Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  10.08.2022 09:12:00

Česká inflace zrychlila méně, než se čekalo. Větší inflační skoky nás však čekají v srpnu a září - Rozbřesk

Česká inflace v červenci dále zrychlila na 17,5 %, a to v důsledku vyšších cen energií a dražších potravin. Čekal se ale výraznější zrychlení k hranici 18 %. Meziměsíčně růst zpomalil na +1,3 % z červnových +1,6 %. Energetické společnosti pravděpodobně dál v průběhu léta mění ceníky kvůli přetrvávajícím vysokým (termínovým) cenám plynu i elektřiny. A možná bude zdražování pokračovat i nad rámec dosud ohlášených změn ceníků - ceny elektřiny na (pro nás) relevantních burzách v průběhu posledního měsíce dál vzrostly a pohybují se okolo desetinásobků dlouhodobých průměrů.

U potravin je situace jiná v tom, že na globálních trzích už napětí začíná viditelněji polevovat - index potravin FAO a evropský index potravinových vstupních cen v průběhu července poklesly. Je však otázka, zda bude trend poklesu potravin při drahých energiích a pokračující nejistotě v dodávkách obilovin pokračovat i v nadcházejících měsících. Navíc na českém trhu podle šetření cen vybraných potravinových výrobků zatím k žádnému velkému zlevňování nedochází - jogurty a mléčné výrobky dál zdražují, stejně jako mouka a pečivo.

Nejpříznivěji se začíná vyvíjet situace u pohonných hmot - ceny ropy a benzínu na světových trzích jdou dolů a odráží se to i na českých čerpacích stanicích. Natural 95 zlevnil v průměru za poslední měsíc skoro o 7 %. A příznivěji se teoreticky mohou začít vyvíjet i některé složky jádrové inflace - růst cen stavebních prací a nových bytů pravděpodobně zpomaluje, což by se mělo odrazit v imputovaném nájemném.

Červencové číslo se pohybuje pod poslední prognózou ČNB (18,9 % meziročně a 2,6 % meziměsíčně). K zásadnějšímu zdražení energií a zrychlení meziroční inflace však dojde ještě v srpnu a v září, kdy inflace pravděpodobně opět překoná poslední prognózu (očekáváme o zhruba 1procentní bod). Během podzimu pak dynamika inflace bude hodně ovlivněna i konkrétní podobou speciálního energetického tarifu z dílny MPO a viditelnější pokles meziroční dynamiky očekáváme až v průběhu roku 2023.

*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna se pohybuje nadále v blízkosti 24,50 EUR/CZK. Zdá se, že v posledních dnech k výraznějšímu tlaku na českou měnu nedochází, ale je otázkou, jak dlouho stabilita české měně vydrží tváří tvář zhoršujícím se fundamentům a pokračujícímu utahování měnové politiky v zahraničí. Podle statistik ČNB musela v červnu prodat přes 7 miliard eur z devizových rezerv (v květnu necelých 3,5 miliardy).

Eurodolar

Eurodolar bude dnes odpoledne velmi pozorně sledovat výsledek americké inflace za červenec. Nižší ceny pohonných hmot a ojetých automobilů by měly snížit celkovou i jádrovou inflaci. Teď půjde o to o kolik? My odhadujeme společně s trhem, že pokles celkové inflace by měl činit z 9,1 % na 8,8 %, u jádrové by to mělo být z 6,1 % na 5,9 či 6,0 %. Překvapení na obě strany samozřejmě nejsou vyloučena, ale trh bude patrně reagovat především na odchylky jádrové inflace (a to hlavně směrem dolů). Pokud by jádrová inflace byla nižší než 5,8 %, trh by mohl začít zpochybňovat to, že další zvýšení úroků ze strany Fedu bude opět o 75bps, a to by vytlačilo eurodolar viditelně výše.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

10.02.2023Inflace v lednu zrychlila na 17,5 %, méně než jsme čekali (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
10.08.2022Inflace nakonec zrychlila výrazně méně, než jsme čekali (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688