Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  08.09.2022 10:00:45

Nezaměstnanost rostla v srpnu rychleji, než se očekávalo

Podíl nezaměstnaných druhý měsíc v řadě stoupá. Po 3,3 % v červenci se nezaměstnanost v srpnu zvýšila na 3,4 %. V prázdninových měsících bývá nezaměstnanost obecně mírně vyšší kvůli přílivu nových absolventů nebo podnikovým dovoleným, přesto pokračující nárůst trh nečekal a jednomyslně byla očekávána stagnace na červencové úrovni. Při pohledu na nezaokrouhlená čísla je zároveň nárůst ještě znatelnější, kdy podíl nezaměstnaných se zvýšil o 0,17 p.b. Srpnová čísla tak potvrdila varování, které obsahoval jak konjukturální průzkum od ČSÚ, tak index nákupních manažerů (PMI) pro výrobu. V obou případech totiž zaznělo snižování zaměstnanosti ze strany podniků. Důležité nyní bude, jaký vývoj přinesou následující měsíce. Proti dalšímu zvyšování by měly působit sezónní vlivy, čekáme tak spíše stagnaci. Přiblížení ke 4 % úrovni by mělo nastat s přelomem roku, kdy obvykle razantnější sezónní zvýšení přichází až v prosinci.
Počet evidovaných nezaměstnaných rostl druhý měsíc v řadě. Po červencových 9 tisících eviduje v srpnu úřad práce navíc dalších 11 tisíc navíc. Výrazně ale zpomalilo tempo, kterým v posledních měsících ubývala volná pracovní místa. Těch je v srpnu méně jen o necelý tisíc a ÚP ČR jich eviduje přes 312 tisíc. Zde opět ale stojí za připomenutí experimentální statistika, kterou vydává ČSÚ – ta předpokládá, že v Q2 bylo volných pracovních míst okolo 95 tisíc. Při využití čísel od MPSV ale vychází, že na každého uchazeče připadá stále přes 1,24 pracovního místa (1,38 v červnu; 1,30 v červenci).  

 

Míra nezaměstnanosti podle MPSV

 

Aktuální

Předchozí

RB

Trh

v %

       3,4

3,3

3,3

3,3

Zdroj: Raiffeisenbank, Reuters, MPSV

Z územního pohledu rostla (nebo stagnovala) nezaměstnanost v srpnu ve všech sledovaných okresech. Nejvíce pak v okresech Praha-východ a Praha-západ, kde podíl nezaměstnaných dlouhodobě patří k nejnižším. Celkově zůstává nejhorší situace v okrese Karviná, kde je podíl nezaměstnaných 8,2 % a na každé volné pracovní místo připadá více jak 9 uchazečů.
Srpnový údaj ohledně nezaměstnanosti sice překvapil vyšší hodnotou, na druhou stranu „prázdninová“ čísla mají tendenci být více volatilní a důležitější tak bude vývoj nezaměstnanosti v následujících měsících. Navzdory ustupující poptávce v některých odvětvích a slabším výsledkům předstihových ukazatelů předpokládáme, že nezaměstnanost se v podzimních měsících nebude příliš zvyšovat a setrvá v okolí aktuálních úrovních. Tomu napomůžou především sezónní vlivy. Zásadní bude vývoj v zimě, kdy očekáváme zpomalení české ekonomiky, která se může dostat do mírné technické recese. To se se zpožděním patrně odrazí i na pracovním trhu, a nezaměstnanost tak na přelomu roku poroste do okolí 4 %. Přesto očekáváme, že i nadále zůstane trh práce velmi napjatý a za celý rok 2023 dosáhne nezaměstnanost v průměru 3,6 %.
 

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688