ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  31.08.2022 08:48:16

Míra restrikce Fedu výrazně zesílí

S novým školním rokem spouští Fed další vlnu restrikce, když akceleruje měsíční redukci své bilance až na 95 mld. dolarů.

Stejně tak jako začátek nového školního roku přivede žáky do školních lavic, tak začátek září dostane zpátky ke strojům obchodníky na finančních trzích a volatilita jde vzhůru. Návrat z dovolených “ke strojům” však může být tento rok okořeněný něčím dalším - s novým školním rokem spouští Fed další vlnu restrikce, když akceleruje měsíční redukci své bilance až na 95 mld. dolarů. Pravda tzv. proces kvantitativního utahování Fed spustil již na počátku června, a zatím to vypadá, že se nic moc neděje, a zdá se, že finanční systém spolu s ekonomikou proces dvojité měnové restrikce vstřebává relativně hladce. Proti tomuto uklidňujícímu pohledu lze však postavit dva důležité proti-argumenty. Za prvé, redukce bilance Fedu se oproti původnímu plánu od června snížila relativně kosmeticky - přibližně jen o nějakých 15 mld. dolarů. Za druhé, je třeba si uvědomit, že další vlna utažení měnové politiky se má odehrát v situaci, kdy se již dolarové reálné úrokové sazby prakticky podél celé výnosové křivky nacházejí v kladném teritoriu. Jinak řečeno - míra restrikce realizovaná z úrokové strany je již poměrně citelná a v části ekonomiky citlivé na úrokové sazby (realitní sektor) je cítit. To však není vše. Jestli se bavíme o tom, že nám hrozí radikálně vyšší volatilita, kterou přiživí drastické tempo redukce bilance Fedu, tak na zásadní rizika upozornila patrně nejzajímavější výzkumná studie prezentovaná na nedávném symposiu o měnové politice v Jackson Hole. Ta upozornila na to, že pokud se situace v bankovnímu systému rychle překlopí z režimu, kdy banky disponují velkými přebytky rezerv do situace, kdy bude likvidita ze systému rychle odsáta, tak to může vyvolat tržní imbalance a především prudký a nekontrolovaný nárůst (bezrizikových) sazeb na peněžním trhu. A právě o to jde, rezervy bank a s tím i tzv. měnová báze se v USA od svého vrcholu snížily o více než 80 mld. dolarů. Neboli pod povrchem - v americkém bankovním systému probíhá faktická restrikce daleko rychleji, než co může naznačovat prostý pohled na celková aktiva v bilanci Fedu. No a s novým školním rokem se tento proces zásadně urychlí…
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:41  Meme akcie táhnou zisky na Wall Street X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:41  Akciové trhy: Ačkoli ČEZ oznámil silná čísla, cena oslabila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:32  Region si připisuje zisky (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688