Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.04.2022 14:43:00

Vytvořit kult Tesly a Elona Muska pomohli twitterovští roboti. Neví se ale, kdo vytvořil je

Na začátku listopadu 2013 to pro Teslu nevypadalo dobře. V řadě článků se objevily zdokumentované případy, kdy se sedany Model S od této firmy vznítily. Akcie výrobce elektrických vozidel se v důsledku toho propadly. Během jednoho večera 7. listopadu ožilo během 75 minut osm automaticky běžících twitterových účtů, které začaly sentiment vůči Tesle měnit k lepšímu. Během dalších sedmi let zveřejní více než 30.000 takových tweetů.

Když to porovnáme s více než 500 miliony tweetů, které se každý den rozešle přes Twitter, je to jenom kapka v moři. Výzkumníci David A Kirsch z univerzity v Marylandu a Robert H. Smith ze School of Business nicméně dospěli v předběžném výzkumu k závěru, že tento druh aktivity, za kterou stojí tak zvaní boti, hrála důležitou část v narativu „šoku z budoucnosti“, který posunul tržní hodnotu Tesly do výšin, které nedokázala ospravedlnit žádná tradiční finanční analýza.

Na trhu, který zbožňuje „meme akcie“, je sexy příběh mnohem ziskovější než finanční analýza, uvedl Kirsch, jeden z autorů knihy Bubbles and Crashes: The Boom and Bust of Technological Innovation. „Narativ Tesly je neskutečně mocný,“ uvedl Kirsch. Ačkoli se společnost několikrát oteřla o bankrot, vidina podniku, který chrání planetu a dominuje světu umožnila generálnímu řediteli Elonu Muskovi „nadále prodávat akcie veřejnosti, aby ji udržel v pohybu. V jedné chvíli se to stalo sebenaplňující“.

Jednou z otázek, na které se Kirsch a jeho asistent Moshen Chowdhury snaží odpovědět, je, zda jsou twitterové boty záměrně naprogramované tak, aby manipulovaly obchodováním s akciemi. Zatímco pokračují ve výzkumu, naznačil Musk záměr použít svůj gigantický uživatelský účet na Twitteru k tomu, aby ovlivnil budoucí směřování této platformy.

Muskovi se v roce 2018 podařilo urovnat obvinění ve sporu s americkou SEC kvůli tomu, že údajně navedl investory na představu, že má dohodu o stažení Tesly z burzy, i když ji neměl Tuto dohodu se nyní Musk snaží u soudů zneplatnit.

Twitterovský bot je falešný účet naprogramovaný tak, aby pročesal tuto sociální síť kvůli specifickým postům nebo zpravodajskému obsahu, jako jsou na příklad Muskovy posty, a odpověděl přiléhavými, předprogramovanými tweety: „Úžasné dlouhodobé růstové vyhlídky“ nebo „Proč dnes akcie Tesly roste“, či „Zklamání v dodávkách Tesly bylo bezvýznamné.“ Boty je také možné naprogramovat tak, aby posílali nepříjemné či výhružné zprávy kritikům firmy.

Kirsch a Chowdhury posbírali a prozkoumali tweety týkající se Tesly zpětně od roku 2010, kdy šla firma na burzu, do konce roku 2020.

Během tohoto období přišla Tesla akumulovaně o 5,7 miliardy dolarů, i když akcie vzrůstaly a Musk se stal jedním z nejbohatších lidí planety. Provozní výsledky nedokážou vysvětlit nic, co by se blížilo bilionové tržní hodnotě Tesly, a to na základě žádné tradiční metriky ocenění akcií.

Při využití softwarového programu zvaného Botometr, kterým výzkumníci sociálních médií odlišují účty botů od účtů lidí, tato dvojice zjistila, že pětina objemu tweetů týkajících se Tesly byly vytvořené boty. To se neodlišuje od gigantů jako Amazon nebo Apple, jejich boty ale obvykle obecně tlačí na akciové trhy i technologické akcie, kde jsou tyto společnosti lídry, nesoustředí se ale na žádný konkrétní příběh týkající se firem.

Na žádnou přímou vazbu mezi tweety a cenou akcií se zatím nepřišlo. Výzkumníci ale odhalili dost „kouře“, aby udržely svoje projekty v chodu.

Během desetiletého období boti vytvořili zhruba 10 % z 1,4 milionu tweetů z nejlepších 400 účtů, které postovaly „cashtag“ $TSLA. Ze 157.000 tweetů zveřejněných k hashtagu #TSLA, jich bylo 23 procent od botů, ukázal také průzkum.

Kirsch a Chowdhury sledovali 186 botích účtů souvisejících s Teslou a zjistili, že poté, co byl spuštěn každý z nich, se akcie firmy zhdnotily o více než 2 procenta. (Dívali se na průměrnou návratnost akcií během týdne předcházejícího tvorbě bota, a během následujícího týdne) I když hodnota Tesly se během let zvyšovala, cena procházela dramatickými růsty a propady. Období kolem tvorby botů ukazovalo prudké nárůsty, mimo tato okénka bylo ale obchodování mnohem volatilnější.

„Není to kauzální vztah, ale skutečně to vyvolává otázky,“ uvedl Kirsch ohledně toho, proč existuje korelace, která nevypadá náhodně. „Snažíme se tomuto mechanismu porozumět. Nemůže to být jenom snůška tweetů, co posouvá akcie. Lidé si jich musejí všimnout, interpretovat je a pak podle nich jednat.“

Jedním z faktorů, na které se experti dívají, je načasování tweetů a aktivita na opcích na overnight akciovém trhu. A je tu velká neznámá: Zdali jsou boty prací entit s přímým finančním zájmem v Tesle.

Twitterovské boty byly vytvořeny jménem jiných firem, zjistili výzkumníci. Jejich obsah má ale tendenci vypadat jako „generické“ marketingové zprávy.

Ať už je účinek na ceny akcií jakýkoli, botí kampaň představuje novou formu distribuce firemního obsahu, neboli „počítačovou propagandu řízenou strojem“, jak tomu říká.

„Tento počítačový obsah mohl tlumit příběh kolem Tesly před dotěrnou grupou kritiků, zmírnit tlak na pokles akcií Tesly a od IPO firmy v červnu 2010 do konce 2020 vylepšit sentiment ve prospěch Tesly,“ uvádí studie, kterou chtějí výzkumníci představit na červnovém sympoziu International Electric Vehicle Symposium v Oslu. Podle stejné studie je Musk se svými 80 miliony sledujících „ojedinělou postavou Twitteru“. Není ale podle nich jasné, jestli by tuto strategii mohly převzít i jiné firmy.

Pokud ano, byly by právní a etické otázky ještě evidentnější. Měly by firmy, které používají boty, referovat o jejich využití regulátorovi trhů SEC? Nebo se podrobit pravidlům pro zveřejňování pro lobbisty? O těchto otázkách budou podle Kirsche regulátoři muset uvažovat, neboť ostatní firmy vnímají, jak Musk a Tesla dokázali ze sledování boty profitovat. „Je důležité, kdo stojí ve veřejném prostoru a drží obrovský megafon, který oni mají, a respekt, kterým dokážou svoje prohlášení umocnit.“

Zdroj: Los Angeles Times

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

18.04. 09:22  Proč akcie Tesly zase rostou (bot69)
18.04. 06:26  skvělá analýza (Dašpurev Cerendeleg)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

So   8:00  Vtip na víkend: Bitcoin nad zlato Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
So   0:54  28. června: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pátečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 18:45  ZAR získává díky zmírnění politické nejistoty X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688