Zdraví  |  10.09.2022 17:07:26

Jíte maso? Pak zabíjíte zvířata.

Patříte mezi většinovou část společnosti, která konzumuje maso zvířat? Chutná vám? Nebo si myslíte, že bez něj nemůžete žít, protože byste neměli dost síly, bílkovin, vitaminu B12 nebo čehokoliv jiného, co si lidé na sebe vymysleli? Nebo prostě nechceme měnit svůj jídelníček s ohledem na cokoliv?

Ať už své chování svému svědomí a své duši ospravedlňujete jakkoliv, ať před ním zavíráte oči, jak chcete, pravda je taková, že zabíjíte zvířata a nemůžete se počítat mezi jejich milovníky či dokonce ochránce. 

Vy přece zvířata ale nezabíjíte, vy si jen kupujete jejich maso, jejich svalovinu v obchodechTu krvavou práci za vás udělají jiní. Vy jste čistí. Ale ne - svojí poptávkou jste umožnili, že zvířata kvůli vašim chutím, nikoliv zdraví, prožívají celé své krátké životy v podmínkách srovnatelných s koncentračními tábory bez možnosti proběhnout se, bez možnosti vidět slunce, poznat, co to je tráva, jsou uměle oplodňována, jejich mláďata jsou jim násilím odebírána a zabíjena jen proto, že dokonce i na maso mláďat máte chuť, a nakonec jsou stará a použitá zvířata zabita, nebo často jen ponechána svému osudu / smrti, protože jako stroj přestala sloužit svému účelu. Proto jsme si jako lidi vymysleli krycí název pro toto chování - živočišný průmysl - to už zní lépe, že? Žádné zabíjení, je to přeci průmysl.

Možná si stále říkáte, že se vás to netýká. Vy jíte jen "maso z farmy", zvířata hezky běhala po louce, a pak jednoho dne - šup, a jdou na stejná jatka, obdobným transportem jako zvířata z velkochovu a čeká je stejná krutá smrt, kdy jsou nucena pozorovat ostatní zvířata, jak umírají, jedno za druhým přímo před jejich zraky. A věřte nebo ne ani tato zvířata se netěšila, až je někdo zabije a sní, nebo si jejich srst, která je měla chránit před zimou, oblékne, přikryje se jí nebo si z ní udělá jiný módní doplněk.

Nebo vy sami se těšíte, že z této Země jednou odejdete násilnou smrtí? Ideálně tak, že před vámi stejnou smrtí odejdou i vaši soukmenovci, blízcí, kamarádi? A že je budeme moci hezky v klidu pozorovat, jak je někdo zabíjí a jak oni umírají?

Řekli byste, že toto je extrémní, argumentuju nesmyslně?

Navíc zvířata jsou takoví "nižší" tvorové než my lidi, my jsme něco lepšího, my jsme tak "vyspělí", tak "nad nimi" ... Opravdu jsme nad nimi, když toto dopustíme? Poslal nás Bůh na Zem, abychom ubližovali jiným tvorům, nebo proto, abychom se o ně starali a poskytli jim pocit bezpečí? Pokud si myslíme, že jsme opravdu něco lepšího než zvířata, proč se tak už konečně nezačneme chovat?

První přikázání Bible zní "Nezabiješ", ne nezabiješ člověka, či nezabiješ tvora svého druhu, ale prostě a jednoduše "Nezabiješ." Je to jasné, že? A my stále hledáme, jak bychom to obešli, jak bychom si to vysvětlili jinak.

Včera jsem byla součástí rozhovoru veganů s nevegany, tedy s takzvanou "normální" částí společnosti, která miluje psy a kočky a konzumuje prasata, králíky a slepice. 

Jak je přeci naprosto jasné, ten, kdo miluje psy a kočky a jí králíky, prasata a slepice, tak ten je "normální". Ale ten, kdo miluje psy, kočky, a taky miluje prasata, krávy a slepice a dokonce je odmítá jíst, je podle většinové společnosti extremista. Kolikrát si toto vegani museli a budou muset ještě vyslechnout. S argumentem, že takhle to přeci bylo vždy a  za zabití prasate mně přeci nikdo nezavře, tak je to "good". Dobrá práce! A divný jsi ty, který nerozlišuješ.

Lidi, probuďme se konečně!

Kdo by se chtěl o tom, jak "dobře" se mají tzv. "hospodářská zvířata" v našich velkochovech a jak se těší, až je budete mít na talíři, dovědět více, ať se podívá na film Svědectví. Není to thriller, ale česká realita.

Duchovní a etické veganství již mnoho let mírumilovně hlásá a celý svět žádá o přechod na veganskou stravu Supreme Master Ching Hai (1950), duchovní vůdkyně. Supreme Master TV vám může být průvodcem na cestě soucitným životem.


Pavla Hřebíčková (vegan)

Pavla je dlouholetá etická veganka. Nekonzumuje žádné živočišné produkty a zvířata nevyužívá ani k jiným účelům (oblečení, obuv, testování léků na zvířatech, drogerie, kosmetika …).

Snaží se o život ve smyslu ahimsa (nenásilí) – nikomu neubližovat, tedy ani lidem, ani zvířatům. Zvířata považuje za své bližní, ne „výrobky“ na talíři nebo v šatníku.

12.09. 14:46  Hmm (Jirb)
12.09. 12:00  Exodus hospodářských zvířat (Paegaskiller)
12.09. 09:36  Jíte zeleninu? Zabíjíte ji (Jarek)
12.09. 07:28  Nestačím se divit (Pijack)
12.09. 07:19  ... já jsem carnivore (Pijack)

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Zdraví:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 10:09  OCT: nový pohled do oka přinesl revoluci v diagnostice OCP (Oční centrum Praha)
20.04.2024  V Česku ani v EU jako celku nedošlo za únor 2024 k nadúmrtí Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
15.04.2024  Podmořský svět, který léčí Redakce (Bydlet.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688