OX Czechia (OX Czechia)
Investice  |  31.05.2022 13:49:49

Ukrajinští uprchlíci jsou úlevou pro český pracovní trh. Mohou brzdit i inflaciř


Česká republika dlouhodobě trpí nedostatkem pracovní síly, a tak důvody k takovým obavám jsou zcela bezpředmětné. A aktuální data z pracovního trhu to jen potvrzují.

Už více než 50 tisíc občanů Ukrajiny, kteří v České republice nalezli útočiště, když utíkali před válkou ve své domovině, začalo v Česku pracovat. Vyplývá to z údajů Ministerstva práce a sociálních věcí, respektive Úřadu práce ČR. Dalších téměř osm tisíc uprchlíků si práci hledá a je evidováno jako uchazeči o zaměstnání.

Míra nezaměstnanosti přitom v Česku v dosavadním průběhu roku klesá. Zatímco v lednu podle metodiky MPSV činila 3,6, v dubnu to bylo jen 3,3 procenta. Jde o nižší nezaměstnanost, než která v Česká republice byla dubnu 2020, kdy se Česko nacházelo uprostřed první vlny pandemie a prvního velkého lockdownu.

Údaje o nezaměstnanosti zatím potvrzují, že tuzemský trh práce je stále přehřátý a je schopen absorbovat téměř jakékoli množství dodatečné pracovní síly. Obzvláště pokud vezmeme v potaz, že ukrajinští občasné často obsahují pracovní místa, na která tuzemští zaměstnavatelé nebyli schopni sehnat adekvátní lidi. Tato zpráva je i určitou nadějí pro krocení inflace, jelikož zvyšuje nabídkovou stránku ekonomiky a snižuje tlak na růst mezd.

To se může na první pohled jevit jako dobrá zpráva. Jenže ministerstvo uvedlo, že Ukrajinci zatím nastupují převážně na pozice, které jsou určeny pro lidi s nízkou kvalifikací. Přitom asi 50 procent příchozích má maturitu (22,5 procenta) nebo vysokou školu (28,5 procenta). To znamená, že vysokoškoláci často nastupují i na místa, která neodpovídají jejich vzdělání. Česko tedy plně nevyužívá jejich potenciál.

To je však logické. Lepšímu uplatnění kvalifikované pracovní síly brání jazyková bariéra, nebo neochota sofistikovanější práci vzít. Mnoho Ukrajinců se totiž zatím zdráhá uzavřít v Česku dlouhodobý pracovní kontrakt, protože věří, že se budou moci v brzké době vrátit domů. A proto volí raději méně kvalifikovanou práci.

Pro českou ekonomiku to může znamenat, že řešení nedostatku pracovní síly je pouze dočasné. Jakmile válečný konflikt na Ukrajině skončí, je nutné počítat s odlivem pracovní síly z tuzemského trhu. Dalo by se sice očekávat, že ukrajinské ženy, které tvoří značnou část válečných uprchlíků, budou v Česku nahrazeny ukrajinskými muži, jimž skončí povinnost narukovat. Jenže hlad po pracovní síle bude trvat také na Ukrajině, která se nepochybně po válce začne obnovovat.

Jedním z původně nezamýšlených důsledků ruské vojenské agrese na Ukrajině proto může být zvýšení tlaku na automatizaci, robotizaci a digitalizaci firem podnikajících v České republice. Nedostatek pracovní síly totiž hned tak nezmizí, a to nejspíše ani v případě, že česká ekonomika bude zasažena stagflací v důsledku nákladového šoku.

 

Anna Kuhnová, jednatelka společnosti OX Czechia

 

OX Czechia

Společnost OX Czechia s.r.o. je vázaným zástupcem zahraničního obchodníka s cennými papíry, společnosti BCM Begin Capital Markets CY Ltd. a na území České republiky je oprávněna k propagací investičních služeb, k jejichž poskytování na území České republiky je oprávněna společnosti BCM Begin Capital Markets CY Ltd. Zprostředkovává uzavírání klientských smluv, další smluvní dokumentace mezi společností BCM Begin Capital Markets CY Ltd.a klientem, a související administrativní a technickou podporu.

Více informací najdete na: www.oxczechia.cz

31.05. 16:21  Toto není demokracie. (Kulda)
31.05. 14:04  Češi vydělávají moc (aaa)
31.05. 14:03  Češi vydělávají moc (aaa)
31.05. 14:01  A ty jsi odkud? (Ondřej)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688