Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.07.2022 13:22:00

Nechcete kupovat, když panuje euforie. Nechcete prodávat, když vládne skepse. Drahá kvalita není dobrá investice - Marks

Howard Marks, který stojí v čele Oaktree Capital Management, se řídí starým heslem, podle kterého se lidé tvořící ekonomické projekce dělí na dva typy: Ten první nic neví a ten druhý neví ani to, že nic neví. V rozhovoru pro Goldman Sachs investor popsal svůj pohled na investice a svou investiční filozofii.

Marks řekl, že nevěří v predikce budoucnosti, ale zjistit současnou situaci na trzích není zase tak jednoduché. Podle svých slov tak „měří trhům teplotu“. To samé činil třeba v letech před finanční krizí a to jej tehdy vedlo „k rostoucí skepsi“. „Nechcete kupovat, když panuje euforie, a nechcete prodávat, když vládne skepse,“ dodal investor. Před finanční krizí přitom panovala situace, kdy „každý mohl dostat peníze na cokoliv“.

Marks ve vztahu k internetové bublině řekl, že v podobných situacích se objevuje něco nového, co podnítí představivost lidí, a následně všemožné příběhy o dalším vývoji. Internet nakonec skutečně změnil život ve společnosti, ale řada firem, která vznikla během dot.com bubliny, již dnes neexistuje, nebo nedosáhla očekávaného úspěchu.

Investor následně zavzpomínal na doby, kdy společnosti, které neměly vysoký rating, nebyly schopny získat financování úpisem dluhopisů na veřejných trzích. To se postupně změnilo i kvůli Michaelu Milkenovi a rozvoji trhu s „junk“ dluhopisy. I firmy s nízkým ratingem by totiž měly být schopny získat finance, „pokud dostatečně zaplatí.“ Marks sám podle svých slov investuje do nejhorších firem na americkém trhu, protože „nejde o to, kupovat kvalitu, ale kupovat dobře.“

„Vše, co kupujete, by mělo nabízet nějakou kombinaci kvality a ceny.“ Což znamená, že není dobré kupovat drahou kvalitu či nízkou kvalitu bez dostatečného diskontu. K současnému prostředí pak Marks uvedl, že „je to vysoko, ale ne šíleně vysoko.“ Podotkl, že „někteří lidé hovoří o bublině od června 2020, já o ní nemluvím.“ „Valuace byly stále rozumné relativně k sazbám... Během posledních měsíců z trhu zmizela většina excesů,“ dodal Marks.

Investor někdy slyší chválu za své predikce, ale jak uvedl, „byl to jen odhad aktuální situace na trhu.“ Dodal, že podle jeho syna je tak úspěšný ve svých odhadech dalšího vývoje, protože jich učinil tak pět za posledních padesát let. Marks podle svých slov míní, že je to pravda, protože své odhady, kterými se proslavil, činil v době, kdy byly ceny na trzích buď extrémně nízko, nebo vysoko. A z toho se dalo usuzovat, co se bude dít dál.

Zdroj: Youtube, Goldman Sachs

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:14  Bitcoin zažil nejhorší měsíc od krachu kryptoburzy FTX Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Pá 16:57  Týden na akciových trzích: Praha opět pod po-dividendovým tlakem - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:56  Americký NFP report zklamal a posílil sázky na snížení sazeb (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688