Hradec Králové (hradeckralove.org)
Kultura  |  13.09.2022 09:12:56

Nominace na cenu Thálie 2022 putuje i do Divadla Drak

Ve čtvrtek 8. září zveřejnila Herecká asociace nominace na divadelní Cenu Thálie 2022. V rámci 29. ročníku těchto divadelních cen byl odbornou porotou pro obor Loutkového divadla za mimořádný herecký výkon v inscenaci Šípková Růženka nominován herec Divadla Drak Jan Popela. V širších nominacích se pak objevil i další z členů uměleckého souboru Draku Dominik Linka, který byl nominován za jevištní ztvárnění Oidipa v inscenaci Antigona.
Jan Popela

Šípková Růženka Divadla Drak je autorskou inscenací vycházející z jedné z nejstarších lidových pohádek, která přešla z ústního podaní do literatury. Známý lyrický příběh královské dcery, kterou stihne osudově symbolická kletba, inscenují její autoři jako „steampunkovou maňáskovou grotesku“, ve které Jan Popela exceluje v roli Zlé sudičky. „Jan Popela je silnou hereckou oporou Divadla DRAK a pro jeho jevištní kreace je typická naprosto precizní práce s loutkou a výrazová mnohotvárnost. V groteskně laděné maňáskové pohádce Šípková Růženka je vypravěčská optika upřena právě na jím ztvárněnou Zlou sudičku. Popela svým citem pro gag a jeho načasování dokonale vrší absurdní situace, které divákům nedají ani na okamžik vydechnout od smíchu.”

Za svůj loutkoherecký výkon v Šípkové Růžence získal Jan Popela již ocenění na 54th International Puppet Theatre Festival – PIF v chorvatském Záhřebu. K té pak následně přidal i ocenění na 28th Children’s Theater Festival v srbské Subotici. Zároveň netradiční loutkovou grotesku Šípková Růženka ocenila porota Subotického festivalu Grand Prix pro nejlepší inscenaci. Dominik Linka, se v širší nominaci umístil již v roce 2019. Tentokrát získal svou nominaci za roli Oidipa v koprodukčním projektu Divadla Drak a Městských divadel pražských Antigona. „Dominik Linka hraje Krále Oidipa v Hádu jako prvotřídního baviče a zhýralce, který sype z rukávu pikantní historky z rodinné historie, a to v duchu nefalšované grotesky. Linka jevištně pracuje s předměty (nejčastěji potravinami) a různými loutkářskými principy, v neuvěřitelném tempu a s pořádnou dávkou nadsázky typickou pro lidové rakavičkárny, chrlí do diváků jednu mytologickou morbiditu za druhou.”

Autorské zpracování antického mýtu opírající se o motivy Sofoklovy tragédie je po divadelní road-movie Cesta v pořadí druhou z nového cyklu inscenací Divadla Drak určených dospívajícímu publiku.

Slavnostní vyhlášení Cen Thálie se uskuteční 8. října 2022 od 20.00 hodin v Národním divadle v Praze a diváci jej mohou sledovat v přímém přenosu na ČT1.

Cena Thálie je ocenění udělované Hereckou asociací od roku 1993 nejlepším divadelním hercům.
Je pojmenováno po múze komedie, Thálii. V roce 2020 vznikla samostatná kategorie pro Loutkové divadlo.


Zodpovídá: administrator
Vytvořeno / změněno: 13.9.2022 / 13.9.2022
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688