvořivých dílničkách. Občané se mohou zapojit do charitativního projektu Deka pro Hospic sv. Lazara.

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Akce se koná od 14 do 19 hodin, vstup je zdarma a možné bude i zakoupení drobného občerstvení.

Text: Adriana Jarošová

Přílohy

Zveřejněno: 14. 9. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688