Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.06.2022 08:19:00

Vzestup a pád ESG investování? - Víkendář

Významnou roli hrály ceny ropy a následně návratnost akcií v odvětví tradiční energetiky. O vzestupu a pádu ESG investování se hovořilo na Bloombergu a i takto John Authers vysvětloval svůj pohled na to, proč nastal odklon od dříve tak populárních ESG investic. Dočasný?

V době, kdy se ceny ropy držely na relativně nízkých číslech, byla návratnost u energetických firem malá a ESG investice dokázaly generovat návratnost vyšší. Ve chvíli, kdy se začaly ceny ropy zvedat, začal být tradiční energetický sektor svou návratností mnohem zajímavější. Pokud se i pak někdo držel ESG strategie, bylo to „mnohem bolestivější rozhodnutí“, protože takový investor se již vzdával atraktivnějších alternativ z hlediska celkové ziskovosti.

Bloomberg v následujícím grafu srovnává návratnost globálního indexu energetiky a oranžovou křivkou vyznačenou návratnost čisté energetiky. K výraznějšímu rozšiřování mezery mezi oběma indexy došlo od poloviny roku 2018, na síle tento proces nabral během první poloviny roku 2020. Pak ale začala čistá energetika stagnovat či dokonce ztrácet, zatímco modrá křivka zamířila jasně vzhůru:

Víkendář: Vzestup a pád ESG investování?
Zdroj: Youtube, Bloomberg

Authers také míní, že vztah k ESG se mění i kvůli přehodnocování názorů na funkci firem ve společnosti. Současné situaci totiž předcházela řada let, kdy byl kritizován názor, že společnosti jsou primárně zodpovědné za vytváření hodnoty pro své akcionáře. Nastal posun směrem k filozofii, podle které je zodpovědnost firemního sektoru mnohem širší a výsledkem byl i rozmach ESG. Tedy přístupu, v jehož rámci firmy kladou důraz na řadu širších měřítek v oblasti životního prostředí, na vztah k širší společnosti a na kvalitu vlastní správy.

Authers míní, že rozmach ESG ale dospěl do bodu, kdy se lidé ptají, „jestli tohle funguje.“ K tomu expert připomněl, že podobná témata se v investování objevují již dlouhodobě. Před zhruba třiceti lety se například hovořilo o etickém investování, kterého se držely „zejména náboženské skupiny a stranou odsouvaly v podstatě vše, co se jim nelíbilo.“ Tedy například investice související s výrobou alkoholu. Poté se objevil koncept „společensky zodpovědného investování“ a Authers míní, že ESG je pokus „celý proces industrializovat“.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:27  Region i euro posilují (Komentář) (26.4.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688