Věra Stárová (GfK-Praha)
Obchod a služby  |  23.04.2003 10:17:11

V Německu dosáhl počet kupujících po internetu 20 milionů

Aktuální výsledky studie Online Shopping Survey (OSS)

Wiesbaden/Mnichov, 10. dubna - V posledních dvanácti měsících učinilo minimálně jeden nákup po internetu okolo 20 milionů Němců. To je více než každý třetí. Každý pátý dokonce patří k těm, kteří uskutečňují on-linové nákupy pravidelně. Nejčastěji se objednávají knihy, oblečení, CD, vstupenky do divadel, kin a na koncerty, software k počítačům a počítačové hry.

Více než jedna pětina obyvatelstva mezi 14 a 69 lety nakupuje po internetu pravidelně, dalších 15 % alespoň příležitostně. Elektronický obchod s konečnými spotřebiteli zažívá boom: Ebay byl s více než deseti miliony zákazníky v loňském roce největším tržištěm on-linového obchodu v závěsu se společností Amazon s osmi miliony zákazníků. S odstupem se za nimi řadí Quelle.de, Otto.de, Tchibo.de a Conrad.de - všechny se třemi až čtyřmi miliony internetových zákazníků.

O tomto segmentu trhu podává zevrubnou zprávu Online Shopping Survey (OSS), studie, kterou společně provedly společnosti NFO Infratest a ENIGMA GfK. Studie zkoumala 29 kategorií produktů a okruhů služeb, knihami (8,2 mil. kupujících) a oblečením (5,6 mil.) počínaje a většími nákupy nábytku (300 000) a automobilů (240 000) konče.

Čtyřicet procent uživatelů internetu, kteří nakupují knihy, své nákupy (také) uskutečňuje po internetu. Rovněž podíl internetových nákupů v kategoriích letenek, noclehů v hotelích a penzionech, pronájmu vozů a počítačového softwaru spolu s počítačovými hrami je téměř stejně vysoký. To jsou vítězové tzv. „channel shiftu“, trendu prodeje prostřednictvím internetu.

Stále více žen - i když celkově v internetu stále ještě tvoří menšinu - využívá předností on-linových nákupů. Ženy na internetu nakupují především oblečení, potraviny, pěstící a dekorativní kosmetiku. Z tohoto trendu profitují velcí „e-taileři“ jako MyToys, Schlecker.de, Tchibo.de a Weltbild.de, mezi jejichž zákaznictvem tvoří majoritu ženy.

O studii
Pro účely studie Online Shopping Survey (OSS), společně vypracované NFO Infratest a ENIGMA GfK, bylo v únoru 2003 telefonicky dotázáno celkem 1 010 uživatelů internetu v Německu mezi 14 a 69 lety k tématům využívání internetu, roli internetu při nákupech, online-bankingu a bariér on-line-shoppingu. Kompletní studii můžete získat za cenu 5 000,- eur bez DPH u níže uvedených zdrojů.

ENIGMA GfK
ENIGMA GfK je institut, specializující se na výzkum médií a poskytování informačního servisu pro televize, tisk, rozhlas a internet. ENIGMA GfK patří ke GfK Group, která ve světovém žebříčku společností pro výzkum trhu zaujímá pátou příčku a poskytuje služby ve čtyřech výzkumných oblastech, jimiž jsou Consumer Tracking, Non-Food Tracking, média a ad hoc výzkum. Kromě 16 poboček v Německu patří ke GfK Group dalších více než 120 výzkumných společností a kapitálových účastí v 50 zemích celého světa. Z celkového stavu stálých zaměstnanců v počtu 4 900 osob jich v Německu pracuje asi 1 450.

NFO Infratest
NFO Infratest je společnost patřící do skupiny NFO World Group, třetí největší společnosti pro ad hoc výzkum, zaměstnávající 15 000 stálých zaměstnanců ve 40 zemích světa. V Německu podporuje více než 600 zaměstnanců zákazníky ze všech průmyslových odvětví a okruhů služeb prostřednictvím výzkumu a poradenství. Další informace získáte na www.nfoeurope.com

Online Shopping v ČR: Internetu jako prodejnímu kanálu v B2C sektoru se od roku 2000 věnuje podrobně také GfK Praha. Již za měsíc budou zveřejněny výsledky nejnovější vlny výzkumu Online Shopping 2003, analyzující domácí situaci a vývojové trendy.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688