Hvezdarna.cz (Hvězdárna Brno)
Z regionů  |  14.06.2022 00:00:00

Brno: Výstava Johann Gregor Mendel 1822-2022 - K vidění bude od 13. do 27. června 2022 na Malinovském náměstí v Brně a od 30. června do 31. července 2022 ve Valdštejnských zahradách Senátu Parlamentu České republiky.

Výstava Johann Gregor Mendel 1822-2022 vznikla ve spolupráci Hvězdárny a planetária Brno a National Geographic Česko za přispění mnoha brněnských institucí i jednotlivců. K vidění bude od 13. do 27. června 2022 na Malinovském náměstí v Brně a od 30. června do 31. července 2022 ve Valdštejnských zahradách Senátu Parlamentu České republiky.

Výstava není „tradičním“ shrnutím základních znalostí o životě Gregora Mendela s doplněním o dostupné artefakty. Hlavním tématem jsou výsledky vědeckého projektu „Výzkum tělesných ostatků a genetické informace opata Gregora Johanna Mendela“ společně s ukázkou směru dalšího vědeckého bádání. Je to poprvé v historii, kdy věda, pomáhá svými metodami odhalovat „skrytá tajemství“ otce zakladatele. Nutno podotknout že se to genetice – genetikům daří víc než dobře.

Výstava ale není pouze o samotném Mendelovi. Svůj příběh zde vypráví hrách, Mendelova „osudová“ rostlina. Návštěvník taky zjistí, kde a jak se jméno Gregor Johann Mendel všude objevuje. V názvosloví měsíčních útvarů, v Antarktidě, na poštovních známkách. Je i inspirací pro současné umění – Mendel komiksový hrdina.

Mezi fotografiemi narazíme na jeho vizitku – navštívenku Johanna Gregora Mendela, opata augustiniánského kláštera na Starém Brně. Bílá vizitka s černým písmem. Vizitka jeho doby. Mendelova vizitka pro dnešní dobu je pak celá výstava. Představení osobnosti vědce světového významu. Barevná vizitka Gregora Mendela, jehož život zdaleka nebyl jen o jedné vědecké práci.

Autorem výstavy je Hynek Adámek, grafickou úpravu navrhl Tomáš Starosta. Výstava se z Brna vydá do Valdštejnských zahrad Senátu Parlamentu České republiky, kde nad ní převzal záštitu přímo předseda Senátu pan Miloš Vystrčil.

Autor výstavy Hynek Adámek, produkce: Veronika Slámová, Jiří Dušek, grafický design: Tomáš Starosta, překlad: Petr Bokůvka, tisk: Art Jazz. Na výstavě spolupracovaly a podklady laskavě poskytly tyto instituce: Augustiniánské opatství a farnost při bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně, CEITEC – Středoevropský technologický institut Masarykovy univerzity, Jihomoravský kraj, Hvězdárna a planetárium Brno, Masarykova univerzita, Mendelova univerzita v Brně, Mendelovo muzeum Masarykovy univerzity, Moravské zemské muzeum, Národní zemědělské muzeum – pobočka Valtice, Rodný dům Johanna Gregora Mendela, obec Vražné, SNIP & Co., Společně o.p.s., Sun Drive Communications, Statutární město Brno, TIC Brno, Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR, VISUALOVE. Děkujeme za možnost prezentovat fotografie z archívů všech uvedených institucí i autorům vybraných fotografií: Petr Jan Juračka, Jiří Salik Sláma, Zdeněk Vošický, Hynek Adámek, Pavel Gabzdyl. Výstavu realizovala Hvězdárna a planetárium Brno ve spolupráci s magazínem National Geographic Česko.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688