Patria (Patria Finance)
Komodity  |  07.05.2022 10:04:00

Ceny zemního plynu začnou klesat - Víkendář

Ed Morse, který stojí v čele komoditního výzkumu v Citigroup, se toho nebojí. Tvrdí totiž, že ceny zemního plynu začnou klesat a situace na těchto trzích se bude uklidňovat. Jak sdělil na Bloombergu, proti takovému názoru se kvůli aktuální situaci na trzích se zemním plynem zvedla vlna nesouhlasu, ale on si za ním stojí a vysvětloval, co je jeho základem.

Morse tvrdí, že tenze jsou nyní ve vztahu k dodávkám zemního plynu patrné zejména u výroby elektrické energie, není tomu tak v průmyslu či vytápění budov. K tomu dodal, že například Čína se tak ve velkém obrací k uhelným elektrárnám. Země nyní plánuje výrazně navýšit těžbu uhlí, a to by mělo snížit dovozy zemního plynu do Číny. Což se projeví na globálním trhu se zemním plynem a Čína by zároveň měla zvýšit globální nabídku uhlí.



Podle experta Čína také navyšuje vlastní těžbu zemního plynu a zvyšuje dovozy ze zemí, jako je Uzbekistán, a také z Ruska. To vše by mělo snížit tlak, který nyní pozorujeme na globálních trzích se zemním plynem, uvolnit kapacity pro Evropu a ve výsledku způsobit pokles cen této komodity, včetně Evropy. U ní je pak podle experta nepravděpodobné, že by došlo k jednotné dohodě o embargu na dovoz ruského zemního plynu.

Morse hovořil o tom, že evropské země by dokonce mohly sledovat strategii, v rámci které by na základě existujících smluv odebíraly ne méně, ale více zemního plynu z Ruska a tlačili tím průměrné ceny dolů. Jde totiž o smlouvy typu „take or pay“ a „ve skutečnosti by to mohlo fungovat“ jako nástroj stažení ruských příjmů ze zemního plynu, míní ekonom.

K Číně Morse ještě dodal, že její poptávka po energiích není zatím ani zdaleka tak silná, jak se očekávalo, což souvisí s jejími pandemickými opatřeními. Dokonce ani v USA není poptávka po ropě tak silná, jak se predikovalo. Zejména poslední týdny je to patrné u poptávky po motorových palivech. K Číně a USA se přidává také Evropa, což se znatelně projevuje na trhu po celém světě a „nebylo by tak překvapivé, pokud by predikce cen ropy šla dolů.“

Citi také zvýšila své předpovědi ohledně těžby v USA. Ta by se podle nich měla letos dostat na úrovně ze zimy 2019/2020. A „toto momentum by mělo pokračovat i v roce 2023“. „Jedním z důvodů utažených podmínek na trhu byl pokles americké produkce. Ta ale opět rychle roste a dělo by se tak i bez podpory americké vlády,“ dodal expert.

Zdroj: Bloomberg




Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

09.05. 07:04  Nesmysl (xxx)
08.05. 20:14  Nesmysl (JendoSlaff)
07.05. 18:40  Cena (Karel)
07.05. 16:37  Nesmysl (Balabán)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688