Export (export.cz)
Ze světa  |  14.04.2022 14:22:55

Češi nabízejí thajsku osvědčená řešení pro cirkulární ekonomiku

ČEŠI NABÍZEJÍ THAJSKU OSVĚDČENÁ ŘEŠENÍ PRO CIRKULÁRNÍ EKONOMIKU

Českým firmám, které jsou schopny nabídnout partnerům osvědčená řešení jejich environmentálních problémů, se v Thajsku rýsují unikátní příležitosti.  Stále častěji se objevují nabídky českých subjektů se zájmem o spolupráci či přímo o dodávky výrobků, řešení či služeb. Zkušenosti a nejlepší osvědčenou praxi z oblasti recyklace odpadůThajsku prezentovala Česká asociace oběhového hospodářství (ČAObH).

Ilustrační foto: Shutterstock

Na celostátní úrovni se mezi nejvýznamnější thajské vládní priority už delší dobu dostávají cíle udržitelného rozvoje, energetické transformace, investic do obnovitelných zdrojů, zlepšení kvality vod a ovzduší či eliminace odpadů – vše pod hlavičkou rozvoje tzv. cirkulární/BCG (bio-circular-green) ekonomiky.

ODPADY V HLAVNÍM MĚSTĚ

Téma recyklace nabývá na důležitosti také v hlavním městě Bangkoku, kde je dle odhadů metropolitní správy produkováno denně kolem 8 tisíc tun komunálního odpadu, přitom z velké části obsahujícího plasty a další zužitkovatelný materiál. Město každý rok vynakládá kolem 8 miliard bahtů (cca 240 milionů USD) na odpadové hospodářství, návratnost finančních prostředků z prodeje recyklovaných druhotných surovin však představuje pouze méně než 1 % uvedených výdajů. Problematika odpadů aktuálně rezonuje i v kampani před volbou nového bangkockého guvernéra.

Jak ukazuje nedávný průzkum thajského trhu, který realizovala společnost ENRESS, česká řešení pod hlavičkou asociace ČAObH vychází vstříc jeho potřebám.

SEMINÁŘ ZEMÍ V4

Výkonný ředitel ČAObH Miloš Kužvart na začátku dubna představil česká řešení na semináři skupiny V4 v Bangkoku. Jeho vystoupení pomohlo otevřít dveře nejen členům vlastní asociace, ale i dalším českým firmám z oblasti environmentálních technologií se zájmem o Thajsko i širší region jihovýchodní Asie. Na organizaci semináře se organizačně podílelo Velvyslanectví ČR v Bangkoku.

Ekolog Miloš Kužvart, který je bývalým ministrem životního prostředí a propagátorem principů cirkulární ekonomiky, se s thajskými experty z veřejné správy a soukromého sektoru podělil o obecné informace i osobní postřehy z prostředí odpadového hospodářství ČR (legislativní rámec, dlouholeté osvědčené postupy, doporučení). Hybridní akce proběhla formou částečné osobní účasti (někteří experti ze zemí V4, thajské publikum) a sady online prezentací s aktivní účastí v následné hybridní panelové diskusi (mj. zástupce ČR/ČAObH).

Více informací v příloze článku na webu Velvyslanectví ČR v Bangkoku.

Aleš Ždimera, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Bangkoku


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688