Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  03.08.2022 10:38:52

Komerční banka: Výsledky bez výraznějších překvapení

Komerční banka reportovala za druhý kvartál tohoto roku čistý zisk ve výši 4 806 mil. , a překonala tak očekávání trhu. Na provozní úrovni pak byl výsledek v souladu s odhady. Růst úrokových sazeb se výrazně pozitivně projevil do úrokových výnosů, které byly meziročně vyšší o 47 %. Čistá úroková marže klesla oproti 1Q na 2,17 % (z 2,22 %), nicméně výrazně vzrostla oproti stejnému období minulého roku (1,6 %). Úvěrové portfolio překvapivě dále akcelerovalo svůj růst (+8,7 %) zásluhou úvěrů ze stavebního spoření (+18 %) a korporátních úvěrů (+10 %). Hypoteční portfolio bylo meziročně vyšší o 5 %, nicméně dá se očekávat v dalších kvartálech výrazné zpomalení vzhledem k tomu, že objem nově poskytnutých úvěrů na bydlení propadl za celé první pololetí meziročně o 54 %. Výnosy z poplatků a provizí (+4 % r/r) těží nadále především z růstu transakčních poplatků (+12 %) a z cross-sellingu (+8 %).

Provozní náklady byly vyšší o 5 % r/r. Růst personálních nákladů (+4 %) je tlumen nižším počtem zaměstnanců (-2,5 % r/r) a také ostatní administrativní náklady (+5 %) má banka vzhledem k vysoké inflaci pod kontrolou. Podíl nesplácených úvěrů byl stejně jako v přechozím kvartále 2,4 % a rizikové náklady zůstávají velmi nízké (14 b.b., respektive tvorba opravných položek 328 mil. ).

Pro tento rok management mírně zvýšil očekávaný růst úvěrového portfolia, který by měl být nad 5 % (doposud kolem 5 %), a potvrdil očekávaný růst klientských vkladů nižším jednociferným tempem. Celkové výnosy by měly růst o více jak 20 % (doposud dvouciferným tempem), což je výsledek očekávaného růstu úrokových výnosů přibližně o třetinu (doposud více jak 25%), růstu výnosů z poplatků kolem 5 % (doposud nižší jednociferný růst) a mírného poklesu výnosů z finančních operací (beze změny). Provozní náklady by měly být vyšší o více jak 5 % (doposud přibližně 5 %). Rizikové náklady by pak měly zůstat pod dlouhodobě udržitelnou úrovní 30 b.b. (beze změny).

Celkově hodnotíme zveřejněné informace neutrální až mírně pozitivně. Čistý zisk sice překonal odhady trhu, nicméně na provozní úrovni je víceméně v souladu s očekáváním, změny v celoročním výhledu jsou pak vzhledem k vývoji úrokových sazeb také spíše jen kosmetické. Neočekáváme, že by zveřejněné informace měly výraznější dopad na obchodování s akciemi banky, kde nadále zůstane hlavním tématem riziko zavedení sektorové daně. Konferenční hovor k výsledkům banka pořádá dnes od 14:00.

  

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688