ec.europa.eu (Evropská komise)
Ze světa  |  07.09.2022 12:55:46

Otevření přístavu na ostrově Maio na Kapverdách s cílem podpořit konektivitu a zelený růst - Global Gateway

Vláda Kapverd, Evropská unie a Africká rozvojová banka spolu se členy týmu Evropa, kterými jsou Francie, Lucembursko, Portugalsko, Španělsko, Evropská investiční banka (EIB) a německá rozvojová banka KfW, dnes slavnostně otevřely přístav na ostrově Maio, který byl modernizován v rámci rozšiřování přístavní infrastruktury souostroví s cílem podpořit udržitelný hospodářský rozvoj Kapverd. Tato přístavní infrastruktura je nedílnou součástí jednoho ze strategických dopravních koridorů v Africe, který má EU v úmyslu podpořit. Jedná se o jasný příklad udržitelných investic v partnerských zemích, na které se EU zaměřuje prostřednictvím strategie Global Gateway. Přístav usnadní osobní a nákladní dopravu podél strategického koridoru Praia-Dakar-Abidžan a významně zvýší potenciál biosférické rezervace Maio zapsané na seznamu UNESCO pro cestovní ruch šetrný k životnímu prostředí a růst podporující začlenění.

Evropská komisařka pro mezinárodní partnerství Jutta Urpilainenová uvedla: „Dnes byl učiněn významný krok ke zlepšení dopravního spojení na krásný ostrov Maio s jeho jedinečným ekosystémem. Tyto strategické investice do přístavní infrastruktury a doprovodná podpora týmu Evropa v oblasti veřejných služeb, včetně ochrany životního prostředí, umožňují místní komunitě lépe využít její potenciál pro ekologický růst, což je v souladu s cíli strategie Global Gateway. Kapverdy budou moci přivítat stále více turistů při zachování nejvyšších environmentálních a sociálních standardů, které jsou tak důležité pro dosažení dlouhodobých přínosů.“

Premiér Kapverd Ulisses Correia e Silva uvedl: „Dneškem se strategická vize Kapverd stává skutečností. Znamená to novou éru pro ostrov Maio a jeho přiblížení ostatním ostrovům Zeleného mysu a zbytku světa. Tato infrastruktura je součástí strategie sjednocení národního trhu, která do centra rozvojových priorit staví naši pozici jakožto souostroví. Pomůže oživit ostrovní hospodářství, přilákat soukromé investice, podpořit mobilitu a zaměstnanost, zvýšit příjmy a zlepšit vyhlídky mladých lidí na lepší budoucnost.“

Nová infrastruktura a nové příležitosti pro ostrov Maio

Otevření moderního přístavu na ostrově Maio významně posiluje potenciál tohoto ostrova v oblasti cestovního ruchu a představuje novou éru jeho hospodářského rozvoje. Maio bude mít prospěch z lepšího spojení se Santiagem, největším ostrovem Kapverd s hlavním městem Praia, ostatními ostrovy souostroví, letišti a mezinárodními koridory.

Rozšíření a modernizace přístavu, s jehož obnovou se začalo v roce 2019, je klíčovým prvkem projektu z kombinovaných zdrojů financování v hodnotě 42 milionů eur, který spolufinancuje Evropská unie (17 milionů eur), Africká rozvojová banka (17,8 milionu eur) a vláda Kapverd (7,2 milionu eur) a který zahrnuje také menší práce v přístavu na ostrově Sal a doprovodná opatření pro zlepšení komunálních služeb na ostrově Maio.

EU a její členské státy, mimo jiné Lucembursko, Španělsko a Portugalsko, na ostrově Maio dále napomáhají zelenému růstu podporujícímu začlenění investicemi do odsolovacích zařízení na obnovitelné zdroje energie, do odborného vzdělávání, malých podniků a komunálních služeb včetně nakládání s odpady.

Souvislosti o ostrově Maio a Kapverdách

Biosférická rezervace Maio na Kapverdách zahrnuje celou ostrovní a mořskou zónu. Má šest hlavních částí: přírodní park Maio Island, přírodní rezervace Lagoa Cimidor, přírodní rezervace Praia do Morro, přírodní rezervace Casas Velhas, chráněná krajina Barreiro a Figueira a solná pánev Porto Ingles. Rezervace je domovem želv, kytovců a ryb, jako je žralok citronový a žralok tygří. Na ostrově se nachází více než 256 různých druhů zvířat, včetně tří druhů ještěrek, přičemž region navštěvuje více než 100 druhů stěhovavých ptáků.

Ostrov Maio je nedílnou součástí koridoru Praia-Dakar-Abidžan, jednoho z 11 strategických dopravních koridorů podporovaných v rámci investičního balíčku Global Gateway EU-Afrika, který byl oznámen na summitu EU a Africké unie v únoru 2022. Tyto koridory usnadní obchod a mobilitu v rámci Afriky i mezi Afrikou a Evropou a podpoří investice do udržitelného, účinného a bezpečného propojení mezi kontinenty a rozvoj nových hodnotových řetězců ve prospěch průmyslu v Africe a Evropě.

Global Gateway rovněž Kapverdám umožňuje využívat výhod účinného, spolehlivého a bezpečného internetového připojení díky tomu, že jsou s podporou týmu Evropa připojeny k EllaLinku, nejmodernějšímu podmořskému kabelu, který spojuje Evropu s Latinskou Amerikou.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688