OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Ze světa  |  20.07.2022 12:44:13

Japonská vláda nenese odpovědnost za katastrofu ve Fukušimě

Lidé, jejichž životy doslova zdevastovala jaderná katastrofa v elektrárně Fukušima v Japonsku, žádali potrestání a náhrady od japonské vlády. V červnu ale nejvyšší soud rozhodl, že vláda nenese odpovědnost. Stalo se tak poprvé v řadě podobných vedených soudních pří. Média se shodují, že takový závěr bude mít efekt jako precedens a bude ostře sledován.

K neštěstí došlo v důsledku masivní vlny tsunami vyvolané zemětřesením devátého stupně. Ta udeřila na severovýchodní pobřeží Japonska 11. března 2011 a zasáhla silně elektrárnu Fukušima spadající pod firmu Tokyo Electric Power (Tepco). Tím vyvolala největší nukleární katastrofu od Černobylu a donutila statisíce lidí opustit jejich domovy.


Zemětřesení a tsunami zničilo chladící systémy elektrárny Fukušima, což zapříčinilo roztavení tří reaktorů a uvolnění velkého množství radioaktivity. Voda, která byla využita k ochlazování jádra tří poškozených reaktorů, zůstává silně radioaktivní. Část unikla, ale jinak byla zachycena a dosud je uskladněna v obřích nádržích.

Žalující strana žádala úhradu škod od firmy Tepco a od státu v několika soudních řízeních. V březnu nařídil vrchní soud podniku Tepco zaplatit škody ve výši 1,4 miliardy jenů celkem 3 700 lidem, kteří byli událostí poškozeni.



Japonský premiér Hirokatu Matsuno odmítl na tiskové konferenci přímo komentovat situaci, když byl tázán na tento poslední červnový soudní závěr. Pouze sdělil, že to bere na vědomí. „Bez ohledu na toto rozhodnutí, zůstaneme nablízku těm obětem, které byly katastrofou zasaženy, a budeme nadále dělat všechno potřebné a možné, abychom dosáhli rekonstrukce a oživení elektrárny Fukušima,“ řekl doslova.

Asi 470 000 lidí bylo nuceno evakuovat se v prvních dnech po katastrofě a desítky tisíc z nich se stále nemohou vrátit domů ani dnes. Nižší stupně soudů se neshodly ohledně rozsahu vládní odpovědnosti za předvídání takové katastrofické události a za nařízení firmě Tepco přijmout odpovídající preventivní opatření, aby jí bylo možné zabránit.

Zdroj: www.insurancejournal.com

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688