mzv.cz (MZv ČR)
Investice  |  19.08.2022 22:49:21

Zástupce českého velvyslanectví hovořil s kolumbijskými studenty na téma ruské invaze na Ukrajině

Zástupce českého velvyslanectví hovořil s kolumbijskými studenty na téma ruské invaze na Ukrajině

19.08.2022 / 21:08 | Aktualizováno: 19.08.2022 / 21:46

Studenti mezinárodních vztahů jedné z nejprestižnějších kolumbijských univerzit, Universidad del Rosario, se ve středu 17. srpna mohli seznámit s kontextem současné situace na Ukrajině z pohledu České republiky. O složitosti vývoje regionu střední a východní Evropy pohovořil Bohdan Malaniuk, diplomat Velvyslanectví ČR v Bogotě. Následná téměř hodinová diskuse a projevený zájem studentů o toto téma potvrdili důležitost pořádání obdobných aktivit i v zemích, které jsou evropské realitě geograficky vzdálené.

Velvyslanectví ČR v Bogotě ve spolupráci s Kolumbijskou asociací univerzit (ASCUN) a Universidad del Rosario, třetí nejstarší univerzitou v zemi, zorganizovali přednášku na téma ruské invaze na Ukrajině. Prezentace se ujal Bohdan Malaniuk, vedoucí obchodně-ekonomického úseku a III. tajemník velvyslanectví. Studentům Fakulty mezinárodních, politických a městských studií výše uvedené univerzity přiblížil historické, politické a geografické souvislosti střední i východní Evropy.

Přednáška se konala dne 17. srpna a byla zařazena přímo do studijního programu v rámci předmětu zaměřeného na moderní dějiny Evropy. Více než 30 přítomných studentů a dalších účastníků nejdřív přivítala ředitelka oddělení mezinárodních vztahů fakulty Luisa Fernanda Godoy. Během prezentace se posluchači dozvěděli více o složité a bolestné novodobé historii etnicky, jazykově a kulturně rozmanité střední a východní Evropy, ale také o historických milnících současného ukrajinského státu. Bohdan Malaniuk zároveň zdůraznil základní hodnoty zemí, které prožily dvě světové války, diktatury, invaze sousedních velmocí a další hrůzy 20. století. K těmto hodnotám určitě patří svoboda, demokracie, respekt k lidským právům, ale také nedotknutelnost hranic.

Následnou téměř hodinovou diskuzi se studenty moderoval profesor Ralf Juan Leiteritz, který díky svým východoněmeckým kořenům přispěl do debaty doplňujícími dotazy. Přítomen byl také speciální host ukrajinského původu, externí profesor na Universidad del Rosario, Jesus Agreda Rudenko, který je v Kolumbii považován za předního odborníka na Rusko a situaci ve východní Evropě. Kolumbijští studenti svými dotazy ukázali, že se v mezinárodním dění orientují. Zajímali se například o podrobnosti české pomoci Ukrajině, ale i o širší souvislosti a dopady ruské invaze na uspořádání globálních vztahů. Vystoupení zástupce českého velvyslanectví na akademické půdě bezpochyby pomohlo studentům lépe pochopit kontext probíhajícího konfliktu, který ovlivňuje celý svět. Zároveň diskuze potvrdila, že je přínosné a důležité přispívat českým pohledem k debatě o současné situaci v Evropě i v geograficky vzdálených zemích jako je Kolumbie.

Jana Hudcovská, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Bogotě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688