Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  06.07.2022 10:46:44

USA usilují o to, aby ASML přestal dodávat svá pokročilá zařízení do Číny

USA tlačí na Nizozemsko, aby zakázalo firmě ASML Holding vyrábějící zařízení na produkci čipů, aby prodávala tuto technologii do Číny. Podle lidí obeznámených s touto záležitostí USA rozšiřují svou kampaň na omezení růstu Číny. Akcie ASML na zprávu zatím nereagují a rostou o 2,7 %.

Washingtonem navrhované omezení by rozšířilo stávající moratorium na prodej pokročilých systémů do Číny ve snaze zmařit Číně plány stát se světovým lídrem ve výrobě čipů. Pokud Nizozemsko bude souhlasit, výrazně by to rozšířilo sortiment a třídu zařízení na výrobu čipů, které je nyní zakázáno posílat do Číny, což by mohlo způsobit problémy čínským výrobcům čipů od Semiconductor Manufacturing International až po Hua Hong Semiconductor.

Američtí představitelé údajně lobbují u svých nizozemských protějšků, aby zakázali ASML prodávat i některé ze svých starších systémů hluboké ultrafialové litografie nebo DUV. Tyto stroje jsou o generaci pozadu za nejmodernějšími, ale jsou stále nejběžnější metodou výroby některých méně pokročilých čipů, které vyžadují automobily, telefony, počítače a dokonce i roboti. Významní američtí výrobci čipových zařízení, včetně Applied Materials a Lam Research, již mají zakázáno prodávat určité pokročilé produkty společnosti SMIC z důvodu obav o národní bezpečnost.

ASML již nyní není schopna dodávat do Číny své nejpokročilejší extrémní ultrafialové nebo EUV litografické systémy, které stojí asi 160 milionů eur za kus, protože nemůže získat vývozní licenci od nizozemské vlády. Nizozemský premiér Mark Rutte v červnu prohlásil, že je proti přehodnocení obchodních vztahů s Čínou, a vyzval EU, aby vůči Pekingu vyvinula vlastní politiku. Čína je po Německu a Belgii třetím největším obchodním partnerem Nizozemska.

Americký tlak na ASML přichází, když prezident Joe Biden samostatně zvažuje uvolnění některých cel z Trumpovy éry na spotřební zboží z Číny, ale pokračuje ve snaze jeho předchůdce omezit přístup Číny k americkým technologiím. Americké ministerstvo obchodu a nizozemské ministerstvo zahraničních věcí se odmítly vyjádřit.

Američtí představitelé se také snaží vyvíjet tlak i na Japonsko, aby čínským výrobcům čipů zastavilo dodávky stejné technologie, řekl jeden z lidí. V této oblasti konkuruje ASML japonský Nikon. "Nemáme o této záležitosti žádné informace," řekla mluvčí společnosti Nikon.

„Litografická zařízení je pro Čínu nejobtížněji nahraditelné zařízení, pokud jde o výrobu polovodičů,“ řekl Johnson Wang, analytik Tchajwanského institutu pro ekonomický výzkum. "Bez přístupu k zahraničnímu litografickému zařízení DUV by se pokrok čínského čipového průmyslu mohl zastavit."

Zdroj: Bloomberg, Patria

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688