Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  25.06.2022 17:38:12

Příští týden se bude pozornost upírat opět k ČEZu, který má v úterý valnou hromadu

Důležitým faktorem pro finanční trhy během týdne byly obavy z recese. Toto riziko zmínil ve středu ve svém pololetním vystoupení v Kongresu šéf Fedu Jerome Powell, který i přes toto riziko potvrdil odhodlání americké centrální banky dál razantně utahovat měnovou politiku kvůli zvýšené inflaci. Obavy z recese ve čtvrtek podpořily i výrazně slabší výsledky předstihových ukazatelů v Evropě. Trhy tak korigovaly svůj výhled na další utahované měnové politiky. Výnosy dluhopisů v USA i v Evropě poklesly o 15-30 bodů, sledovaný výnos 10letého dluhopisu USA se po 2 týdnech vrátil k úrovni 3,0 %. Také korigovala cena ropy (Brent na 110 USD). Paradoxně, na variantu méně agresivního utahování měnové politiky, pozitivně reagovaly akciové trhy, které korigovaly výrazné ztráty z předchozích dní.

Během týdne proběhlo několik zasedání centrálních bank, které se všude na světě táhlo ve znamení rychlého utahování měnové politiky. Domácí ČNB ve středu zvýšila úrokové sazby podeváté v řadě, tentokrát o razantních 125 bodů na 7,00 %, což je nejvyšší úroveň od roku 1999. I kvůli obměně bankovní rady ČNB na začátku července to může být poslední zvýšení sazeb po nějakou dobu. Guvernér Rusnok na tiskové konferenci potvrdil aktivní intervence ČNB ve prospěch kurzu koruny. Zasedání ČNB větší dopad na obchodování (koruna, akcie) nemělo.

V souhrnu za celý týden americké akciové indexy si připsaly růsty kolem 5,5 % t/t, technologický Nasdaq rostl dokonce přes 7 procent. Evropské akciové indexy si připisovaly zisky kolem 2-3 % t/t. Domácí index PX v pátek zavřel na úrovní 1288 bodech (-0,2 % t/t), v pátek ráno se index PX dokonce dostal se na nejslabší úrovně (1269 b.) za poslední 3 měsíce.

Společnosti na BCPP

Uplynulý týden byl na pražské burze poměrně rušný. Pozornost investorů se soustředila především na akcie ČEZu, kde se objevilo hned několik zpráv, z toho dvě poměrně významné. Ministerstvo financí podalo na nadcházející valnou hromadu (28. června) protinávrh, ve kterém navrhuje dividendu 48 na akcii a posunutí výplaty o 3 měsíce na 1. listopadu. Tato dividenda odpovídá 100 % čistého zisku za minulý rok plus příspěvek z prodeje bulharských aktiv. Důvodem pro posunutí výplaty je pak ponechání vyššího polštáře likvidity pro požadavky zajištění kontraktů na energetických burzách. Premiér Petr Fiala následně ve svém projevu řekl, že vláda plánuje získat kontrolu nad sítí tuzemských elektráren, což prakticky znamená rozdělení společnosti a odkup výrobní části. Z pohledu akcií ČEZu považujeme obě zprávy za pozitivní, nicméně na trhu převládlo vybírání zisku a akcie zakončily týden o 0,9 % t/t níže na úrovni1167 .

Akcií Coltu CZ odepsaly 0,7 % t/t na 581 , a to i přes zprávu, že nejvyšší soud USA zrušil zákon státu New York, který vyžadoval k nošení ruční zbraně na veřejnosti prokázání „speciální potřeby k sebeobraně“. Tento precedens může vést ke zrušení obdobných zákonů v dalších 7 státech včetně nejlidnatější Kalifornie. Colt CZ realizoval v 1Q v USA více jak 60 % svých tržeb.

Nejhorší výkonnost zaznamenaly akcie Erste Group, které odepsaly 4,0 % t/t na 645 , za čímž může být částečně to, že rakouský regulátor zavedl limity na poskytování hypoték podobně, jako tomu je v ČR. Nejlépe se naopak dařilo Avastu (+9,0 % na 156 ), kde investoři zřejmě spekulují na schválení transakce s Northon Lock ze strany britského regulátora a přivírá se tak mezera mezi současnou cenou a cenou v rámci transakce. Dařilo se také některým méně likvidním emisím jako TMR (+3,4 % t/t), které korigovaly výrazné ztráty z předchozích týdnů.

Výhled na příští týden

Příští týden se bude pozornost upírat opět k ČEZu, který v úterý pořádá valnou hromadu akcionářů. Diskuze se pak bude zřejmě z velké části točit okolo dividend, likvidity a procesu restrukturalizace.

Kalendář makro-událostí je se závěrem měsíce obvykle chudší. V úterý by v Maďarsku centrální banka měla zvýšit úrokové sazby o půl procentního bodu na 6,40 %. V Německu (středa) a v eurozóně (pátek) budou důležité první odhady inflace za červen. Trh očekává další zrychlení inflace o 2-3 desetinky (Německo oček. 8,8 % r/r; eurozóna oček 8,5 % r/r), což by mělo potvrdit potřebu utažení měnové politiky ECB. V pátek bude začátek nového měsíce, což celosvětově přináší pravidelné předstihové ukazatele z průmyslu, které by měly ukázat zpomalení růstu aktivity v průmyslu a to hlavně v Evropě.

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688