eagri.cz (Mze)
Dotace  |  09.08.2022 10:16:00

Miliony navíc pro potravinové banky: Ministerstvo přidalo na jejich provoz dalších 20 milionů


Miliony navíc pro potravinové banky: Ministerstvo přidalo na jejich provoz dalších 20 milionů

9.8.2022

Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství (MZe) v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu a zhoršení finanční situace sociálně slabších skupin obyvatel rozdělí mezi potravinové banky navíc 20 milionů korun. Cílem potravinových bank je snížit plýtvání potravinami a rozdělit zachráněné potraviny lidem na hranici hmotné nouze. Letos tyto organizace získají celkem 103 milionů korun.e

 

„Navýšením podpory chceme usnadnit provoz potravinových bank. Potravinová pomoc je důležitá pro opuštěné lidi, matky samoživitelky, lidi s mentálním i zdravotním postižením a další sociálně slabší skupiny. Pomůže bankám pokrýt také mimořádné náklady s distribucí potravin uprchlíkům, které jim v letošním roce vznikly kvůli vojenské agresi Ruska proti Ukrajině,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Letos MZe podpořilo potravinové banky už 83 miliony korun. Podporu mohou banky využít na pronájmy, rekonstrukce a budování nových skladů, na jejich vybavení chladicím a mrazicím zařízením, na nákup automobilů pro svoz potravin a zejména pak na režijní náklady, jako jsou např. energie. Dalších 20 milionů korun je určeno na provozní náklady bank, zejména na zajištění svozu potravin od obchodních řetězců, které jsou následně přerozděleny mezi potřebné občany.

MZe s potravinovými bankami spolupracuje od roku 2016. Jako jediný resort do roku 2020 řešil jejich provozní financování, i přes to, že jde také o sociální a humanitární oblast. Od roku 2016 do 2021 jim Ministerstvo poskytlo celkem 387 milionů korun, s letošní podporou půjde již o 470 milionů korun. Potravinové banky podporuje také Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo životního prostředí, které jim v letošním roce vyplatí dalších 200 milionů korun na investice z evropských peněz.

„Jsem velmi rád, že se našemu resortu podařilo vytvořit vysoce efektivní a rychlou logistickou síť, která minimalizuje potravinové ztráty. Děkuji své kolegyni Anně Hubáčkové z Ministerstva životního prostředí, že se k nám rozhodla přidat, a předcházet tak plýtvání potravinami,“ uvedl ministr Zdeněk Nekula.

Banky mohou o dodatečnou podporu žádat od 9. do 23. srpna z dotačního programu 18A „Podpora provozu potravinových bank a dalších subjektů s humanitárním zaměřením“. Více informací pro žadatele zde.



Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688