Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.05.2022 06:05:20

ČEZ – zrušený opční program nyní managementu přináší zhruba 100% zhodnocení

Akcie ČEZ výraznou měrou ovlivňují ceny elektřiny na burze, jelikož promlouvají do hospodaření společnosti. V návaznosti tak zejména v posledním roce zaznamenávají dlouho nevídanou rallye, kterou v tomto týdnu ještě podpořily zprávy o možné restrukturalizaci energetické firmy. Akcie ČEZ zkrátka navýšily svá téměř 14letá maxima, když se obchodují nejvýše od září 2008. Ve čtvrtek zakončily na 1 128 , což energetickou firmu aktuálně oceňuje na téměř 607 mld. .

ČEZ - ČESKÉ ENERGETICKÉ ZÁVODY - Graf ceny akcie cz

Již na konci roku 2019 došlo ke zrušení, řadou akcionářů kritizovaného, opčního akciového motivačního programu. Stále však můžeme sledovat jeho doběh, jelikož přidělované opce šlo realizovat nejdříve po 2 letech, resp. nejpozději do 3,5 roku. Několik členů managementu zkrátka stále disponuje právem nakoupit z aktuálního pohledu „levně“ firemní akcie. Například u členů představenstva šlo ke konci roku 2021 napočítat opce na koupi ještě více než 23 tis. akcií ČEZ.

Přilepšení 15 milionů korun

Regulatorní hlášení v tomto týdnu poodkrylo, že ředitel útvaru palivový cyklus a dříve dlouholetý člen představenstva Ladislav Štěpánek uplatnil v pátek 13. května na 30 740 opcí, resp. získal tak daný počet akcií za kurz necelých 537 . Obratem je prodal na pražské burze při průměrné ceně přes 1 027 . Rozdíl na každé akcii zkrátka činil přes 490 , čímž realizoval hrubý zisk 15,08 mil. . Pokud by s prodejem pár dnů posečkal, mohl například ke včerejšku vydělat ještě o 3 mil. více.

Právě jarní měsíce bývají často u managementu ČEZ obdobím, kdy uplatňují opce, resp. prodávají akcie. Je totiž před valnou hromadou, kdy ve vidině dividendy obvykle cena akcií ČEZ roste. A po rozhodném datu na požitek pak dochází k tzv. technické kurzové korekci. Pro držitele opcí se tedy z principu jeví výhodnější uplatnit opce před dividendou, jelikož jen do držených opcí dividenda započítávána není. Lze zkrátka očekávat, že se v nejbližších týdnech od managementu ČEZ dočkáme ještě dalších opčních, potažmo prodejních akcií. Většina dosud neuplatněných přidělených opcí se přitom vztahuje právě k cenám okolo 550 , což jim nyní indikuje potenciál zhruba 100% zhodnocení.

Jak už jsme v minulosti informovali, ve většině případů totiž ze strany managementu dochází po uplatnění opcí obratem k prodeji získaných akcií. Ještě v době platnosti zmiňovaného motivačního programu manažeři nesměli prodat ihned všechny získané akcie, což však již neplatí. Nicméně řada manažerů zkrátka akcie ČEZ tedy vlastní. Z představenstva nejvíce šéf Daniel Beneš, který by měl disponovat 32 tis. akcií ČEZ, v aktuální hodnotě tedy za 36 mil. . Přes 23 tis. akcií pak drží místopředseda představenstva Pavel Cyrani či na 20 tis. akcií finanční ředitel Martin Novák.

Kromě tzv. insider prodeje došlo překvapivě i na nákup

U společnosti ČEZ je ze strany managementu nákup firemních akcií přímo na burze značně ojedinělou událostí. Do akcií ČEZ však aktuálně přes 1,2 mil. zainvestoval člen dozorčí rady František Vágner. Již ve čtvrtek 12. května totiž nakoupil 1 200 akcií ČEZ při kurzu 1 015 . Z jeho strany se jedná o vůbec první známou transakci s firemními akciemi. V kontextu až v tomto týdnu zveřejněných zpráv o restrukturalizaci, a tedy v návaznosti na poskočení kurzu akcií ČEZ, je otázkou, jaký impuls přiměl nedlouho předtím zmiňovaného člena dozorčí rady k nákupu…

Připomenout lze, že historicky zřejmě největší nákup akcií ČEZ na burze uskutečnil z managementu Otakar Hora. Tedy předseda dozorčí rady, který před 2 lety zainvestoval do firemních akcií na pražské burze přes 6 mil. . A s investicí musí být spokojen, jelikož tehdy nakupoval za ceny u hladiny 400 . Pokud vezmeme v úvahu také v mezičase vyplacené dividendy, lze hovořit zhruba o 200% zhodnocení.

K Otakaru Horovi možno ještě zmínit, že mu k 23. červnu končí jeho funkční období. Dozorčí rada ho však aktuálně vlastně podržela ve funkci, když ho s účinností od 24. června jmenovala náhradním členem a přitom stále předsedou. A to právě do letošní valné hromady, která evidentně bude projednávat také obsazení dozorového orgánu společnosti.

Valná hromada již na obzoru

Ze zákona musí domácí akciová společnost svolat valnou hromadu, projednávající mj. hospodaření za předchozí rok, nejpozději do poloviny roku. ČEZ tradičně zmiňovaný „limit“ plně využívá, resp. setkání akcionářů se v posledních letech uskutečňuje až v posledních červnových dnech. A stejně by tomu mělo být i letos, dle našich zjištění by totiž měla proběhnout úterý 28. června. Pozvánka musí být uveřejněna minimálně 30 dní předem, lze ji tak možná očekávat již v příštím týdnu. Doplnit ještě lze, že pokud valná hromada neurčí jinak, rozhodný den pro nárok na dividendu by měl dle stanov společnosti být čtvrtý pracovní den po valné hromadě. Nejspíše tedy 4. července.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 15:40  Philip Morris ČR: Akcionáři schválili na valné hromadě dividendu 1 220 CZK -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:48  ČEZ: Dnes je termín pro nabídky v jaderném tendru Research (Česká spořitelna)
Út 10:36  Erste: Výsledky za 1Q24 Research (Česká spořitelna)
Út   9:59  PM ČR: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688