pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  26.08.2022 00:00:00

Krajské podnikatelské vouchery podporují ukrajinské uprchlíky


Krajské podnikatelské vouchery podporují ukrajinské uprchlíky
(26.8.2022)

Kalyna - Komunitní uprchlické centrum a Pardubický podnikatelský inkubátor (P-PINK) pořádali ve čtvrtek 25. 8. 2022 v prostorách P-PINK informační setkání, které má za cíl pomoci zájemcům o program Pardubického kraje na podporu podnikatelských aktivit ukrajinských běženců zorientovat se v jeho podmínkách. 

K dispozici byly dva časy schůzek, a to od 10 nebo 17h. Na každý z termínů dorazilo více než 20 zájemců, kteří se mohli dozvědět, jakým způsobem žádat o tuto padesátitisícovou dotaci. Nechyběli ani dosavadní úspěšní žadatelé o tuto dotaci, kteří se se svými krajany podělili o své zkušenosti. 

Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině (KACPU) v Pardubicích prošlo od počátku války v únoru 2022 již skoro 19 tisíc osob. K pobytu v Pardubicích a blízkém okolí je v současné době evidováno přes 8 tisíc uprchlíků. Mnoho z těchto lidí ve své domovské zemi podnikalo, nebo se k podnikání odhodlává nyní, v době pobytu v naší zemi. „Potřebujeme zmenšovat počet Ukrajinců, kteří hodlají zůstat a nyní čekají na sociální dávky nebo až je někdo zaměstná. Proto běží tento program, kterým je chceme motivovat k drobným živnostem a tím se postarat sami o sebe," dodává radní Pardubického kraje Ladislav Valtr.

Jak totiž vyplývá z červencového průzkumu Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), z celkového počtu ekonomicky aktivních uprchlíků, hledajících azyl v České republice, je 12 % z nich v současné době samostatně výdělečně činných a další o podnikání uvažují. Jejich cílem je nejen zajistit si živobytí pro sebe a členy své rodiny, ale vzhledem k faktu, že mezi příchozími je 44 % žen a 36 % dětí, je nespornou výhodou mít možnost flexibilně rozhodovat o své pracovní době a díky tomu lépe zvládat pracovní i rodinné povinnosti. Proto zde své služby představí i zástupci Hospodářské komory Pardubického kraje a Spolku podnikavé ženy z Pardubického kraje

O organizátorech: Kalyna – Komunitní uprchlické centrum bylo založeno v červnu 2022 v reakci na vojenský konflikt na Ukrajině a v návaznosti na humanitární pomoc v prvních měsících války. Jeho cílem je, aby lidé, prchající před válkou, našli v Pardubicích bezpečí a podporu, a aby zde mohli žít v důstojných podmínkách a klidném soužití s majoritou. Náplní činnosti spolku je poskytování orientace v nabídce služeb pro ukrajinské uprchlíky a propojování s relevantními podpůrnými službami, dále příprava a realizace volnočasových aktivit pro děti i dospělé, doučování, integrační aktivity a možnost využít fyzický komunitní prostor pro vlastní seberealizaci.

P-PINK – Pardubický podnikatelský inkubátor pomáhá začínajícím podnikatelům stát se úspěšnými, propojovat je s vhodnými mentory, investory a partnery. Nastartovat jejich růst a to i za hranice Pardubického kraje.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688