Export (export.cz)
Ze světa  |  10.05.2022 09:26:28

Izrael chce stavět metro i elektrárny - šance mají i české firmy

Izrael očekává robustní tempo růstu. Vláda také rozjela řadu infrastrukturních projektů, v nichž mohou uplatnění najít i české firmy. Izrael chce mimo jiné stavět metro, nové letiště nebo paroplynové elektrárny.

Vlaky v Tel Avivu by již brzy mělo doplnit i metro. Foto Shutterstock

Izraeli se daří rychle konsolidovat veřejné finance. Zatímco v prvním covidovém roce 2020 se vlivem vysokých výdajů spojených s pandemií a poklesem daňových výnosů schodek vyšplhal na úroveň 11,7 % HDP, v minulém roce poklesl na 4,5 % HDP. To v kombinaci s vysokým růstem HDP ve výši 8,1 % vedlo k poklesu veřejného dluhu z 71,7% HDP na 70,3%. Izraelská ekonomika překonala poměrně úspěšně i první covidový rok, kdy HDP pokleslo jen o 2,4 %.

Centrální banka Izraele očekává robustní tempo růstu i v roce 2022 (5,5% HDP) a 2023 (4 %). Pokračovat by měla i konsolidace veřejných financí. Klouzavý deficit za posledních 12 měsíců činil dle ministra financí Avigdora Libermana k dubnu 2022 1,4 % HDP a klesl tak na nejnižší úroveň od roku 2008.

Mezinárodní agentura Moody’s potvrdila rating na úrovni A1 a zlepšila výhled ze stabilního na pozitivní. Změna výhledu naznačuje, že v následujících dvou letech může dojít ke zvýšení ratingu. Agentura jako důvody pro zlepšení výhledu uvedla strukturální ekonomické reformy, se kterými přišla nová vláda za účelem vypořádání se s dlouhodobými výzvami, jimž izraelská ekonomika čelí. Za rozhodnutím stála i rychlá ekonomická obnova po covidové krizi včetně dobré fiskální kondice.

 Moody’s konstatuje, že ke zlepšování fiskálních indikátorů dochází rychleji, než se očekávalo. Stejně tak uvádí, že i nová vláda vykazuje vyšší míru stability, než političtí analytici předpokládali. Stojí před ní však mnoho výzev, které stabilitu teprve prověří, doplňuje agentura.

Vláda chce zvýšit produktivitu

Vláda se snaží o implementaci reforem s cílem zvýšit produktivitu práce, která se významně liší napříč sektory. Na straně jedné výkonný technologický sektor, na straně druhé více regulovaná odvětví, jako je výroba. Investice mají směřovat do rozvoje infrastruktury i do posilování schopností lidského kapitálu.

V oblasti infrastruktury vláda plánuje rozsáhlé projekty v souhrnné hodnotě 30 miliard USD v průběhu příštích deseti let. Finance mají směřovat do dopravních staveb, energetiky nebo úpravy a distribuce vody. Významná část prostředků bude směřovat na stavbu rozsáhlého systému metra v telavivském regionu. V plánu je také výstavba nového letiště či paroplynových elektráren. Tyto významné projekty s nutností vybudovat rozsáhlé dodavatelské řetězce jsou příležitostí pro zapojení českých společností z mnoha sektorů – od dopravního inženýrství přes strojírenství po telematické a řídicí systémy.

Izraelská ekonomika má tak díky dobré fiskální situaci i účelně směřovaným vládním investicím dobré předpoklady pro stabilní a udržitelný růst. Místní trh je tak bezesporu perspektivním prostorem pro české společnosti.

Tomáš Kadlec, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČRTel Avivu

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688