Export (export.cz)
Ze světa  |  15.06.2022 09:07:49

V Praze se po třech letech setkali ekonomičtí diplomaté a zástupci Czechtrade a Czechinvest

V PRAZE SE PO TŘECH LETECH SETKALI EKONOMIČTÍ DIPLOMATÉ A ZÁSTUPCI CZECHTRADE A CZECHINVEST

Po více než třech letech proběhla v prezenčním formátu porada ekonomických diplomatů a zástupců CzechTrade a CzechInvest. Během pestrého týdenního programu měli účastníci možnost diskutovat nad aktuálními ekonomickými tématy, setkat se se zástupci podnikatelských reprezentací a konzultovat konkrétní záměry s českými firmami.

Foto: MZV ČR

Po loňském ročníku porady v hybridním formátu z důvodu pandemie se letos sjeli ekonomičtí diplomaté ze zastupitelských úřadů a zástupci CzechTrade a CzechInvest ze zahraničních kanceláří a zastoupení opět do Černínského paláce. Zde měli možnost účastnit se zhodnocení proběhlého období a stanovení nových cílů pro období následující.

První den se nesl v duchu diskuzních panelů s představiteli vládních rezortů a institucí, průmyslových a obchodních asociací či s předními českými ekonomy. Řečníci diskutovali na témata vládních priorit ČR při předsednictví v Radě EU, výhledech české a světové ekonomiky, spolupráci jednotlivých rezortů a institucí v oblasti ekonomické diplomacie či podpoře exportu a investic.

Velkým tématem letošních diskuzí byla oblast vědy, výzkumu a inovací. Podle Jiřího Kozáka, politického náměstka ministra zahraničních věcí, patří mezi hlavní vládní priority v této oblasti hledat nové trhy a podporovat export nových inovačních řešení českých firem. Nástroje zůstávají stejné, mění se však přístup, který je komplexnější a využívá mimo jiné i online cesty. Oblast vědy, výzkumu a inovací jako vládní prioritu podpořili v tomto panelu i Helena Langšádlová, ministryně pro vědu, výzkum a inovace, a Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu.

Pondělního diskuzního dne se zúčastnil i náměstek Martin Tlapa, který mimo jiné představil novou podobu Mapy globálních oborových příležitostí, jež letos poprvé vychází i v digitální podobě. Náměstek Tlapa také v rámci diskuze o podpoře ekonomických zájmů ČR v zahraničí dodal, že je důležité identifikovat sektory, do kterých je výhodné investovat, a co pro tyto sektory můžeme udělat. Jako příklad dobré praxe vyzdvihl nedávné investiční fórum se zeměmi Zálivu a zdravotnické fórum s africkými zeměmi.

 

Fotogalerie

Foto: MZV ČR

Prezidenti Hospodářské komory a Svazu průmyslu a dopravy ČR vyzvali vládní představitele, aby podnikali více podnikatelských cest do zahraničí, které pomáhají podpořit vývoz českých řešení do zahraničí. Během prvního dne se na dálku připojil i ministr zahraničních věcí Jan Lipavský a poděkoval ekonomickým diplomatům za jejich skvěle odváděnou práci.

Ve středu se ekonomičtí diplomaté setkali s předsedy podnikatelských asociací a zástupci rezortních ministerstev na sektorových kulatých stolech, které byly zaměřené na letecký, obranný a bezpečnostní průmysl; zemědělství a potravinářství; zdravotnictví a nanotechnologie; vodu, zelené technologie a energetiku; a dopravu, chytrá města, ICT a fin-tech. Zde měli příležitost prodiskutovat s podnikatelskými asociacemi jejich plány a potřeby v jednotlivých zahraničních teritoriích, navázat nové kontakty a projednat konkrétní společné projekty v zahraničí.

Na závěr pestrého týdenního programu se letos opět podařilo ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR, Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zemědělství zorganizovat individuální konzultace ekonomických diplomatů a zástupců CzechTrade a CzechInvest s českými firmami. V prostorách výstaviště v Letňanech proběhlo během dvou dní více než 2000 schůzek s téměř 300 firmami.

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688