muni.cz (Masarykova univerzita)
Z regionů  |  25.08.2022 00:00:00

Objevte Mendelovo DNA. Geny i život slavného biologa přiblíží nová expozice

Objevte Mendelovu DNA. Geny i život slavného biologa přiblíží nová expozice

Šest oboustranných panelů s unikátními fotografiemi o životě a díle zakladatele genetiky. Mendelovo muzeum MU ve spolupráci s Rektorátem Masarykovy univerzity připravilo výstavu s prozaickým názvem Gregor Johann Mendel.

Výstavu Johann Gregor Mendel organizátoři umístili na Moravské náměstí v Brně.

Expozici organizátoři zasadili do prostor Moravského náměstí v samotném centru Brna. Velkoformátové fotografie přiblížují unikátní expozici Mendelova muzea Masarykovy univerzity v Augustiniánském opatství na Starém Brně, kde byl zakladatel genetiky v druhé polovině 19. století místním opatem. Kromě jedinečných fotografií se mohou návštěvníci dozvědět taky o komplexním výzkumu Masarykovy univerzity k analýze Mendelova genomu, uvedla ředitelka Mendelova muzea Blanka Křížová.

Vystavené fotografie zachytily i Mendelův genom.

Tento projekt v červenci dokončil vědecký tým pod vedením Šárky Pospíšilové, prorektorky Masarykovy univerzity pro výzkum a doktorské studium. Odborníkům se povedlo přinést nejen nové informace o Mendelově životě, ale také vzorky jeho biologického materiálu, které odhalují jeho přibližnou výšku nebo zdravotní indispozice. Využili jsme širokých možností expertízy v různých vědeckých oborech na Masarykově univerzitě. Na vyzvednutí a identifikaci ostatků pracovali odborníci na archeologii, antropologii, genetiku, ale i bioinformatiku nebo chemii, popsala na konci července Šárka Pospíšilová.

Výstava bude k vidění až do 25. září 2022.

Výstava odhalující dosud neobjevené informace o genomu Gregora Johanna Mendela potrvá až do 25. září tohoto roku. Nevšední expozice je součástí oslav 200. výročí narození Gregora Johanna Mendela. Masarykova univerzita k tomuto významnému jubileu připravila bohatý doprovodný program a další akce budou následovat, například vědecké konference či přednášky. Na podzim chystáme jako každoročně Mendelovy dny, jejich letošní tématem je "Mendel a svět". Zaměří se třeba na přijetí i zneužití Mendela v rámci ideologií 20. století a také na překlady jeho díla, přiblížila Křížová. Akce, která se uskuteční 2. a 3. listopadu, se zúčastní také vědci z RakouskaUSA a dalších zemí. 

Masarykova univerzita odstartovala rok oslav 200. výročí narození G. J. Mendela již v listopadu loňského roku, kdy zveřejnila informaci o vyzvednutí ostatků vědce z hrobky augustiniánů a také ukázala první výsledky výzkumu jeho DNA. První letošní velkou akcí bylo představení G. J. Mendela na Světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji. Koncem května otevřelo Mendelovo muzeum MU novou stálou interaktivní expozici Genetika.

Na loňský výzkum navázala od 20. do 23. července vědecká konference Mendel Genetics Conference 2022, na kterou zavítali do Brna špičkoví světoví výzkumníci z mnoha oblastí a také tři laureáti Nobelovy ceny. Ve stejných dnech nabídl Festival Mendel pro veřejnost popularizačně-naučné aktivity, komentované prohlídky a bohatý doprovodný kulturní program.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Z regionů:

Út 17:52  eDoklady v chytrém telefonu praha8.cz (Praha 8)
Út 16:11  Nelegální migrace v hledáčku policie. (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
Út 16:08  Začala demolice hlavní budovy Carimexu plzen.eu (Plzeň)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688