mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  06.04.2022 14:06:00

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa přijal velvyslance Pákistánu

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa přijal velvyslance Pákistánu

06.04.2022 / 14:03 | Aktualizováno: 06.04.2022 / 14:06

Dne 5. dubna 2022 přijal náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa velvyslance Pákistánu Muhammada Khalid Jamaliho. Hlavním tématem rozhovoru byla výměna názorů, jak podpořit dynamiku vzájemných politických vztahů a bilaterálního obchodu. Náměstek s velvyslancem dále hovořili o aktuálních změnách na pákistánské politické scéně a o pozici Pákistánu ke konfliktu na Ukrajině.

Velvyslanec Jamali požádal o schůzku z důvodu zájmu na uskutečnění konzultací mezi ministerstvy zahraničních věcí Česka a Pákistánu, které byly odloženy z důvodu pandemie. Česká republika má s Pákistánem tradiční obchodní vztahy a realizovala v této zemi několik investičních celků, především v oblasti energetiky. Čeští vývozci tradičně do Pákistánu dodávají železo a ocel, obráběcí stroje i další strojírenské výrobky. Zájmem obou stran je zvýšit zapojení českých firem do projektů, které pákistánská vláda plánuje realizovat. Na pákistánské straně je dlouhodobý zájem na spolupráci v oblasti bezpečnosti a obrany, o čemž svědčí také podpis dohody o spolupráci v oblasti obranného průmyslu a logistiky, která byla podepsána minulý rok u příležitosti účasti delegace pákistánských firem na veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET.

Pákistán patří k partnerům České republiky s rostoucím potenciálem v dynamickém regionu jižní Asie. Českou republiku s Pákistánem dlouhodobě pojí tradice přátelských vztahů. Obrat vzájemného obchodu má rostoucí trend a obrat v r. 2021 se blížil 7 mld. . Pákistán se v loňském roce vypořádal s ekonomickými dopady pandemie covidu-19 dobře a tempo růstu ekonomiky se podařilo udržet na více než 5 % HDP, zůstal tak jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik v Asii.

Pákistánská vláda se soustředí na otevření speciálních ekonomických zón, které zahraniční investoři mohou využít s výhodami při vstupu na pákistánský trh. Příznivý růst HDP je však omezen snahou vlády o fiskální konsolidaci a aktuálně také turbulencemi na vnitropolitické scéně, kdy došlo k rozpuštění parlamentu, a očekávají se předčasné volby. V závislosti na dalším vývoji, má ČR zájem o realizaci politických konzultací, které by v Islámábádu byly spojeny s projektem na podporu ekonomické diplomacie a návštěvou českých firem.

Jednání se také dotklo pozice Pákistánu k válce na Ukrajině, kdy se Pákistán stejně jako Indie zdržel při hlasování o rezoluci o humanitární situaci na Ukrajině a náměstek Tlapa zdůraznil důležitost vzájemné součinnosti nejen na bilaterální úrovni, ale také v multilaterálních formátech.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688