plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  19.04.2022 10:30:00

Plzeňská vodárna napouští zahradní bazény, doporučuje vodu z cisterny

Plzeňská vodárna napouští zahradní bazény, doporučuje vodu z cisterny

Vodárna Plzeň upozorňuje obyvatele města a okolí, že právě v těchto dnech je nejvyšší čas pro objednání vody do jejich zahradních bazénů. Doporučuje využít možnost přivézt vodu v cisterně a nezatěžovat veřejnou vodovodní síť. Cisterny s vodou vypravuje vodárna zhruba od března a termíny jednotlivých závozů se postupně plní. Proto by majitelé bazénů neměli s objednáním vody otálet. Vodárna disponuje cisternami o objemu osm a deset metrů krychlových, hadice jsou dlouhé 50 metrů a více, voda se tak dostane bez problémů i do zahrad, kam je komplikovaný příjezd.

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Jak dále vodárna informovala, cisterna bývá stále oblíbenější možností, jak si zajistit v bazénu čistou a nezávadnou vodu. „Je to tím, že veřejná vodovodní síť není pro velké odběry určená a při nedodržení pravidel hrozí, že zákazník způsobní problém sobě i sousedům. Pokud totiž roztočí kohoutek naplno, může dojít vlivem nárazových změn hydraulických poměrů v potrubí k uvolnění usazenin na stěnách a následnému nežádoucímu zakalení vody. A to nejen přímo v místě odběru, ale někdy i v poměrně širokém okolí. Způsob napouštění z kohoutku navíc není možné použít v lokalitách s nedostatečnou kapacitou vodního zdroje,“ uvedla Dana Veselá, mluvčí Vodárny Plzeň.

Za službu zákazník zaplatí vodné podle platného ceníku, stočné se neúčtuje. Připočítává se cena za cestu cisterny a manipulační poplatek. Termín zavážky je nutné objednat na příslušných provozech vodárny e-mailem nebo telefonem:

Pokud se přesto zákazník rozhodne nevyužít cisternu a bude chtít naplnit bazén přímým napouštěním z vodovodu, musí dodržovat pravidla. Je nezbytné postup konzultovat s pracovníky centrálního dispečinku vodárny (tel. číslo 377 413 444), kde získá pokyny, jak postupovat, aby nedošlo k ohrožení kvality pitné vody u něj ani ve veřejném vodovodu. Obecně lze říci, že čas napouštění je nutné volit v nočních hodinách a zároveň platí jednoduché pravidlo rychlosti napouštění přibližně 10 litrů za minutu.

V případě, že se lidé rozhodnou napouštět bazén z vlastní studny, mohou se setkat s různými nežádoucími látkami a s tím spojenou případnou likvidací chemikáliemi.

Editace textu: Eva Kriegerová


Zveřejněno: 19. 4. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688