plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  31.08.2022 00:00:00

V univerzitním kampusu bude k vidění unikátní obytný vůz na sluneční energii

V univerzitním kampusu bude k vidění unikátní obytný vůz na sluneční energii

Plzeň ožije v září třemi akcemi zaměřenými na vědu a techniku. Pořádá je Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) a školáky, studenty i veřejnost zve na program na náměstí Republiky i do kampusu na Borech. Tradiční Dny vědy a techniky se v centru Plzně uskuteční v pátek 9. září 2022, na konci měsíce si veřejnost užije vědecké hrátky a kouzla během celorepublikové akce Noc vědců. Ještě předtím ale rozvine v univerzitním kampusu svá křídla takzvaný solární motýl.

Solární motýl (zdroj foto: ZČU)

Solární motýl (zdroj fotografií: ZČU)

V úterý 6. září do Plzně v rámci své cesty kolem světa přijede tým švýcarského propagátora obnovitelné energie Louise Palmera. Studenti univerzity, ale i veřejnost si mohou od 9 do 12 a od 13 nejméně do 16:30 hodin prohlédnout obytné vozidlo na sluneční energii. Tento solární motýl Larso, jak se vůz nazývá, je malým domem s kuchyní, toaletou, sprchou, klimatizací a šesti lůžky. Během jízdy vypadá téměř jako obyčejný karavan, stisknutím tlačítka se ale promění v motýla s křídly pokrytými lehkými solárními panely, jejichž velké rozpětí zajišťuje dostatek plochy pro získávání solární energie. Díky tomu dokáže Larso ujet až 300 kilometrů za den zcela bez emisí. Tvůrci vozidla mysleli i na materiály. Stěny, solární panely a nábytek jsou proto vyrobeny z více než 800 kilogramů speciálně zrecyklovaných PET lahví. Solární panely váží pouze 4,3 kilogramu na metr čtvereční, což je téměř čtyřikrát méně než u konvenčních panelů.

Solární motýl (zdroj foto: ZČU)

Cesta kolem světa švýcarského týmu s vozem Larso začala letos v květnu a potrvá do října 2025. Během čtyř let projedou 90 zemí. Plzeňská univerzita je přitom jednou ze tří zastávek solárního motýla v Česku. Kromě Plzně by se měl objevit také v Praze a Brně.

„Využívání energie z obnovitelných zdrojů získává v kontextu energetické krize stále více na významu. Tomuto tématu se věnují všechny tři technické fakulty ZČU se svými výzkumnými centry a také institut Nové technologie-výzkumné centrum,“ uvedl rektor ZČU Miroslav Holeček. „Moc nás proto těší, že si příznivci solární energie budou moci přímo v kampusu prohlédnout obytný automobil poháněný sluneční energií a budou mít příležitost dozvědět se zajímavé informace o využívání obnovitelných zdrojů,“ dodal rektor.

Solární motýl (zdroj foto: ZČU)

Kromě prohlídky vozidla pořádá ZČU od 10 do 12 hodin v budově Fakulty elektrotechnické v posluchárně EP 110 workshop k obnovitelným zdrojům, na který jsou zváni žáci středních škol, vysokoškolští studenti a vyučující i veřejnost. Hovořit se bude o nové koncepci bateriových systémů pro dopravu a energetiku, o koncentrované fotovoltaice nebo pokročilé bezemisní mobilitě. Přednášející představí například nový vodíkový autobus, hybridní bateriový vlak nebo studii vodíkového vlaku. Chybět nebude ani představení projektu SolarButterfly (solární motýl Larso), který má inspirovat a být vzorem pro udržitelný způsob života.

Editace textu: Eva Kriegerová


Zveřejněno: 31. 8. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688