muni.cz (Masarykova univerzita)
Z regionů  |  07.09.2022 00:00:00

Noc vědců na MU letos návštěvníci prožijí všemi smysly

Noc vědců na MU letos návštěvníci prožijí všemi smysly

Program Noci vědců se na Masarykově univerzitě po dvou letech v onlinu opět uskuteční prezenčně. V pátek 30. září čekají návštěvníky vědecké přednášky, experimenty, workshopy, výstavy i hry. 

Jak napovídá podtitul letošního ročníku, vědu na Masarykově univerzitě prožijí návštěvníci v poslední zářijový pátek Všemi smysly. Od 18 hodin do půlnoci uvidí zajímavé chemické pokusy, poslechnou si přednášky z oblasti práva či nových technologií, přičichnou si k vůni rostlin i knih, ochutnají dobroty předků a z cizích krajin, vyzkouší si číst a poznávat svět kolem sebe hmatem a zjistí, že existuje i šestý smysl.

Do programu letošního ročníku se zapojí všech deset fakult i další pracoviště MU. V Brně propojí osm míst na univerzitě speciální autobusová linka. Část programu se uskuteční také v Telči, kde má Masarykova univerzita své univerzitní centrum.

Noc plnou poznání a vědy lze začít třeba na právnické fakultě, kde se večerní návštěvníci přiučí morální psychologii a prověří svůj smysl pro spravedlnost. Na fakultě informatiky budou čelit kybernetickým hrozbám a s Ústavem výpočetní techniky MU poznají, jaké smysly lze použít v digitálním světě. 

V centru města otevře své dveře návštěvníkům přírodovědecká fakulta. V areálu v Kotlářské ulici prověří své znalosti vesmíru v kvízech, prohlédnou si skleníky botanické zahrady a registrovaní návštěvníci si vyzkouší únikovou hru. 

Přesunout se poté mohou na filozofickou fakultu, kde vystaví své buňky chutím Středomoří či Japonska a pomocí virtuální reality se projedou po Louvru. Na fakultě sociálních studií zjistí, co všechno stojí za vznikem videa a zvuku. Ve středisku Teiresiás si vyzkouší, jak těžké je se obejít bez jednoho ze smyslů. Tým lektorů představí asistivní technologie, které nahrazují zrak, hmatové písmo i akustické hry. Návštěvníci s předchozí rezervací si prohlédnou veřejnosti běžně nepřístupné depozitáře Archivu MU.

V rámci Noci vědců mohou lidé navštívit také Mendelovo muzeu MU, kde svůj program nabídne také pedagogická fakulta. Uvidí tam různé (ne)bezpečné chemické pokusy, zkusí si ovládat roboty a orientovat se v prostoru z pohledu zvířat.

Hned pět fakult a další čtyři pracoviště MU představí svůj program v Univerzitním kampusu Bohunice. Například na lékařské fakultě bude možnost otestovat čich v čichové bance a dozvědět se mnoho zajímavostí o medicíně v pásmu přednášek. Co vlastně je šestý smysl, zjistí zájemci o vědu na fakultě sportovních studií, kde si vyzkouší, jak jsou smysly spojeny s pohybem těla. Farmaceutická fakulta si připravila 3D tisk gumových medvídků a díky ekonomicko-správní fakultě se lidé stanou hrdiny metropolitní spolupráce. 

Pestré aktivity budou mít v kampusu připraveni také vědci z přírodovědecké fakulty, kteří pobaví i poučí v experimentální show chemie. Otevřeno bude také výzkumné centrum CEITEC MU, ve kterém si návštěvníci například vyrobí svůj chromozom. V rámci Noci vědců se Knihovna univerzitního kampusu promění v knihovnu SMYSLŮplných her a Centrum jazykového vzdělávání MU v muzeum smyslů. 

Svůj program již tradičně nabídne také Univerzitní centrum Telč, kde bude možné prozkoumat všemi smysly Jezuitskou kolej. 

Noc vědců se v České republice koná pravidelně od roku 2005. Jejím cílem je ukázat veřejnosti a hlavně dětem pestrost vědecké činnosti a umožnit jim navštívit běžně nedostupná výzkumná pracoviště. Součástí letošního ročníku je také popularizační soutěž Český VŠEVĚD. Jeho finále se uskuteční v úterý 13. září v Univerzitním kině Scala. 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.09.2022Hradec Králové: Noc vědců s Lékařskou fakultou Hradec Králové (hradeckralove.org)
24.08.2022Sluneční noc vědců 30.9. Hvezdarna.cz (Hvězdárna Brno)
08.10.2021Grantová agentura letos ocenila hned dva vědce z MU muni.cz (Masarykova univerzita)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688