mzp.cz (MŽP)
Životní prostředí  |  25.04.2022 02:00:00

Registrujte domácí mazlíčky, pokud jde o invazní druh. MŽP má k tomu jednoduchý online formulář

Registrujte domácí mazlíčky, pokud jde o invazní druh.  MŽP má k tomu jednoduchý online formulář

Od začátku letošního roku platí nová pravidla pro invazní nepůvodní druhy z unijního seznamu. Invazní nepůvodní druhy je zakázáno vypouštět či vysazovat do krajiny, dovážet nebo převážet na území EU, uvádět je na trh, ale také je držet, chovat či pěstovat. Pokud ale doma chované jedince (jedince v zájmovém chovu) do konce roku zaregistrujete, smíte si je nechat ve své péči do konce jejich života. Povinností majitele (fyzické nebo právnické osoby) v takovém případě je zabezpečit je proti úniku a zamezit jejich rozmnožování. K povinné registraci spouští AOPK ČR ve spolupráci s MŽP nový elektronický registrační formulář.

„Klíčové je, aby majitelé živočichy z unijního seznamu nerozmnožovali, aktivně bránili jejich únikům a v žádném případě je nevypouštěli do přírody. Z uniklých jedinců invazních druhů mohou být poměrně rychle životaschopné populace, které ohrožují naše původní druhy a společenstva. Například u raka mramorovaného stačí jediná samice k tomu, aby vznikla rozsáhlá populace raků, a ta přenosem račího moru decimovala naše raky říční a kamenáče,“ vysvětluje ředitel odboru druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků MŽP Jan Šíma.

V jednoduchém registračním formuláři vyplní majitelé kontaktní údaje, informace o invazním nepůvodním druhu na unijním seznamu jako počet jedinců, stáří, přijatá opatření proti úniku a potvrdí potřebná prohlášení o splnění podmínek péče o jedince. Vyplněné informace se propíší do osvědčení s unikátním evidenčním číslem, které majitel následně obdrží od AOPK ČR. Registrace, resp. toto osvědčení bude dokladem o tom, že jde o jedince držené v souladu s evropským nařízením o invazních druzích „na dožití“ a neuplatní se u nich příslušné zákazy. V případě úmrtí jedinců, změna adresy nebo dalších změn je potřebné tyto aktualizované údaje zaslat na AOPK ČR spolu s evidenčním číslem, přiděleným při prvotní registraci. Databáze živočichů v registru je neveřejná.

Lidé mají povinnost registrovat jedince invazních nepůvodních druhů z unijního seznamu, které mají ve svém držení pro nekomerční účely, a to do konce roku 2022. Se začátkem roku 2023 se pro druhy na současném unijním seznamu zápis do registru uzavře a další držení či chov nezaregistrovaných jedinců bude již představovat porušení zákazů stanových evropským nařízením.

V případě, že uvedené jedince invazních nepůvodních druhů nebudou majitelé schopni nebo chtít nadále držet, mohou je odevzdávat do k tomu určených zařízení. Jejich přehled zveřejníme v průběhu roku 2022 na webových stránkách MŽP. Případné dotazy k registraci je možné zasílat na invaznidruhy@nature.cz.

(1) Zákon č. 364/2021 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s implementací předpisů Evropské unie v oblasti invazních nepůvodních druhů, je účinný od 1. 1. 2022.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 534
e-mail: tiskove@mzp.cz

Registrujte domácí mazlíčky, pokud jde o invazní druh.  MŽP má k tomu jednoduchý online formulář

Registrujte domácí mazlíčky, pokud jde o invazní druh. MŽP má k tomu jednoduchý online formulář

Od začátku letošního roku platí nová pravidla pro invazní nepůvodní druhy z unijního seznamu. Invazní nepůvodní druhy je zakázáno vypouštět či vysazovat do krajiny, dovážet nebo převážet na území EU, uvádět je na trh, ale také je držet, chovat či pěstovat. Pokud ale doma chované jedince (jedince v ...

Chceme být lídry v podpoře českých domácností proti energetické chudobě, shodli se ministři Hubáčková a Jurečka

Chceme být lídry v podpoře českých domácností proti energetické chudobě, shodli se ministři Hubáčková a Jurečka

Česká republika řeší aktuálně mnoho naléhavých problémů. Jedním z nejpalčivějších je energetická nezávislost a snížení spotřeby fosilních paliv z ruských zdrojů. Dalším je růst cen energií s jeho sociálními dopady. Proto vláda musí podporovat jak energetické úspory, tak i sociálně slabé obyvatele, ...

Nově schválené dotace podpoří malé fotovoltaické elektrárny

Nově schválené dotace podpoří malé fotovoltaické elektrárny

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková schválila dotace šesti desítkám menších fotovoltaických elektráren, které vzniknou díky podpoře z Modernizačního fondu. Je to další krok k energetické nezávislosti a odklonu od fosilních paliv. Se svými projekty uspěli také žadatelé z Národního programu ...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688