mzv.cz (MZv ČR)
Kultura  |  10.06.2022 14:02:00

Šípkovo dílo okouzlilo milánské publikum

Šípkovo dílo okouzlilo milánské publikum

08.06.2022 / 14:00 | Aktualizováno: 10.06.2022 / 14:02

V úterý 7. června 2022 proběhlo na půdě Generálního konzulátu ČR v Miláně slavnostní zahájení výstavy „Fragmenty empatie – Bořek Šípek a jeho stopy v Miláně“. Vernisáž se uskutečnila v rámci slavného Milánského týdne designu – Milano Design Week, každoročně největší a nejdůležitější akce v lombardské metropoli. Italská tisková agentura AGI zařadila výstavu mezi top 10 akcí milánské přehlídky designu 2022.

Výstavu věnovanou sklářskému mágovi Bořku Šípkovi v Miláně zahájil generální ČR Jiří Kuděla, který připomněl Šípkovu originalitu i křehkost. Bořek Šípek začal svou italskou kariéru na počátku 80. let 20. století právě v Miláně a je zde doposud velmi oblíben a oceňován mezi milovníky vynikajícího designu a českého skla. Expozice vzbudila velká očekávání, protože italská tisková agentura AGI ji zařadila mezi 10 akcí, které by si návštěvníci na letošním milánském týdnu designu neměli nechat ujít.

Tomu odpovídal i zájem odborné, stejně jako celé uměnímilovné veřejnosti. Slavnostního otevření výstavy 7. června večer se zúčastnilo na 400 hostů z řad designérů, diplomatické komunity, zástupců města a regionu Lombardie, ale také novinářů z Itálie, ČR, ale též Spojeného království a Spojených států. Výstavu si rovněž prohlédl i ministr kultury lombardské regionální vlády Stefano Bruno Galli.

Výstavu v rámci Milánského týdne designu známého též pod názvem „Fuori Salone“ připravil Český dům/Generální konzulát ČR v Miláně ve spolupráci s firmami z ČR (Lasvit, Ajeto), Slovenska (Rada International) a Itálie (Driade) a za pomoci soukromých sběratelů. Vystaveno bylo 51 unikátních váz designéra Bořka Šípka. Výstavu připravili umělečtí kurátoři Maxim Velčovský a Stephan Hamel, technické přípravy spolu s generálním konzulem prováděl Marcel Náhlovský.

Milánský týden designu/Fuori Salone je nedílnou součástí nejdůležitějšího milánského veletrhu užitného nábytku a designu „Salone del Mobile“, který patří mezi nejvýznamnější na světě.

Výstava děl Bořka Šípka probudila další zájem o české sklářské umění a spolu s dalšími expozicemi velkých firem jako je Lasvit či Preciosa přispěla k šíření jeho dobrého jména v Itálii.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688