Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  09.08.2022 07:51:00

Růst cen komodit na trzích i zisk z tradingu. Zlepšený celoroční výhled ČEZ slibuje rekordní dividendu

Skupina ČEZ dosáhla ve druhém čtvrtletí letošního roku provozního zisku před odpisy (EBITDA) 15,6 miardy korun a čistého zisku 6,9 mld. . Za celé I. pololetí EBITDA činila 59,3 mld. a čistý zisk dosáhl 33,6 miliardy korun. Meziroční růst EBITDA o 27,7 mld. reflektuje enormní růst cen komodit na velkoobchodních trzích, vysokou provozní spolehlivost elektráren a rekordní zisk z tradingu s komoditami, uvedla firma. Meziroční růst čistého zisku o 32,0 mld. byl dle ČEZ nad rámec provozních vlivů způsoben ztrátou v roce 2021 ve výši 11,6 mld. z titulu tvorby opravných položek k majetku. Skupina ČEZ navyšuje celoroční výhled EBITDA na úroveň 110 až 115 mld. a čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy na úroveň 60 až 65 mld. .

Komentář k 1. pololetí

Provozní výnosy za I. pololetí dosáhly hodnoty 130,5 mld. , meziročně o 21 % více. "Bezprecedentní růst EBITDA segmentu VÝROBA byl částečně snížen poklesem výsledků hospodaření segmentu PRODEJ, na který růst cen komodit dopadá naopak negativně. EBITDA společnosti ČEZ Prodej, která dodává elektřinu a plyn koncovým zákazníkům, meziročně klesla o 2,2 mld. . Důvodem jsou stále vyšší pořizovací ceny elektřiny a plynu a také péče o nové zákazníky, o které se ČEZ Prodej postaral po dodavatelích, kteří selhali v loňském roce," uvádí firma ve zprávě k výsledkům.

Celoroční výhled: Nově 60-65 mld. zisku a 110-115 mld. na EBITDA

Čistý zisk za celý rok 2022 očekáváme na úrovni 60 – 65 mld. , přičemž tato predikce je vystavena riziku vývoje cen komodit, disponibility výrobních zdrojů a riziku potenciálního zavedení sektorové či jiné daně v ČR. Aktuální predikce celoročního zisku indikuje rekordní dividendu pro akcionáře," uvedl šéf energetiky ČEZ Daniel Beneš.

V případě stanovení dividendy na horní hranici intervalu platné dividendové politiky, by mezi akcionáře bylo rozděleno 48 až 52 mld. . "Pro majoritního akcionáře Českou republiku by to znamenalo příjem 34 až 36 mld. ,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Česká republika za 30 let od vzniku akciové společnosti ČEZ získala přes 1 145 mld. . Na daních, dividendách, darech a za emisní povolenky celkem 771 mld. a podíl České republiky na zvýšení hodnoty firmy vzrostl o 374 mld. ,“ vypočetl dále Daniel Beneš. Komentáře mohou směřovat i současným úvahám ze strany vlády uvalit na ČEZ a další firmy z energetického nebo finančního sektoru daň z "nadměrného zisku".

Za 30 let se podle firmy současně podařilo snížit emise CO2 na poloviční úroveň, emise dusíku na 11 % a emise SO2 pod 1 % úrovně roku 1992.

Geopolitika a posilování soběstačnosti

Současná bezprecedentní geopolitická situace a její dopady na evropský trh zesilují dlouhodobé směřování Skupiny ČEZ k co největší soběstačnosti, bezpečnosti a k bezemisním zdrojům, uvádí firma. "V březnu bylo zahájeno výběrové řízení na dodavatele nového jaderného zdroje v Dukovanech. Vybrali jsme nové dodavatele jaderného paliva pro Temelín, kterými budou od roku 2024 Westinghouse a Framatome. Rozšiřujeme zásoby a zdroje plynu. K 30.6. jsme v pronajatých zásobnících v ČR měli 3,6 TWh plynu a pro Správu státních hmotných rezerv ČR jsme do strategické zásoby nakoupili 2,4 TWh plynu. Společně s českým státem jsme pro Českou republiku zajistili podíl na kapacitě v LNG terminálu v nizozemském Eemshavenu ve výši zhruba 1/3 roční spotřeby plynu ČR a to včetně přepravních tras do ČR. Dočasně prodlužujeme provoz vybraných uhelných zdrojů, např. v Dětmarovicích do roku 2024. Zároveň držíme dekarbonizační cíle, ke kterým jsme se zavázali v rámci VIZE 2030, a zkrátili jsme termín pro dosažení celkové klimatické neutrality Skupiny ČEZ na rok 2040," shrnuje ve zprávě k výsledkům za první pololetí ČEZ.

Výroba a požadavky na likviditu

Výroba elektřiny ČEZ ze současných obnovitelných a jaderných zdrojů dosáhla v I. pololetí výše 16,8 TWh a meziročně vzrostla o 1 %. "Výroba z emisních uhelných a paroplynových zdrojů dosáhla úrovně 10 TWh a meziročně naopak klesla o 6 % zejména v důsledku nižší výroby elektřiny v paroplynové elektrárně Počerady o 47 %," uvádí firma.

ČEZ - stejně jako velcí evropští výrobci elektřiny - čelí enormním požadavkům na likviditu kvůli zajištění uzavřených komoditních obchodů. Aktuálně má ČEZ z titulu maržových vkladů na energetických burzách a u obchodních protistran vázáno celkem 89 mld. . Hotovost, kterou je ČEZ povinen doplňovat z titulu růstových výkyvů tržních cen komodit, často přesahuje hodnotu 100 mil. EUR denně, kterou je ČEZ povinen uhradit do druhého dne. Na pokrytí dalšího vývoje trhů má ČEZ aktuálně k dispozici celkem 136 mld. likvidních prostředků a úvěrových linek. Více než polovinu – 3 mld. EUR - tvoří prostředky plynoucí z uzavřené úvěrové smlouvy s ČR. Dosud ČEZ v rámci této smlouvy načerpal 2 mld. EUR a zbývající až 1 mld. EUR může čerpat do 5 dnů od požádání. Smyslem půjčky je pokrytí neočekávaného skokového růstu tržních cen elektřiny, a tím požadavků na dodání hotovosti na burzy a obchodním protistranám, kterým se ČEZ zavázal dodat elektřinu v budoucnu,“ uvedl člen představenstva a ředitel divize finance Martin Novák.

"Spotřeba elektřiny na distribučním území společnosti ČEZ Distribuce meziročně klesla o 4 %, klimaticky a kalendářně přepočtena pak o 2 %. Spotřeba u velkých podniků klesla o 2 %, spotřeba domácností klesla o 11 % zejména v důsledku nadprůměrných teplot v I. pololetí 2022 a také díky covidu-19, protože v roce 2021 pracovalo více zaměstnanců z domova," uvedl dále ČEZ ve zprávě k pololetním výsledkům.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

09.08. 17:28  Ano (Jarek)
09.08. 09:48  Plky plky (JendoSlaff)
09.08. 08:47  Plky plky (rzc)
09.08. 08:40  Plky plky (Šmoula Mrzout)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688