Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  27.04.2022 17:31:00

Začne nový akciový cyklus na rozvíjejících se a vyspělých trzích?

Podobně jako se opakovaně spekuluje o tom, že evropské akcie konečně začnou předhánět své americké protějšky, uvažuje se o rozdílech v návratnosti mezi vyspělými trhy na straně jedné a trhy rozvíjejícími se na straně druhé. Jsme v tuto chvíli na této rovině na konci jednoho velkého cyklu?

Následující graf ukazuje návratnost akcií na rozvíjejících se trzích (EM), na vyspělých trzích (DM) a fialovou křivkou relativní návratnost obou skupin aktiv. Tu nyní dejme stranou a podívejme se na charakteristiku dvou křivek předchozích. Jasné jsou hned dvě věci: Za prvé, EM si i přes trable posledních více než deseti let za posledních více než třicet let připisují mnohem vyšší zisky než DM. Zároveň jsou ale také mnohem volatilnější, jejich vzestupy a pády prudší.

V tomto ohledu se tedy potvrzuje jedna ze základních učebnicových pouček financí a investování – vyšší návratnost jde ruku v ruce s vyšším rizikem, a naopak. Neříkám tím, že učebnicové poučky jsou vždy ku pomoci a relevantní, ale zde se svět chová podle běžně přijímaného modelu.
02
Zdroj: Twitter

Fialová křivka ukazuje dva jasně zřetelné cykly v relativní návratnosti EM a DM. První vrcholil v polovině devadesátých let, pak šly EM relativně dolů, na čemž se podepsalo jednak nafukování technologické bubliny na DM. Ale samotné EM šly trendově dolů. Obrat cyklu nahoru přišel s novým tisíciletím a končil krátce po finanční krizi. Tady se cca kryje s komoditním cyklem a příčina je podle mého stejná – toto období lze totiž nazvat dobou čínskou.

Dosažení vrcholu a konec doby čínské je pak dán zase zejména tím, že Čína začala narážet na limity svého dosavadního růstového modelu a blížila se tomu, co se nazývá pastí středních příjmů. Čína má na EM dominantní pozici tržně i ekonomicky a tato aktiva od té doby volatilně stagnovala, zatímco zejména americké trhy po finanční krizi mířily téměř soustavně (ve srovnání s EM) nahoru. Bývá to často připisováno zejména monetární politice. Ale jak tu občas připomínám, zisky obchodovaných firem v té době byly hlavním tahounem růstu cen akcií, valuace (které mohou, ale nemusí být ovlivněny monetární stimulací) hrály až druhé housle.

Na DM má stále dominantní pozici trh americký, na EM je to trh čínský a další vývoj tak bude i nadále dán zejména tím, jak si absolutně i relativně povedou tyto dva trhy. O americkém trhu tu píšu velmi často, tak jen krátký sumář pro Čínu: Stále ani zdaleka nedospěla do konce přechodu na nový „měkký“ ekonomický model. Ke starému se obrací zejména ve chvíli, kdy potřebuje zastimulovat, což dál zvyšuje dluhy a nerovnováhy v některých sektorech ekonomiky. Což neznamená, že by si tamní akciový trh musel vést zle, ale minimálně to vypadá na pokračování relativně vysoké volatility.

Za poznámku na úplný závěr asi stojí, že americký a čínský trh jsou nyní protiklady, co se týče valuací. Americké akcie se totiž i přes znatelnou korekci obchodují s poměrně vysokým PE. To se podle dat Yardeni Research nyní konkrétně pohybuje něco nad 18, což je výrazně méně než hodnoty nad 20, kde se pohybovalo ještě relativně nedávno. Stále jsme ale znatelně nad nějakým průměrem posledních deseti, či dvaceti let. Pohled na čínské PE ukazuje, že valuace se tu sice nepohybují na úplných minimech posledního desetiletí, ale nachází se znatelně pod průměrem.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 15:40  Philip Morris ČR: Akcionáři schválili na valné hromadě dividendu 1 220 CZK -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:48  ČEZ: Dnes je termín pro nabídky v jaderném tendru Research (Česká spořitelna)
Út 10:36  Erste: Výsledky za 1Q24 Research (Česká spořitelna)
Út   9:59  PM ČR: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688