Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  05.05.2022 10:01:58

Fed potěšil trhy, dnes je na řadě ČNB

Po včerejším zasedání Fedu je dnes na řadě domácí centrální banka. Analytici (včetně nás) jednomyslně očekávají zvýšení sazeb o 50bb, neznamená to ale, že ČNB nemůže překvapit. Fed včera trhy uklidnil. Doručil očekávané zvýšení sazeb o 50bb a nepřichystal překvapení v podobě nečekaně rychlejšího zvýšení. O něco pomalejší bude v prvních měsících i snižování bilance. Neobvykle konkrétní tisková konference navíc vyloučila jakékoliv pochyby ohledně dalších dvou zasedáních, kde přijdou znovu hiky o 50bb. Není proto překvapením, že americký akciový trh si díky tomu zažil nejlepší den za poslední dva roky.

Česká národní banka dnes podle našeho odhadu zvýší sazby o 50 bazických bodů na 5,5 %. Přiblíží se tak finiši, který ale vidíme ještě o čtvrt bod výše, na úrovni 5,75 %. Tam by se ČNB měla dostat v červnu. Tímto směrem by se měla ubírat i tisková konference, kde guvernér Jiří Rusnok přesedlá jestřábí křídla a zaujme více holubičí postoj. Představovat u toho bude novou prognózu, která v porovnání s únorovou ukáže nižší růst a vyšší inflaci, čímž tento obrat bude obhajovat.

Ačkoliv podle Bloombergu všichni oslovení analytici očekávají jednohlasně růst sazeb o 50 bazických bodů, rozhodnutí není ani zdaleka tak jasné, jak by se mohlo zdát. Inflační očekávání u nefinančních podniků utíkají k 6 % i na tříletém horizontu. To představuje jasný signál, proč v rychlém zvyšování pokračovat a pokud by ČNB doručila hike o 75bb, právě inflačními očekáváními ho bude obhajovat. Na druhou stranu již tak vysoké sazby v kombinaci se stagnací ekonomiky na přelomu roku budou argumentem proč zvyšovat pomaleji, třeba jen o 25bb. Názory členů (zejména pětice pro zvyšování sazeb) by se tak dnes mohly od sebe odlišovat více než na předchozích setkáních a bude nutné najít kompromis. Ten vidíme stejně jako zbytek trhu právě na 50 bazických bodech. Snad ještě důležitější bude ale to, co od 15:45 zazní na tiskové konferenci.

Kromě tuzemské centrální banky se o sazbách bude rozhodovat i v Polsku. Tam se počítá s navýšením hned o 100bb, na 5,5 %.

Pohled zpět: 

Americká centrální banka rozhodla o zvýšení sazeb o 50bb do rozmezí 0,75 – 1 %. První nestandardní hike za posledních 20 let byl široce očekávaný a nešlo o žádné velké překvapení. Nenaplnily se naopak obavy, že Fed zvýší sazby o 75bb. Šéf Fedu Jerome Powell navíc řekl, že o tak vysokém tempu se ani neuvažovalo jak pro včerejší, tak další zasedání. Ohledně červnového a červencového rozhodnutí byl pak nečekaně konkrétní, když řekl že na nich přijde hike o 50bb. Později by se Fed mohl vrátit ke klasickým navýšením. Ve chvíli, kdy došlo k vyloučení trojnásobného hiku začal trh masivně přeceňovat – akciový index S&P 500 během necelých dvou hodin posílil o 3 %, dolar oslabil zhruba o procento do úrovně 1,06 EUR/USD a zhruba o 15bb klesl výnos na dvouletém americkém bondu. Nic to nemění na tom, že při nastíněném tempu dostane Fed sazby během léta ke 2 %. Podobně rychlé utahování z nulové hladiny americká ekonomika nepamatuje a plánované měkké přistání bude pro Fed extrémně složité.

Report ADP z amerického trhu práce skončil pod očekáváními a ukázal růst zaměstnanosti o 247 tisíc pracovních míst. Zatímco u velkých společností (nad 500 zaměstnanců) byl růst solidní, to stejné nelze říct u menších firem (<50 zaměstnanců). V jejich kategorii totiž ubylo 120 tisíc volných míst, což představuje nejhorší výsledek za poslední dva roky. Za negativní vývojem stojí mj. napjatý americký trh práce, kdy menším firmy nedokážou držet tempo v růstu mezd.

Maloobchodní tržby v eurozóně si v březnu připsaly meziměsíční pokles, o 0,4 %. Medián odhadů trhu byl jen o desetin výš a vzhledem k obavám plynoucím z vysoké inflace a války na Ukrajině není pokles velkým překvapením.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)

Přečtěte si také:

31.10.2022Po ECB je tento týden na řadě Fed a ČNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688